Sâmbătă,
05.10.2024
Ploi Moderate
Acum
15°C

Grevă în Primărie: ”la negocieri a fost o bătaie de joc”

Grevă în Primărie: ”la negocieri a fost o bătaie de joc”

În cursul zilei de marți, în majoritatea birourilor din Primăria Sibiu nu s-a lucrat, în mod oficial. La fel ca și în restul țării, sindicaliștii din administrația locală au declanșat o grevă de o zi la care au aderat și funcționarii care nu sunt înscriși în vreun sindicat.

Principalele revendicări sunt creșterea salariilor de bază cu minim 25%, acordarea normei de hrană și a voucherelor de vacanță pentru toți salariații din administrația locală. Doar că, la modul în care au decurs negocierile până acum, sindicaliștii cred că de săptămâna viitoare vor intra în grevă generală pe termen nedeterminat. ”Suntem cea mai nedreptățită categorie din administrație. Avem colegi în administrația publică centrală sau în alte instituții ale căror salarii de bază sunt și de trei ori mai mari”, spune Nicolae Hanea, președinte al Sindicatului Finanțelor Locale Sibiu. Potrivit lui, majoritatea funcționarilor din administrația locală încasează, lunar, o sumă netă cuprinsă între 1.000 și 1.600 de lei (creșterea față de salariul minim fiind dată doar de eventualele sporuri). La greva de marți au participat majoritatea angajaților din Primăria Sibiu și serviciile subordonate Consiliului local. Printre cei care au lucrat în zi de grevă au fost angajații Grădinii Zoologice, ai Poliției locale, dar și cei ai Stării civile.

Grevă pe termen nedeterminat

Acum o săptămână, pe 5 iulie, sindicaliștii au organizat o grevă de avertisment, nemulțumiți de rezultatul negocierilor cu ministrul de resort și alți reprezentanți ai Ministerului Muncii, care au avut loc la finalul lunii iunie. ”Autoritățile nu numai că ne-au ignorat, ne-au și sfidat. Ambele runde de negocieri au fost o bătaie de joc, în sensul că s-a ajuns de fiecare dată la un numitor comun, urma redactarea actului care să consfințească acest lucru, dar de fiecare dată, acordurile erau invers redactate decât ceea ce se discuta. Greva generală pe termen nedeterminat este iminentă, pentru că situația este dezastruoasă”, mai spune Nicolae Hanea. Greva pe termen nedeterminat ar urma să fie declanșată începând de marți, 19 iulie.

”Vreau să îmi cer scuze sibienilor pentru disconfortul creat, le mulțumim că ne-au înțeles”, Nicolae Hanea, președintele Sindicatului Finanțelor Locale Sibiu

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

8 comentarii

anonim

Acum 8 ani

nici la privat nu se castiga mai mult si nu se dau nici sporuri.Daca nu le convine sa lase pe altii si sa lucreze ei la privat.ce sa mai zicem de programul bun pe care ilausi cat de mult plimba ursul prin institutie...Celor din alte institutii care castiga de trei ori mai mult ar trebui sa li se mai taie!
Raspunde

un cititor

Acum 8 ani

Hai serios? Dar cei care castiga de 3 ori mai mult (sau chiar de mai multe ori) ai idee cate responsabilitati pot sa aiba? Stii macar ce inseamna responsabilitate? Si in mediul privat da, se castiga mai bine. Si se castiga mai bine si fata de acei functionari care castiga de 3 ori mai mult fata de cei din primarie. Bineinteles, nu ma refer la vanzatorii de la Kaufland, nici la cei care lucreaza pe linia de productie sau la cate-o firma care traieste de pe o zi pe alta. Vezi ce salarii ofera o multinationala serioasa....
Raspunde

Ana

Acum 8 ani

De unde atatea mariri? Productivitate undeva spre nivelul marii, dar pretentii cat de multe. Raman la ideea ca unii functionari publici au o atitudine sfidatoare si foarte putini sunt cei cate traiesc doar din aceste venituri. Am mai spus-o, sa se vada cat de dichisite sunt madamele de la ghiseu, cum iti raspund daca ai tupeul sa le adesezi o intrebare si cat de repede ti se rezolva o anumita cerere. Si prea ne rezumam doar la bani, sa privim in ansamblu: programul fix si scurt, weekenduri libere fara a duce grija ca te cheama sefu de acasa, fara stresul ca in orice clipa poti fi dat afara daca cumva gresesti ceva, poti iesi la pensie decent, zambete si voiosie dimineata la cafea, nu incrancenarea "urmatorului promovat". Si zau, de unde bani intr-o tara sufocata de pensii si pensiute speciale, salarii cu multe zerouri ale directorilor, jumatate de neam in cate-o institutie?
Raspunde

dana

Acum 8 ani

Cei de la Urbanism nu merita nici un ban fiindca nu respecta nici un termen dar acolo nu va fi nici o schimbare fiindca nu se vrea......
Raspunde

...

Acum 8 ani

Unii urbanisti nici nu au nevoie de maririle astea, si-au gasit singuri "finantare" dar nu pot sa divulge sursele
Raspunde

Panzaru Vasile

Acum 8 ani

La stat, pe un salar atat de mic, stau prostii sau hotii; optiunea trei nu exista fiindca somajul real in Sibiu e 0%.
Raspunde

ra

Acum 8 ani

munca la stat nu e obligatorie. haideti in mediul privat si veti castiga mai mult, dar trebuie sa lucrati 8 ore pe zi nu 2-3. la asa program salariile sunt mari si servicile de proasta calitate
Raspunde

Brian Loman

Acum 8 ani

Stai un an pentru o autorizație de construcție și pentru un aviz de săpătură. Birouri supra aglomerate, funcționari acrii, supărați pe viață. Meseriile ce presupun munca directă cu omul necesită vocație. Nu o aveți, plecați în privat dacă nu vă convine. Personalul Primăriei Sibiu este o rușine, jos pălăria însă pentru angajații Primăriei Avrig!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus