Vineri,
29.03.2024
Parțial Noros
Acum
14°C

Iohannis: Bunicii mei aşteptau să vină americanii; aţi venit şi generaţia mea are un partener de încredere

Iohannis: Bunicii mei aşteptau să vină americanii; aţi venit şi generaţia mea are un partener de încredere

Klaus Iohannis, președintele României, împreună cu soția sa, Carmen, au participat în această seară la recepția organizată de Ambasada SUA la București cu ocazia Zilei Independenței.

Curtea Ambasadei a fost decorată cu fotografii uriașe ce ilustrează peisaje din marile parcuri naționale americane, care a marcat, prin tematică, și 100 de ani de la înființarea National Park Service. Evenimentul ocazionat de Ziua Națională a SUA a inclus un marș al unui detașament de infanteriști de la Baza "Mihail Kogălniceanu" și un zbor demonstrativ al Iacărilor Acrobați. La recepția de Ziua Statelor Unite au participat și premierul Dacian Cioloș, membri ai Guvernului, procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, și Avocatul Poporului, Victor Ciorbea.

original_ziua_americii_2016_-_3Iohannis a transmis felicitări SUA cu ocazia Zilei Independenței și a apreciat că Declarația de independență reprezintă o sursă de inspirație și în prezent.

"Acum 70 de ani, bunicii și străbunicii mei, și ai altor mulți români, așteptau americanii. Acesta era visul lor. Ați venit și generația mea are bucuria de a vă avea aici, acum, ca partener de încredere, și vreau ca viitorul să ne facă relația și mai puternică", a spus Iohannis, citat de Agerpres.

Președintele a apreciat tematica recepției de la Ambasada SUA, inspirată din cuvintele lui John F. Kennedy — "We all breathe the same air" — și a amintit, în contextul atenției pentru ocrotirea mediului înconjurător și al preocupărilor globale pentru combaterea schimbărilor climatice, cuvintele lui Grigore Antipa — "Omul poate stăpâni natura cât timp ține seama de legile ei".

original_ziua_americii_2016_-_11"Frumusețea cu care România și Statele Unite ale Americii au fost înzestrate și dragostea ambelor națiuni pentru natură reprezintă premisele pentru ca și în acest domeniu să aprofundăm Parteneriatul nostru strategic, orientat spre viitor", a adăugat Iohannis.

În altă ordine de idei, Klaus Iohannis a subliniat că un nivel fără precedent a fost atins în ceea ce privește cooperarea bilaterală în domeniul apărării și securității.

"Am dus împreună la bun sfârșit proiectul strategic al sistemului de apărare antirachetă de la Deveselu, o contribuție semnificativă la securitatea noastră comună și a NATO și un etalon incontestabil al excelenței cooperării româno — americane. Aprofundarea colaborării în domeniul apărării și securității va continua să fie prioritatea de vârf a Parteneriatului strategic. Beneficiile sale sunt circumscrise consolidării securității regionale și euroatlantice", a afirmat președintele României.

Șeful statului a punctat că România își va respecta angajamentele luate în cadrul NATO cu privire la securitatea colectivă și va continua să coopereze cu SUA pentru menținerea stabilității și securității în regiune și la nivel internațional, inclusiv prin gestionarea noilor amenințări.

"Summitul NATO de la Varșovia va trebui să ia decizii importante privind consolidarea apărării colective și a posturii de descurajare a Alianței și asigurarea unei prezențe aliate înaintate și echilibrate pe întregul flanc estic, în raport cu provocările de securitate din regiune. Contăm pe aceeași colaborare susținută și privilegiată cu Statele Unite ale Americii, alături de alți aliați, în transpunerea în realitate a deciziilor summitului", a declarat el.

Președintele Iohannis a subliniat că "o relație politico-militară de succes nu poate să își atingă deplinul potențial în absența unui corespondent similar în nivelul de ambiție în plan economic și comercial".

original_ziua_americii_2016_-_6

În context, el a arătat că România este într-o situație economică favorabilă și a întreprins pași importanți în valorificarea potențialului substanțial de cooperare economică bilaterală.

"Lucrăm împreună pentru îmbunătățirea mediului de afaceri, pentru extinderea bunei guvernări în economia românească și funcționarea eficientă și transparentă a instituțiilor românești, astfel încât să creăm cât mai multe oportunități de afaceri și investiții companiilor românești și americane", a precizat Klaus Iohannis, citat de Agerpres.

Șeful statului a mai spus că va fi continuat parteneriatul bilateral în domeniul statului de drept, arătând că această cooperare s-a dovedit deosebit de importantă pentru progresul substanțial pe care România l-a făcut în ultimii ani în consolidarea sistemului judiciar și combaterea corupției.

El a menționat că dezvoltarea durabilă a Parteneriatului strategic nu poate fi realizată fără o preocupare corespunzătoare pentru dezvoltarea cooperării în planul educației, inovației și cercetării.

original_ziua_americii_2016_-_7

"Pregătirea tinerei generații reprezintă măsura succesului nostru în a duce mai departe Parteneriatul strategic și tot ceea ce construim în prezent", a spus Iohannis.

Președintele a precizat că aniversarea, în 2016, a cinci ani de la adoptarea Declarației comune de Parteneriat strategic pentru secolul XXI, iar în 2017 — a 20 de ani de la inițierea Parteneriatul strategic sunt oportunități importante pentru a aprofunda și extinde parteneriatul dintre cele două țări. "România va continua eforturile pentru a-și întări și consolida capacitatea și rolul de pilon al democrației, statului de drept, prosperității și securității în regiune și va lucra strâns cu Statele Unite ale Americii pentru realizarea acestor obiective", a arătat Iohannis.

foto Administrația Prezidențială

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

10 comentarii

@@@

Acum 7 ani

No asa...kissy kissy ! :)) Tare imi e ca o sa ne dorim sa plece h'americanii. Apropo, vreun referendum pentru amplasarea de baze gen Deveselu? Sau populatia nu conteaza, decat cand platesc taxe.
Raspunde

alzara

Acum 7 ani

Sa-l vad pe mutalaul sas-6 case ce o sa-i dispara de pe mecla ranjetul caraghios cand o sa rada de pe fata pamantului rusii judetul Olt cu o racheta balistica!pe americani ii doar fix in cot de noi..ne-au bagat in gura rusului...carne de tun!
Raspunde

TALIDA RUNCU

Acum 7 ani

Klaustrofobia inseamna ca iti este frica de Iohannis!!!
Raspunde

alzara medic

Acum 7 ani

Gr. Antipa - una din cele mai semnificative contribuţii româneşti la istoria ştiinţti universle ; om politic conservator ,patriot luminat şi demofil a fost ungermanofil notoriu( alături de Petre Carp & Co. ) fapt eludat în media electronică ; totuşi ,merită să citiţi restul pe net despre concitadinul ...Ralucăi Turcan .Comparaţi - l pe el şi contemporanii cu liderii noştri ! Merită efortul matinal .
Raspunde

Zorro

Acum 7 ani

Da, i-am asteptat pe americani si nu au venit niciodata. Acuma s-au instalat bine mersi in RO si in Polonia ca sa-i calce pe picioare pe rusi. Germania a devenit constienta de faptul ca ar fi bine sa-l lasam pe Putin pace, fiindca daca se enerveaza in mai putin de 3 zile este la Nordsee. Steinmaier cind a criticat politica de extindere NATO, a fost dur criticat de Stoltenberg. Iar boul de Johannis, care nu are habar de politica, si cei care il sfatuiesc, mai putin, dau curs politicii pro americane. Armata tarilor europene este foarte slaba, slab dotate, nu au bani, iar de cind nu mai este obligatoriu serviciul militar, duc si o lipsa imensa de personal. Toata criza din Irak, criza refugiatilor este cauzata de americani. Cine i-a facut puternici pe toti dictatorii lumii? Cine si-a virit coada peste tot, si a plecat pe urma, lasind in tarile Orientului Mijlociu treaba neterminata. Reagan a fost ultimul presedinte bun pe care l-a avut SUA, ce a urmat dupa el, mai ales George W Bush au fost niste catastrofe. Obama, este tare criticat de populatie, iar Hillary Clinton este o personalitate la fel de dubioasa ca si Trump. Acum un an am fost in SUA si am sarbatorit 4Iulie acolo, intr-un oras in California unde este stationata o baza militara de avioane. Afara de focul de artificii pe care l-am vazut din motel nu era nimic deosebit, iar starea de spirit a populatiei, cu toate ca acel arasel este mai instarit, era de depresie. Da, au parcuri frumoase. Anul trecut am vazut Zion Parc in Utah, si Yosemite Parc. Ar fi bine Johannis sa copieze acel model al americanilor privind parcurile nationale, daca nu are idei proprii. Am avea doar de cistigat.
Raspunde

mutu de la manutanță

Acum 7 ani

Să i-o spună lui mutu că bunicii lui îi așteptau pe americani! Îi așteptau tot pe fritzi! Și apoi poanta cu așteptatul americanilor e cam fumată, mister president Johannis!
Raspunde

dancp

Acum 7 ani

asteptau si pachetele de sus..si marcile sa cumpere de la mag pe valuteanu!ati uitat figura cu mag pe valuta?unt,cascaval,tv color,dacie 1300 etc
Raspunde

Micul Muci

Acum 7 ani

Fara indoiala bunicii au fost oameni de isprava.Pacat ca n-au avut si putina viziune,altfel,in loc sa se uite toata ziua dupa avioane verzi cu stea alba(in cinci colturi nu in sase!) si parasute foloseau mistria,canciocul si alte scule foarte accesibile sasilor,scutindu-l pe mititel de probleme.
Raspunde

Ioji

Acum 7 ani

Este adevarat, bunicii nostri asteptau sa vina americanii sa ne salveze. Din pacate nu au venit atunci pentru ca nu aveau nici un interes sa se puna impotriva altor mari puteri din zona...si pentru cine? ...o tara mica si nesemnificativa. Acum sunt interesati de tara noastra, sau nu neaparat de zona noastra ci de controlul acestei parti din Europa. Din pacate respectam prea mult "capul plecat sabia nu il taie" si clasa politica din zilele noastre nu este la inaltime. Oameni de onoare cum erau cei din perioada interbelica si care au facut ani grei de puscarie si Canal pentru niste idealuri si convingeri si pentru binele Romaniei...nu se mai gasesc. Acum sunt prea atenti la interese proprii, marunte decat sa analizeze toate aspectele si implicatiile care pot sa afecteze poporul. Acceptam multinationale si firme mari fara sa punem conditii, acceptam baze Nato fara sa stim ce implica aceasta. Oamenii protesteaza in Sicilia la Niscemi pentru ca au copii bolnavi de tumori, si blocheaza strazile de disperare. In anii pe care ii traim acum nu se face nimic pentru a ajuta...este totul cu un interes. Oare noi romanii stim care este interesul nostru? Clasa politica de la noi nu da dovada de maturitate....
Raspunde

Brown eye

Acum 7 ani

Este mai mult decat clar ca se impune suspendarea si demiterea lui Iohannis pentru furt si incompetenta. Este momentul sa ne luam tara din mainile acestui hot care ne-a distrus si furat. Domnul Liviu Dragnea va fi un premier bun si v-a avea grije de noi.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus