Miercuri,
28.09.2022
Partial Noros
Acum
10°C

FOTO - Teatrul Gong aduce o premieră națională în Piața Mică

FOTO - Teatrul Gong aduce o premieră națională în Piața Mică

Teatrul pentru Copii și Tineret „Gong” prezintă vineri, 24 iunie și sâmbătă, 25 iunie, de la ora 22:00, în Piața Mică din Sibiu, premiera spectacolului „Furtuna” în regia Alinei Hiristea. Este pentru prima dată în România când se montează un spectacol în aer liber, cu marionete, după un text de Shakespeare. Evenimentul marchează, totodată, 400 de ani de la dispariția celui mai mare dramaturg din istorie, William Shakespeare.

Producția Teatrului „Gong” din Sibiu pornește de la celebra expresie din „Furtuna” ce face referire la „un teatru de păpuși însuflețite” și recreează parabola lui Shakespeare cu mijloacele teatrului de animație. Prospero, un artist magician al scenei, proprietar al unui teatru ambulant, își creează insula pentru a-și pune în scenă „răzbunarea”. Artistul își dramatizează propria experiență: conflictul nerezolvat cu fratele său, Antonio. Marionetele sunt plăsmuiri ale minții și sufletului lui Prospero, inefabile și fragile. Rostul lor este să exprime stările lui Prospero, furtuna din sufletul lui, să evidențieze etapele transformării de sine, stingerea conflictului cu fratele său și schimbarea răzbunării în iertare.

foto-furtuna-repetitie-Silvana Armat (241)

Aspectul esențial este dat de faptul că mesajul shakespearian, îndemnul la iertare, la recunoașterea greșelilor și asumarea vinei este încă extrem de actual. Publicul este martor și judecător al poveștii, însă este chemat și să își facă propria explorare de sine. „Și ce ar fi de făcut? Shakespeare nu trasează soluții, nici spectacolul nu o va face. Însă avansarea în dezbatere publică a relațiilor tensionate dintre semeni reușește să ne strecoare în suflet principiul iertării.”, a declarat Alina Hiristea în timpul repetițiilor de la Sibiu.

”Spectacolul ce poate fi jucat atât în aer liber, cât și în interior, surprinde nu doar prin imaginarul creat de jocul păpușilor și al proiecțiilor video, dar și prin construcția scenei. Structura metalică cu o deschidere de 6 metri, o adâncime de 4 metri și o înălțime de 6 metri este formată din 300 de bare din fier și 2 platforme construite din 44 de metri pătrați de lemn triplu stratificat. Pentru efectele speciale organizatorii folosesc 36 de aparate de iluminat scenic, dintre care 15 LED-uri eco friendly, un videoproiector cu tehnologie 3LCD și un sistem de sonorizare cu o putere de 4000W”, spun reprezentanții Teatrului Gong.
Spectacolul are o durată de 1h15min și este recomandat tinerilor peste 12 ani.

Din distribuția spectacolului fac parte actorii Gabriel Costea, Paul Bondane, Petrișor Diamantu, Gabriela Mitrea, Leo-Nora Băcanu, Monica Baldea, Daniela Dragomir, Jenő Major, Horațiu Dancu și Nicolae Suciu. Regia, versiunea scenică și ilustrația muzicală a spectacolului poartă semnătura Alinei Hiristea, decorul și marionetele au fost realizate după un concept al scenografului Marian Sandu, iar costumele după o idee a Ilonei Lorincz.

foto-furtuna-repetitie-Silvana Armat (62)

La acest proiect și-au mai adus contribuția creatorii Mircea Horvath, cel care semnează compoziția originală pentru trei piese muzicale, Florin Chirea pentru ilustrațiile video, Lucian Moga pentru light design și Minela Popa pentru machiaj. Echipa tehnică a spectacolului este formată din Mircea Corcoveanu, Daniel Neagu, Claudiu Rusu, Adrian Truțescu, Emil Predescu, Andrei Arjoca și Patrick Voicu. Producția spectacolului a fost realizată de atelierele ALTAX din București și Adrian Vlad, Claudia Benchea și Diana Ribana, cu mulțumiri speciale consultantului tehnic George Dulămea.

foto-furtuna-repetitie-Silvana Armat (112)

Intrarea publicului la oricare din reprezentații este gratuită.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus