Joi,
18.04.2024
Innorat
Acum
7°C

Tămâian îi propune lui Cioloș: Faceți un cod de bune practici pentru funcționari!

Tămâian îi propune lui Cioloș: Faceți un cod de bune practici pentru funcționari!

Deputatul PNL Ioan Tămâian propune un cod de bune practici pentru funcționarii publici, astfel încât aceștia să anunțe cetățenii atunci când sunt aproape de expirarea avizelor sau chiar a actelor oficiale. ”Actualmente, legislaţia românească în vigoare nu reglementează obligativitatea de înştiinţare din partea instituţiilor publice a persoanelor fizice si juridice pentru a preîntâmpina problemele inerente rezultate din cauza expirării actelor, ci doar  sancţiunile din partea acestora  care se aplică dacă nu sunt respectate anumite termene, care pot fi de lungă durată. Considerăm totuşi că aceste autorităţi  ar trebui sa informeze cetăţeanul sau firma asupra aspectelor problematice şi abia după să stabilească si să aplice sancţiunea, în cazul în care persoana fizică sau juridică nu îşi reglementează situatia din rea-voinţă”, propune Tămâian într-o interpelare.

Liberalul se referă la neplata obligaţiilor fiscale, impozite si taxe, la care se aplica penalităţi sau chiar amenzi, dacă nu sunt achitate la timp; nedepunerea declaraţiilor fiscale la termenele stabilite; nesolicitarea unui permis nou in cazul expirarii celui vechi (aspect care se transforma in fapta penala daca titularul conduce autovehicule dupa expirare); expirarea actului de identitate; expirarea permisului de port-arma (aspect care se transformă de asemenea in fapta penală); expirarea certificatului de urbanism sau al autorizatiei de construire sau demolare etc.  ”De foarte multe ori, pentru a colecta bani, reprezentantii institutiilor care au atribuţii de verificare, control şi sancţionare practică un fel de ”vânătoare” a persoanelor fizice sau juridice, în vederea aplicării amenzilor.

În toate aceste cazuri, sunt prevăzute sancţiuni cu amendă sau chiar de natură penală chiar dacă persoana în cauză  a omis fără intenţie să depună o declaraţie fiscală sau să-şi înnoiasca actul de identitate sau permisul„, mai spune Tămâian.

În final, Ioan Tămâian îl chestionează pe premierul Dacian Cioloș dacă nu ar fi oportună elaborarea unui ghid de bune practici şi comunicare pentru autorităţile publice în relaţia cu cetăţenii şi firmele, ”care să cuprindă norme speciale pentru ca autorităţile să aibă şi rolul de “prevenţie” pentru  măsurile de control şi informare”.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

Micul Muci

Acum 7 ani

N-ar fi mai buna o analiza psihiatrica preelectorala a catindatilor?Sau,daca-i prea complicat,o numaratoare neuronala?
Raspunde

Solomon

Acum 7 ani

Tamaian nu avea ce cauta in Parlamentul Romaniei!Poate doar in ziua portilor deschise!El nu a rezolvat nici o singura problema pentru alegatori;este cel care arunca piatra!Din pacate, nu este singurul!Daca nu vom deschide ochii si sa indepartam pe toti neavenitii,vom duce-o tot mai greu!Stand acasa in ziua votului si dandu-ne cu parerea,nu vom rezolva nimic niciodata!
Raspunde

Obs

Acum 7 ani

Este exact ca in fabula, Tamaian vrea "egalitate, dar nu pentru catei". El vrea un cod de bune practici pentru functionari, dar el nu aplica bunele practici de a lucra legal, cu facturi si salarii reale trecute in contractele angajatilor pentru a plati taxele cuvenite la stat. In loc sa fie un exemplu pentru comunitate, el a reusit sa iasa in frunte ca paduchele. Cum a aplicat el bunele practici cand a votat legea prin care sunt amnistiati parlamentarii care si-au angajat rudele, sau cand si-au votat pensii speciale, desi bugetul nu mai poate suporta o noua cheltuiala. Imi este scarba de ei.
Raspunde

SB10NUT

Acum 7 ani

Lupul paznic la oi
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus