Dr. Maria Mihaela Cernuşcă-Miţariu este medic specialist în chirurgie cranio-maxilo-facială și în implantologie plastică şi reconstructivă, iar de mai bine de o lună este și decan al Facultății de Medicină din cadrul ULBS.
În afara funcției și a statutului, Dr. Maria Mihaela Cernuşcă-Miţariu este mamă și a fost nevoită să apeleze la serviciile Spitalului de Pediatrie de mai multe ori, cu ambii copii. În urma acestor experiențe ea este de părere că principala cauză a problemelor semnalate de mămici este aceea că reprezentanții spitalului nu au știut să comunice destul de bine problemele cu care se confruntă și mamele care au ajuns cu copiii la spital și-au pierdut încrederea.
”La Spitalul de Pediatrie sunt foarte mulți medici foarte buni, v-o spun sincer, dar nu dau nici un nume, care chiar își fac meseria cu pasiune și vocație. Problema este una de comunicare. La noi în țară, de foarte multe ori, medicii nu permit mamei să fie prezentă cu copilul. Să îți ia copilul din brațe cineva, la 11 luni, aflat într-o stare precomatoasă ca să dau un exemplu, și să ți se spună din când în când la ușă ”E bine!”, este un șoc pentru mamă! Dar puneți-vă și invers, în locul medicului. Să stea cu copilul și să-l salveze sau să tot iasă afară ca să liniștească mama? Da, ar trebui mai mulți asistenți, deși au asistente foarte bune acolo, v-o spun cu mâna pe inimă! Clar, ar trebui mai multe asistente la mai puțini copii. Pe de altă parte, există riscul ca dacă lasă părintele la orice afecțiune, părintele să vină cu boli. V-o spun românește, poate îmbolnăvi alți copii. Asta nu înseamnă că nu se pot găsi soluții. Sau că nu sunt soluții, nu trebuie să inventăm noi, trebuie să ne uităm în țară și în afară. Trebuie doar să-ți deschizi ochii, să-ți pui ochelarii și să vezi ce fac alții”, a declarat Dr. Maria Mihaela Cernuşcă-Miţariu.Decanul Facultății de Medicină mai crede că mamele din Sibiu au ajuns la aceste forme de protest pentru că și-au pierdut încrederea în reprezentanții spitalului și se temeau pentru copiii lor.
”Echipele de specialiști ar trebui să crească. Cel mai important aspect, ca mamă, este comunicarea, încrederea în doctor. Mama își lasă copilul în mâinile a ceva peste ea. Dacă nu a avut încredere în persoana căruia l-a lăsat, iar medicul respectiv poate nu știe să comunice, întotdeauna vor apărea discuții. Aici mai este de lucrat. În clipa în care și medicul știe să comunice mamei situația, nu doar să se arate două secunde și să spună ”Stai liniștită, copilul tău nu pățește nimic!”. Trebuie să-i spui adevărul, să știe riscurile, dar nu cu foarte multe detalii că o sperii. Trebuie să-i arăți mai departe că faci tot ce este posibil pe lumea asta, nu să te arăți atotștiutor, ci să-l tratezi ca și cum ar fi copilul tău. Dacă nu știi să faci asta poți să aduci oameni în jurul tău care știu s-o facă. Sau îl pui în ambulanță și pleacă altundeva. Nu putem arăta că în Sibiu putem chiar tot, putem foarte multe, în unele zone putem maximum, iar în altele nu. Acesta-i adevărul! Dacă reușești să acoperi acest gol, această problemă, deja multe se rezolvă. Mama are nevoie de încredere!”, a mai spus Dr. Maria Mihaela Cernuşcă-Miţariu.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Pediatrie Sibiu , La Spitalul , doctori , medicinale , mame , scandal , Pentru Sibiu , incredere , Bucuria Copiilor , Decanul Facultății , Maria Mihaela Cernușcă
Vizualizari: 6811
Ultimele comentarii
Acum 4 ore
Emil
Acum 5 ore
Sibian
Acum 5 ore
Costea
Acum 5 ore
Idgf
Acum 5 ore
Cititor