Sâmbătă,
28.05.2022
Acum
0°C

Președintele Universității de Limbă și Cultură din Beijing – Doctor Honoris Causa al ULBS

Președintele Universității de Limbă și Cultură din Beijing – Doctor Honoris Causa al ULBS

În cadrul unei ceremonii organizată în dimineața zilei de miercuri, prof. dr. Cui Xiliang – președintele Universității de Limbă și Cultură din Beijing (BLCU) – a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universității ”Lucian Blaga” din Sibiu.

Acordarea titlului universitar vine în urma propunerii Facultății de Litere și Arte din cadrul universității sibiene. Înființată în 1962, BLCU este cea mai mare universitate din China deschisă studenților din întreaga lume. De la înființare, peste 160.000 de studenți , din 176 de țări (printre care și România), au urmat cursuri legate de cultura și limba chineză. Studenții sibieni au ajuns să învețe în cadrul BLCU în urma parteneriatelor promovate de ULBS, instituție care a susținut deschiderea la Sibiu a primului Institut Confucius din România.

ULBS doctor honoris causa Beijing (2)

Autor și editor a zece cărți, promotor al unui șir lung de evenimente menite să promoveze cultura și limba chineză, Cui Xiliang s-a arătat onorat de distincția primită. ”Sunt foarte onorat să primesc titlul de Doctor Honoris Causa din partea Universității «Lucian Blaga» din Sibiu. Prin decernarea acestui titlu, onoarea îmi revine nu numai mie, ci și Universității de Limbă și Cultură din Beijing și întregului popor chinez”, a declarat Cui Xiliang, după decernarea titlului. Președintele BLCU a mulțumit sibienilor pentru sprijinul acordat Institutului Confucius și a subliniat importanța prieteniei și respectului reciproc dintre România și Republica Populară Chineză. ”Cred că prietenia este o alegere, dar pentru a o promova trebuie să intensificăm în continuare schimburile educaționale și culturale”.

ULBS doctor honoris causa Beijing (3)

Rectorul ULBS, prof. dr. ing. Ioan Bondrea, a completat arătând că între cele două instituții academice există și vor continua să existe colaborări. ”Azi, înainte de această ceremonie, am avut o întâlnire cu președintele BLCU și colegii săi din cadrul Universității chineze, prin care ne-am reafirmat intenția de a continua acest parteneriat solid. Am reușit să construim poduri de comunicare culturală și educațională”, a spus Bondrea.

”Laudațio” a fost citit de prof. dr. Constantin Oprean, în al cărui mandat de rector a fost inaugurat la Sibiu Institutul Confucius, al cărui președinte este. ”Avem astăzi prilejul de a celebra și onora personalitatea domnului Prof.univ.dr. Cui Xiliang prin acordarea titlului de Doctor Honoris Causa, conturând profilul cultural și știintific al unui distins reprezentant al mediului academic, înnobilat astăzi cu cea mai înaltă distincție pe care o universitatea noastră o poate conferi în semn de recunoaștere oficială a meritelor sale”, a spus Oprean.

 

LAUDAȚIO

În onoarea Domnului Prof.univ.dr. CUI XILIANG Președintele Universității de Limbă și Cultură din Beijing cu ocazia acordării titlului de DOCTOR HONORIS CAUSA al Universității Lucian Blaga din Sibiu

Domnule Rector, Domnule Președinte al Senatului, Stimați membri ai Senatului și intregii comunități academice, Distinși invitați, Doamnelor și domnilor,

Cooperare globală prin cultură

Decizia Senatului Universității Lucian Blaga din Sibiu de acordare a titlului de Doctor Honoris Causa Domnului Prof.univ.dr. CUI XILIANG, la propunerea Facultății de Litere și Arte, reprezintă o recunoaștere la cel mai înalt nivel a excelenței în procesul de promovare a limbii și culturii chineze în întreaga lume prin intermediul celui mai eficient sistem educațional și cultural, precum și o nouă confirmare oficială a prestigiului incontestabil a unei personalități cu valențe internaționale academice și culturale. Universitățile reprezintă un pol de excelență în procesul de creare și diseminare a cunoaștererii, creativitate și inovare, și iși asumă un rol fundamental în cadrul strategiei de dezvoltare globală prin educație și cultură, care necesită o colaborare intensă în procesul de predare și proiectele de cercetare cu parteneri din țară și din străinătate. Universitatea Lucian Blaga din Sibiu și-a asumat pe deplin responsabilitatea în misiunea de internaționalizare instituțională, dovedită și de înființarea primului Institut Confucius din România înființat în 2007 în parteneriat cu Universitatea de Limbă și Cultură din Beijing, având suportul HANBAN, creând astfel punți de legătură prin cultură și educație. Avem astăzi prilejul de a celebra și onora personalitatea domnului Prof.univ.dr. CUI XILIANG prin acordarea titlului de Doctor Honoris Causa, conturând profilul cultural și știintific al unui distins reprezentant al mediului academic, înnobilat astăzi cu cea mai înaltă distincție pe care o universitatea noatră o poate conferi în semn de recunoaștere oficială a meritelor sale. Domnul Prof.univ.dr. CUI XILIANG este o personalitate recunoscută la nivel internațional, cu contribuții remarcabile în domeniul educațional și în promovarea studiilor de sinologie la nivel mondial printr-o bună cunoaștere a limbii și culturii chineze, precum și un promotor activ al dezvoltării și creșterii prestigiului Institutului Confucius din cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu. Președintele R.P. Chineze, dl. Xi Jinping afirma că „Institutele Confucius aparțin Chinei, dar și mai mult întregii lumi” confirmand astfel atât evoluția fără precedent a limbii și culturii chineze la nivel mondial, cât și recenta inițiativă numită One Belt, One Road – Centura Economică a Drumului Mătăsii. Comunicarea interculturală reprezintă un vector indispensabil pentru o mai bună cunoaștere a civilizațiilor în contextul intensificării procesului de globalizare economică și diversitate culturală.

Doamnelor și domnilor, Propunerea de acordare a titlului de Doctor Honoris Causa se sprijină pe o solidă argumentație având la bază următoarele criterii, prevăzute în Regulamentul ULBS privind acordarea titlurilor onorifice și medaliilor:

1. Contribuții la dezvoltarea ULBS: Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu acordă o atenție deosebită internaționalizării instituției pentru a putea deschide noi viziuni și oportunități academice care vor facilita astfel integrarea cadrelor didactice, cercetătorilor și studenților în comunitatea academică mondială. Institutul Confucius din cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu a inițiat, organizat și desfășurat cu succes o serie de acțiuni culturale menite să promoveze valorile tradiționale ale poporului chinez precum și o gamă variată de programe și cursuri pentru studiul limbii și culturii chineze, în conformitate cu cerințele locale ale comunității academice, societății civile și mediului de afaceri. Premisa Institutului Confucius este de a consolida puntea de legatură dintre România și China – printr-o cunoaștere a tradiției milenare dar și a modernității chineze – mediată de o eficientă comunicare interculturală, într-o lume globală. Institutul Confucius de la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu este activ implicat în viața comunității locale și regionale, prin filialele sale din Constanța și Deva, contribuind astfel semnificativ la creșterea vizibilității și conturarea unei identități distincte a Institutului Confucius de la Sibiu. În ceea ce privește acțiunile locale, la nivel educațional s-au înființat noi centre de predare: într-un număr de instituții de învățământ preuniversitar; Biblioteca Județeană ASTRA, etc; și s-a intensificat numărul acțiunilor culturale cu largă adresabilitate către comunitatea academică și societatea civilă. În context academic, remarcăm în mod deosebit înființarea programului de licență limba și literatura chineză – limba și literatura engleză, în cadrul Facultății de Litere și Arte, din anul 2010, asigurând astfel pregătirea și profesionalizarea resursei umane locale. Menționăm, de asemenea, o serie de parteneriate încheiate în anul 2013 cu instituții locale și naționale, în vederea reglementării, intensificării și extinderii activităților și vizibilității Institutului Confucius, atât în plan local cât și național. Institutul Confucius în viața Sibiului reprezintă un important reper, la nivel local, regional și national, din perspectiva multiplă: a devenit un pol de excelență în comunicare interculturală și cooperare internațională eficientă, schimburile culturale reprezintă astfel o punte de legatură într-o lume multipolară, vector de inovare și creativitate, precum și promovarea imaginii, pilon fundamental în diplomația publică.

2. Activitatea științifică și managerială Personalitatea Domnului Prof.univ.dr. CUI XILIANG, Președinte al BLCU, s-a impus la nivel național și global prin numeroasele participări la Conferinte internaționale de prestigiu in domeniul sinologiei (Hong Kong (2001), Norvegia (2001), Singapore (2001), Macau (2003), Taiwan (2003), SUA (2004), Corea de Sud (2004), Japonia (2005), Germania (2006), Japan (2007, 2009) and Australia (2009), prelegeri in calitate de profesor invitat la universitati din Asia (Tailanda si Japonia (2006), Corea de Sud (2006), Mongolia (2006), prezenta la inaugurarea unora dintre Institutele Confucius -centre culturale care au la bază parteneriatul dintre o universitate din țara gazdă și o universitate din China - din consortiul coordonat de către Universitatea de Limbă și Cultură din Beijing (University of Sheffield: 14-23 ianuarie 2007, the Confucius Institute at German Institute of Technology and the Confucius Institute at University of Sibiu Romania 11-12 noiembrie 2007, George Mason University 16 aprilie 2009); dar si prelegeri in cadrul: Beijing-Hong Kong-Macau Heads of University Forum (25-30 noiembrie 2007), the Sixth International Conference of Institutions of Higher Learning in Cuba (10-16 februarie 2008), the Third University President Forum by Asia-Pacific Association for International Education of Japan (26-28 martie 2008) si the first China-Korea Academic Forum at Confucius Institute at Keimyung University (10 noiembrie 2008). Rolul Institutelor Confucius este de a pregăti o noua generație de sinologi și de a forma o masă critică de specialiști care vor dobândi competențele comunicării interculturale într-o lume globală, supusă schimbărilor imprevizibile și în continuă interacțiune la toate nivelurile: social, cultural, educațional, economic, politic, ecologic.

Doamnelor si domnilor, Avem astăzi onoarea de a prezenta câteva repere importante ale parcursului profesional și academic al Domnului Porf.univ.dr. CUI XILIANG. A obținut diplomele de licență, masterat și doctorat la prestigioasa Peking University (1983, 1987, 2004). Este Vice-Președinte al Societății Internaționale pentru Predarea Limbii Chineze, Președinte al Societății de Lingvistică din Beijing, și Consilier al Asociației Lingviștilor Chinezi. Cariera profesională a cunoscut o tendință ascendentă, confirmând astfel abilitățile manageriale și competența științifică și meritele deosebite ale domnului Prof.univ.dr. CUI XILIANG, exemplificate de funcții de conducere în cadrul Universității de Limbă și Cultură din Beijing: Prodecan – Departamentul de Limba si Cultura Chineza (1991-2000), Director Executiv al Centrului pentru Studiul Limbii Chineze ca Limba Straina (2000-2004), Asistent al Presedintelui Universitatii (2000-2003), Director al Centrului pentru Testarea Competentelor de Limba Chineza HSK (2001-2004), Vice-Presedinte al BLCU (2003-2005), Decanul Facultatii de Stiinte Umaniste (2004-2005), Presedintele BLCU (2005-prezent).

3. Prestigiul profesional Schimburile culturale – bazate pe o bună înțelegere a limbii, culturii și civilizației unui stat –reprezintă fundamentul unei cooperări de succes, în orice domeniu de activitate care transgresează granițele naționale. Cultura este o componentă vie a întregului organism reprezentat de existența unei națiuni într-un anumit spațiu geografic și context istoric. Menționăm, în mod deosebit, inaugurarea, în data de 9 aprilie 2015, în cadrul Universității de Limbă și Cultură din Beijing a primului Centru de Competență pentru pregătirea cadrelor didactice care vor preda în cadrul Institutelor Confucius din întreaga lume. Ceremonia a fost onorată de prezența doamnei Xu Lin, Director General al Hanban, Director Executiv al Sediului Central al Institutelor Confucius, care a evidențiat rolul deosebit de important al acestui Centru pentru evoluția viitoare a Institutelor Confucius. Profilul profesional al domnului prof.univ.dr. CUI XILIANG se bucură de recunoaștere națională și internațională, confirmată de distinctiile acordate: Excellent Young Scholar of Beijing Institutions of Higher Education; Expert Talent (Linguistics) in the 21st Century, Ministry of Education, PR China; Honorary Doctor of Philosophy, McMaster University, Canada; precum si de numeroase publicatii: 10 carti (autor sau editor), 51 articole stiintifice si 7 proiecte de cercetare; coordonarea a 5 teze de doctorat si 19 disertatii de masterat.

Domnule Profesor CUI XILIANG, Doctor Honoris Causa al Universității „Lucian Blaga” din Sibiu Vă mulțumim pentru sprijinul acordat instituției noastre in dezvoltarea cooperării academice romano-chineze. Vă mulțumim, de asemenea, pentru că ați acceptat acordarea celui mai înalt titlu academic al universiățtii noasre, vă felicităm si vă dorim sănătate și „La mulți ani”!

Prof.univ.dr. Constantin OPREAN Președintele Institutului Confucius

ULBS doctor honoris causa Beijing (6) ULBS doctor honoris causa Beijing (5) ULBS doctor honoris causa Beijing (4) ULBS doctor honoris causa Beijing (7)

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Tag-uri: universitatea lucian blaga , Times Higher Education Supplem , Sibiu Romania , Biblioteca Județeană , Limba Straina , ceremonie , Institutul Confucius , ulbs , Lucian Blaga , Director General , limba chineză , Constantin Oprean , Hong Kong , Universităţii Lucian Blaga , Ioan Bondrea , Institutului Confucius , Institutelor Confucius , Președintele Universității , Confucius Institute , Xi Jinping , Institut Confucius , Pentru Sibiu , Xu Lin , Republica Populară Chineză , Premisa Institutului Confucius , Decanul Facultății , Institutele Confucius , Doctor Honoris Causa , Sediului Central , Ştiinţe Umaniste , Director Executiv Spitalul Eur , Drumului Mătăsii , International Education , University Forum , DHC , unversitate , Asociației Lingviștilor Chinez , Beijing Institutions , Centura Economică , Cui Xiliang , Cultura Chineza , Decizia Senatului Universități , Doctor Honoris Causa Domnului , Domnul Prof , Domnule Profesor , Societății Internaționale Geor , Domnului Porf , Domnului Prof , Este Vice , Excellent Young Scholar , Expert Talent , George Mason University , German Institute , Higher Learning , Honorary Doctor , Keimyung University , Korea Academic Forum , Macau Heads , Master University , One Belt , One Road , Pacific Association , Peking University , Personalitatea Domnului Prof , Predarea Limbii Chineze , Presedintelui Universitatii , Rolul Institutelor Confucius , Sibiu Institutul Confucius , Sixth International Conference , Studiul Limbii Chineze , Testarea Competentelor , Third University President For , Stimate Domnule Preşedinte Emi , Stimate Domnule Rector

Vizualizari: 1831

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus