Marţi,
19.03.2024
Innorat
Acum
3°C

Doi sportivi sibieni calificaţi la Olimpiada de la Rio. Ce obiective au judokanul Daniel Natea și atleta Daniela Cîrlan

Doi sportivi sibieni calificaţi la Olimpiada de la Rio. Ce obiective au judokanul Daniel Natea și atleta Daniela Cîrlan

Într-un an olimpic în care România se aflӑ la cea mai nefastӑ ediţie din istorie în ceea ce privește numӑrul de sportivi calificaţi - 70 -  doi sportivi din Sibiu au reușit sӑ se numere printre componenţii lotului olimpic care vor face deplasarea în Brazilia, la Olimpiada de la Rio, din 5-21 august 216. Vorbim despre judokanul Daniel Natea și atleta Daniela Cîrlan, cea din urmă participând la proba de maraton.

Cu mai puţin de trei luni pânӑ la startul Olimpiadei, cei doi și-au creionat în minte ţintele pe care vor să le atingă la competiţia supremӑ, unde vor fi prezenţi cei mai buni sportivi din întreaga lume. Dacӑ Daniel Natea își propune sӑ termine pe podium, Daniela Cîrlan este mai rezervatӑ și spune cӑ obiectivul ei este sӑ facӑ un personal best, care probabil îi va conferi șansa de a încheia pe o poziţie care să facă cinste României.

Dani Natea: “Ajutorul financiar a apӑrut doar anul acesta”

“Obiectivele pe care mi le-am propus au început să apară încă de anul trecut, când eram deja calificat la Olimpiadӑ, doar trebuia să îmi menţin locul sau eventual să mai urc în clasamentul mondial”, susţine Dani Natea, în ciuda faptului că ajutorul financiar din partea Federaţiei l-a primit abia la începutul anului acesta. “Practic m-am calificat pe bani privaţi, cu ajutorul unui sponsor şi al familiei. După care, anul acesta, am reuşit să cuceresc medalia de bronz la Campionatele Europene de seniori de la Kazan, Rusia. Mi-am mai trecut în palmares și o medalie de aur la o cupӑ mondială. Mai pe scurt, pot spune că am avut un an foarte bun și în continuare fac pregătire pentru Olimpiadӑ, unde sper să am o clasare cât mai bună. Cu ajutorul lui Dumnezeu şi cu puţin noroc sper să fiu pe podium”, mӑrturisește judokanul de 24 de ani.

Întrebat despre numӑrul extrem de mic de sportivi români calificaţi la Rio, în jumătate faţă de JO de la Londra 2012, sportivul legitimat la CS Atletic Valleriana Târgoviște spune cӑ “cei de la conducerea fiecărui sport cred că ar trebui să aibe ceva de spus şi pe lângă asta imediat după Rio să investească în sportivi nu doar pe ultima sutӑ de metri”. Dani Natea se aflӑ la prima sa Olimpiadӑ din carieră.

Daniela Cîrlan: “Nu pot sӑ spun cӑ mi-a fost imposibil sӑ mӑ calific”

Potrivit Comitetului Olimpic, cursa care a validat-o pe atleta Daniela Cîrlan pentru JO de la Rio a fost cea de anul trecut – maratonul din Cracovia (Polonia). Sibianca a terminat pe locul al treilea, cu timpul de 2:43:38, făcând astfel baremul pentru Olimpiada din Brazilia.

Drumul sportivei de la CSM Zalău spre Rio nu a fost pavat cu trandafiri, însă nu-și dorește să mai arate cu degetul spre vinovaţi şi spune rӑspicat cӑ ea e cea care a ales sӑ facӑ acest sport. Atât. “Nu vrea sӑ vorbesc despre cât de greu ne e nouӑ sportivilor, e fix problema mea, eu am ales sӑ fac sport. Nu pot sӑ spun cӑ mi-a fost imposibil de greu sӑ mӑ calific, dar nici ușor. Am alergat anul trecut mai multe maratoane, dintre care douӑ îndeplineau baremul de calificare la Olimpiadӑ. Obiectivul meu e sӑ reușesc un personal best, nu pot sӑ spun în primii câţi îmi doresc sӑ termin. Asta e tot ceea ce îmi doresc”, spune atleta de 35 de ani, care dӑ de înţeles cӑ se va retrage dupӑ Olimpiadӑ și va deveni antrenoare. “Pentru cӑ am fost coordonatoarea antrenamentelor pentru Semimaraton Sibiu, am renunţat sӑ merg luna aceasta în cantonament și mi-au fost tӑiate la jumӑtate condiţiile. Am ales sӑ mӑ implic în acest proiect pentru cӑ din varӑ încolo din asta voi trӑi. Federaţia nu va veni apoi sӑ-ţi spunӑ: “uite ai un loc de muncӑ asigurat”. Sportiva nu este la prima prezenţӑ la Olimpiadӑ: a mai participat la Jocurile Olimpice de la Atena 2004.

Antrenoare la Semimaraton 2016

Acum doi ani, Daniela Cîrlan s-a ales cu o ranӑ la picior, dupӑ ce un câine a mușcat-o în parcul Sub Arini din Sibiu, unde se antrena. Sportiva pare sӑ fi uitat incidentul și s-a decis să susţină un proiect al Animal Life. Anul trecut, Daniela a fost cea care a câștigat Semimaratonul, însӑ anul acesta nu va mai participa pentru cӑ organizatorii au luat decizia ca sportivii de performanţӑ sӑ nu mai concureze. Va alerga, totuși, la cros, însӑ nu va intra în lupta pentru clasament. “Acum doi ani m-a mușcat un câine, și poate am fost supӑratӑ, vorbind poate urât la adresa lor și a celor care se ocupӑ de asta, dar de fapt eu n-aveam nimic împotriva câinilor. Nu sunt ei vinovaţi cӑ sunt lӑsaţi în stradӑ, noi suntem”, mӑrturisește atleta.

Maratonista s-a ocupat anul acesta de coordonarea antrenamentelor de la Semimaraton 2016 şi mărturiseşte că experienţa i-a rămas în suflet, fiind uimitӑ și profund impresionatӑ de persoanele de peste 50 de ani care îşi doreau să se pregătească. “A fost un program frumos, o experienţӑ plӑcutӑ pentru mine, în felul acesta ne-am pus în valoare și calitӑţile de antrenor. Am încercat sӑ lucrez cu fiecare om în parte, sӑ-l încurajez, sӑ-l susţin în ceea ce face, în cauza pentru care aleargӑ. Sunt foarte mulţumitӑ pentru oamenii aceștia pentru cӑ au venit la stadion și unii dintre ei nu erau în stare sӑ facӑ nici doi kilometri, iar acum aleargӑ opt. Au fost enervanţi de receptivi, nu am mai vӑzut așa ceva. Poate pentru cӑ eu le fac prea automatic și nu le mai vӑd. Sunt mult mai profesioniști decât mine, în sensul cӑ e uimitor sӑ vii de pe stradӑ și sӑ alergi la peste 50 de ani. Eu am încercat sӑ-mi pun în practicӑ cunoștiinţele şi cred că am reuşit. Le mulţumesc oamenilor cӑ m-au suportat cӑ nici eu nu sunt chiar atât de blândӑ, dar cu ei am fost”, zâmbeşte Daniela Cîrlan.

Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, unde vor concura şi cei doi sibieni, vor avea loc între 5 şi 21 august 2016.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Adrian Stoinea

de Adrian Stoinea

Sport
Telefon:
0764 614 986

Comentarii

1 comentarii

mihai tanase

Acum 7 ani

"… Cu mai puţin de trei luni pânӑ la startul Olimpiadei…" Startul olimpiadei s-a dat acum aproape 4 ani, acum mai sunt câteva luni pâna la startul Jocurilor Olimpice ;)
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus