Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
10°C

Legumele, fructele şi pâinea s-ar putea ieftini cu 10-12%

Legumele, fructele şi pâinea s-ar putea ieftini cu 10-12%

Legumele, fructele şi pâinea ar trebui să se ieftinească cu 10-12%, dacă Guvernul decide scăderea taxei pe valoarea adăugată (TVA) de la 20% la 9% pentru lucrări agricole de la 1 august, a declarat pentru News.ro preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Laurenţiu Baciu.

Marţi, premierul Dacian Cioloş a anunţat, în debutul şedinţei de Guvern, că ar vrea ca de la 1 august TVA pentru lucrări agricole, pentru livrarea de seminţe, îngrăşăminte, pesticide şi alte produse necesare însămânţării sau cultivării plantelor în agricultură să scadă de la 20% la 9%.

Reprezentanţii agricultorilor spun că măsura ar fi atât în avantajul producătorilor din agricultură, cât şi a consumatorilor.

„Beneficiile ar trebui să fie la producătorii de cereale, legume, fructe, toţi care folosesc aceste inputuri, pentru că ele au doar această destinaţie. Intenţia este să scadă preţurile. În mod normal, dacă ar respecta toţi legea, ar trebui să se ieftinească cu 10-12% toate produsele în care materia primă vine din sectorul vegetal: legumele, conservele de legume, pâinea şi produsele de panificaţie”, a afirmat Baciu, pentru News.ro, citat de DIGI24.

Măsura se adresează inputurilor din agricultură, necesare pentru producţia agricolă, cum ar fi seminţele, îngrăşămintele, pesticidele şi alte produse necesare însămânţării sau cultivării plantelor în agricultură.

„Nu era corect să produci furaje cu 24% şi să vinzi carnea cu 9%”, a comentat preşedintele LAPAR.

Baciu susţine că măsura anunţată de premier a fost propunerea LAPAR şi consideră că guvernul „s-a mişcat surprinzător de repede”,  făcând anunţul la numai câteva săptămâni după ce asociaţia a propus proiectul.

La rândul său, preşedintele Federaţiei Naţionale Pro Agro, Emil Dumitru, spune că reducerea TVA-ului la prestările de servicii poate fi un lucru bun dacă ar veni la pachet cu un mecanism simplificat de rambursare a TVA.

„Este o idee foarte bună. Numai că marea noastră problemă în agricultură este vestita taxare inversă, în care fermierii români, din păcate, aşteaptă rambursările de TVA atunci când vin la intervale de timp destul de lungi”, a spus Dumitru, pentru News.ro.

„Practic, noi vindem materia primă, cerealele, fără TVA, pe mecanismul taxării inverse, notificat la Comisia Europeană, şi toate inputurile pe care le achiziţionăm, de la motorină la seminţe, le achiziţionăm cu TVA şi atunci reducerea TVA-ului la prestările de servicii poate reprezenta un lucru pozitiv dacă ar veni la pachet cu un mecanism simplificat de rambursare a TVA-ului de către fermier”, a explicat reprezentantul fermierilor.

În plus, agricultorii se plâng că procedura de rambursare a TVA e din ce în ce mai greoaie.

„Dacă discutăm de micul fermier, care lucrează de obicei cu prestatorii de servicii, putem vorbi de o eventuală reducere a tarifelor, prin diminuarea cotei de TVA de la 20 la 9%. Dar în mare măsură, cine prestează servicii desfăşoară şi activităţi de producţie. Şi atunci o parte din TVA care îl aveau de recuperat de la Fisc îl compensau cu TVA care îl încasau cu prestările de servicii”, a precizat şeful Pro Agro.

Marţi, premierul a explicat că măsura are ca scop stimularea lucrărilor agricole de calitate şi creşterea productivităţii în agricultură.

Însă un alt obiectiv important pentru autorităţi este reducerea evaziunii fiscale din agricultură,  care rămâne la cote foarte înalte, potrivit specialiştilor.

„Anunţăm această decizie astăzi în măsura în care Ministerul Finanţelor este pregătit şi sper ca această măsură să se repercuteze pozitiv şi asupra preţurilor pe care furnizorii de imputuri în agricultură le vor propune agricultorilor. Ne aşteptăm să vedem această reducere de TVA reflectată şi în preţul pe care furnizorii de seminţe, de îngrăşăminte, de produse de întreţinere a culturilor agricole le vor propune agricultorilor”, a spus Cioloş, după ce a anunţat măsura.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

2 comentarii

Nicolae T

Acum 7 ani

Din pacate la Sibiu, firma Trasagape a marit pretul la paine cu aproximativ 20%. Aceasta majorare a avut loc in jurul datei de 20 iunie 2016. Dupa o asemenea majorare pot face o reducere cu 3-5%.
Raspunde

Mishu

Acum 7 ani

Sunt si alte firme! De ce sa mănânci lut?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus