Vineri,
29.03.2024
Parțial Noros
Acum
15°C

Epopeea colectării selective: Sibiul va avea un transportator de deșeuri din Moldova. Deocamdată

Epopeea colectării selective: Sibiul va avea un transportator de deșeuri din Moldova. Deocamdată

După un an și o lună de la lansarea procedurii de atribuire a contractului de colectare și transport a deșeurilor din municipiul Sibiu și alte 20 de localități învecinate, complicatele proceduri birocratice pentru desemnarea câștigătorului au ajuns la cea de-a treia nominalizare. În urma soluției dată aseară de Curtea de Apel Alba Iulia, contractul evaluat la 192 de milioane de lei, fără TVA (pe opt ani) ar urma să fie încredințat societății Soma SRL, din Bacău.

Birocratic, contractul se atribuie din nou

Curtea de Apel Alba Iulia a publicat aseară soluția dată în procesul prin care autoritățile județului Sibiu contestă decizia Consiliului național de soluționare a contestațiilor, care consiliu – la rându-i – a solicitat reevaluarea ofertei celor de la Soma SRL (cărora autoritățile județene le-au atribuit contractul în aprilie 2016). În procesul respectiv au devenit părți și alte patru firme și asocieri care au depus oferte în cadrul licitației în discuție, dar toate pretențiile lor au fost respinse. Cu toate acestea, Curtea a dat dreptate CNSC-ului parțial, astfel încât ADI Eco Sibiu (asociația care reprezintă autoritățile locale și județene în proiectul colectării selective) va trebui să reevalueze oferta celor de la Soma SRL. În principiu, acest lucru nu ar trebui să pună mari probleme, susțin reprezentanții autorităților județene. CNSC-ul a solicitat reevaluarea pe motiv că unele declarații de conformitate depuse de Soma SRL nu erau însoțite și de traducerea în limba română și mai trebuie clarificată chestiunea contractului depus de băcăuani pe tema ridicării cadavrelor de animale. Iar cum ofertelor tuturor celorlalte firme implicate în proces (Iridex București, Rer Ecologic Oradea și Brantner) au fost descalificate, în urma reevaluării contractul tot celor de la Soma SRL Bacău urmează a fi atribuit. Cel puțin teoretic și această atribuire ar putea fi din nou contestată la CNSC și, mai apoi – tot teoretic – se poate ajunge din nou la Curtea de Apel Alba. Însă un astfel de demers nu ar face decât să prelungească cu alte 45 de zile atribuirea contractului către Soma SRL (în cazul în care nu se descoperă alte neconformități, neinvocate până acum).

De ce ”deocamdată”

ACTUALIZARE ora 19

Înalta Curte de Casație și Justiție a respins cererea de strămutare a procesului, prin urmare decizia Curții de Apel Alba Iulia rămâne valabilă.

Decizia Curții de Apel Alba Iulia poate fi anulată de procesul care se judecă azi (vineri, 15 iulie) la Înalta Curte de Casație și Justiție a României. Aceasta a fost sesizată de asocierea celor de la Brantner, care cer strămutarea procesului deja soluționat la Alba Iulia. În cazul în care ÎCCJ admite strămutarea, soluția dată aseară va fi casată, iar procesul reluat la o altă instanță din țară. Motivul principal pe care cei de la Brantner îl invocă în cererea de strămutare este presiunea pe care presa din Sibiu (în special Turnul Sfatului) ar realiza-o asupra judecătorilor din această zonă a țării.

Proiectul care ar trebui să schimbe fața Sibiului

În cazul în care ÎCCJ respinge cererea de strămutare a celor de la Brantner, în cursul săptămânii viitoare – cel mai probabil – comisia de licitație din partea ADI Eco Sibiu va emite un nou raport de atribuire a contractului, către SC Soma SRL. Dacă nu va mai fi depusă nicio contestație, după 11 zile de la comunicarea atribuire va fi semnat contractul. Cei de la SC Soma SRL vor avea la dispoziție 60 de zile pentru pregătirea activității, iar din octombrie ar urma să înceapă efectiv implementarea colectării selective a deșeurilor în municipiul Sibiu și în cele 20 de localități învecinate (Ocna Sibiului, Cisnădie, Boița, Cristian, Gura Râului, Loamneș, Marpod, Nocrich, Orlat, Păuca, Poplaca, Rășinari, Râul Sadului, Roșia, Sadu, Slimnic, Șelimbăr, Șura Mare, Șura Mică, Tălmaciu și Vurpăr).

”Contractul de delegare prin concesiune a activității de colectare şi transport a deşeurilor municipale are ca obiect principal colectarea şi transportul deşeurilor municipale şi al deşeurilor similare provenind din activități comerciale din industrie şi instituții, inclusiv fracții colectate separat (deşeuri de hârtie şi carton, deşeuri de plastic şi metal, deşeuri de sticlă, deşeuri biodegradabile, deşeuri voluminoase, deşeuri periculoase menejare şi deşeuri reziduale) fără a aduce atingere fluxului de deşeuri de echipamente electrice şi electronice, baterii şi acumulatori”, comunicat ADI Eco Sibiu
Civilizație

Odată cu lansarea proiectului de colectare selectivă, sibienii nu vor mai încheia contracte cu firma de colectare și transport. Aceasta din urmă va semna un contract direct cu Primăria Sibiu, care va achita lunar facturile emise de firmă. Sumele necesare pentru acoperirea acestor facturi vor fi colectate de administrația locală sub forma unei taxe. ”Nivelul taxei de salubrizare urmează să fie supus aprobării Consiliului Local Sibiu”, se arată într-un comunicat de presă. Acest nivel va fi stabilit de fiecare consiliu local în parte, dar el este limitat la o sumă de maxim 8,5 lei pe lună pentru fiecare persoană (în prezent, în Sibiu, taxa de salubritate percepută pentru cei care locuiesc la case este de aproximativ 11 lei de persoană). În prezent, Primăria Sibiu are în curs de derulare un contract de amenajare a peste 700 de platforme pentru amplasarea containerelor și pubelelor în tot orașul. Platformele au suprafețe diferite – 14, 18 sau 28 de mp – și au două destinații diferite. 306 sunt destinate containerelor de gunoi și vor fi împrejmuite cu un gard, iar 437 vor fi destinate amplasării containerelor de tip iglu. Acestea din urmă nu vor fi avea gard. ”Împrejmuirea va fi realizată cu stâlpi metalici și panouri cu lați de lemn pe toate cele patru laturi. Pe una dintre laturi este prevăzută o poartă cu lățimea de 2 m, existând posibilitatea închiderii cu lacăt a acesteia. Lângă fiecare platformă va fi amplasat și un stâlp de iluminat, în unele locații urmând să fie montate și camere video pentru supraveghere”, precizează reprezentanții Primăriei Sibiu.

Exemple despre cum trebuie să vă gestionați, de anul acesta, gunoaiele

Deșeurile de hârtie și carton

Unde le poți colecta – în debara sau în cămară, într-un colț al bucătăriei, într-o pungă mai mare sau un sac de gunoi. La ce trebuie să ai grijă – să colectezi deșeuri în general curate. De exemplu, nu se pun: ambalajul de la unt, șervețelele folosite sau farfuriile de hârtie de unică folosință foarte murdare.

Ce deșeuri poți colecta: Ziare, reviste, pliante și cataloage de prezentare, cărți vechi de telefon; Hârtie tipărită și corespondență veche, plicuri, agende și caiete vechi; Ambalaje de hârtie și carton curate (de la mâncare, de la cosmetice, de la îmbrăcăminte și încălțăminte); Hârtie de împachetat folosită; Cartoane de ouă; Pungi de hârtie care nu mai pot fi folosite; Tuburile de la prosoapele de bucătărie din hârtie și de la hârtia de toaletă; Farfurii și pahare de unică folosință folosite (dacă nu sunt foarte murdare).

Ce deșeuri NU poți colecta: Şervețele de hârtie folosite; Scutece de unică folosință și tampoane; Ambalaje de hârtie foarte murdare; Veselă de unică folosință foarte murdară; Ambalajele de carton de la lapte sau sucuri de fructe. Ce faci cu ele – aruncă-le în recipienții cu capac albastru (pubele, containere sau igloo).

Deșeurile de plastic și metal

Unde le poți colecta – în debara sau în cămară, într-un colț al bucătăriei, într-o pungă mai mare sau un sac de gunoi. Le poți colecta împreună, deoarece așa sunt colectate și în recipienți – pubele sau containere. La ce trebuie să ai grijă – să colectezi deșeuri care nu conțin urme de substanțe periculoase – de exemplu ambalajele de la diverse vopseluri sau agenți de curățare. Acestea sunt deșeuri periculoase și se colectează separat.

Nu este necesară spălarea ambalajelor înainte de a fi aruncate!

Ce deșeuri poți colecta: Orice fel de ambalaje de plastic (de la mâncare, de la cosmetice, de la îmbrăcăminte și încălțăminte); Pungi și sacoșe care nu mai pot fi utilizate, golite de conținut; Folii de plastic protectoare (de la ambalarea produselor electrice); Sticle de plastic de la băuturi (PET-uri); Cutii de medicamente goale; Jucării de plastic ce nu mai pot fi folosite; Cutii de plastic, ligheane și ghivece de flori sparte, veselă de plastic; Ambalaje de metal golite de conținut (cutii de conserve, doze de băuturi din aluminiu), inclusiv de la mâncarea de animale; Folie de aluminiu; Tuburi de spray-uri goale; Ambalajele de carton de la lapte sau sucuri de fructe.

Ce deșeuri NU poți colecta: Cutii de la vopsele, diluanți și de la alte substanțe chimice periculoase; Deșeuri de echipamente electrice și electronice, chiar dacă sunt din metal; Baterii uzate; Seringi folosite și alte deșeuri medicale din plastic sau metal. Ce faci cu ele – aruncă-le în recipienții cu capac galben (pubele, containere sau igloo)

Deșeurile de sticlă

Unde le poți colecta – în debara sau în cămară, într-un colț al bucătăriei, într-o pungă mai mare sau un sac de gunoi. La ce trebuie să ai grijă – să colectezi doar deșeurile de ambalaje. Alte resturi de sticlă (de exemplu de la un geam spart) nu se colectează împreună cu acestea.

Nu este necesară spălarea ambalajelor înainte de a fi aruncate!

Ce deșeuri poți colecta: Orice fel de ambalaje de sticlă care nu mai pot fi returnate (sticle de bere, vin, băuturi spirtoase și răcoritoare) de orice culoare (albă, maro sau verde); Ambalaje de sticlă de la produsele cosmetice (sticle de parfum).

Ce deșeuri NU poți colecta: Orice ambalaj de sticlă contaminat cu substanțe periculoase (vopsea, diluant, produși petrolieri etc.); Resturi de ceramică (ex. farfurii sparte); Geamuri sau oglinzi sparte; Becuri și neoane. Ce faci cu ele – aruncă-le în recipienții cu capac verde (pubele, containere sau igloo).

Deșeurile biodegradabile

Sistemul integrat de gestionare a deșeurilor implementat în județul Sibiu presupune colectarea separată a deșeurilor biodegradabile menajere în municipiile Sibiu și Mediaș.

Unde le poți colecta – într-un recipient pus undeva în bucătărie (să-ți fie la îndemână), recipient în care pui o pungă de plastic (de preferat deja utilizată).

La ce trebuie să ai grijă – deșeurile biodegradabile pe care le colectezi să nu fie ambalate. Nu arunca uleiul rămas de la gătit sau alte lichide în recipientul în care colectezi deșeurile biodegradabile.

Ce deșeuri poți colecta: Resturi de mâncare gătită care nu mai poate fi consumată; Coji și alte resturi de fructe și legume; Resturi de carne și pește, inclusiv oase; Resturi de orez, de paste, de fasole și alte cereale; Coji de ouă, coji de nuci; Resturi de produse lactate (brânză, iaurt, smântână etc.); Pliculețe de ceai folosite, zaț de cafea; Resturi de pâine, de prăjituri și alte produse de patiserie; Produse alimentare expirate (numai după ce le verifici dacă s-au stricat sau nu).

Ce deșeuri NU poți colecta: Orice fel de ambalaj; Lichide, cum ar fi resturi de supă sau de lapte; Ulei folosit sau alte grăsimi lichide; Mucuri de țigări; Orice alte deșeuri care nu sunt resturi alimentare. Ce faci cu ele – aruncă-le în recipienții cu capac maro (pubele sau containere).

Sursa: sibiulrecicleaza.ro

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Alex

Acum 7 ani

Mda, foarte buna initiativa, dar.... Ce te faci daca ai o bucatarie minuscula si containerele sunt la mare distanta fata de bloc (ca in cartierul Strand de ex)? Iti petreci timpul liber facand ture la container...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus