Duminică,
22.05.2022
Acum
0°C

Sebastian Gheorghiu, director ICon Arts: „Muzica contemporană este o muzică de nișă, dar publicul a fost alături de noi”

Sebastian Gheorghiu, director ICon Arts: „Muzica contemporană este o muzică de nișă, dar publicul a fost alături de noi”

În 2016 se împlinesc zece ani de când Academia și Festivalul Icon Arts se află la Sibiu, dar și 10 ani de existență a Grupului Vocal Acapella, care va fi alături pentru producția principală, cantata Catulli Carmina de Carf Orff prezentată în primă audiție în România.

Ediția din acest an a festivalului se desfășoară în perioada 21-31 iulie, iar Sebastian Gheorghiu este de părere că longevitatea festivalului este dată atât de partenerii care s-au alăturat acestui proiect, precum și de publicul care a fost alături de ei la toate edițiilor.

„Au fost zece ani frumoși cu bune și cu rele, zece ani în care de fiecare dată am încercat să aducem din arta contemporană ceea ce este mai bun și foarte multe colaborări cu instituțiile de prestigiu atât din țără, cât și din străinătate și vrem să menținem în continuare această linie. Eu sunt mândru și bucuros că alături de noi au rămas vechii parteneri și, în același timp, am reușit să atragem alții noi. În ceea ce privește implicarea publicului, în ultimii doi am am avut și concerte sold-out și a fost o mare bucurie pentru noi, deoarece muzica contemporană este o muzică de nișă, dar cu toate acestea publicul sibian și cel din tranzit au trecut pragul Sălii Filarmonice pentru a fi alături de noi în desfășurarea acestor concerte. Publicul are un mare rol și țin foarte mult ca un număr cât mai mare de oameni să fie aproape de noi, pentru că, întotdeauna un artist pe scenă se simte mult mai bine și oferă mult mai mult atunci când publicul îi este alături”, spune Sebastian Gheorgiu.

Academia Icon Arts, o rampă de lansare pentru tinerii artiști Anul acesta, la cursurile academiei sunt înscriși 64 de cursanți ce provin din mai multe țări, din America de Sud și Nord, dar și din Asia.

„Ne dorim să păstrăm tradiția de a aduce în Sibiu tineri artiști de pe tot globul, iar cursurile vor fi susținute de 12 profesori și 30 de artiști invitați”, mai spune directorul festivalului.

Cursurile Academiei Icon de la Sibiu se desfășoară în perioada 20-30 iulie, iar cele de la Roma în perioada 1-8 august, unde anul acesta vor participa 26 de cursanți la secțiile de interpretare, muzică de cameră și fotografie.

„Workshopurile au fost inițial axate pe zona muzicală: compoziție, muzicologie, interpretare solo, muzică de cameră, orgă, orchestră, iar ulterior a fost  adăugat  și un workshop de jazz. Dar apoi, workshopurile au ieșit din sfera muzicii și au atins și celelalte arte, precum dansul, iar cursurile vor fi susținute de coregraful  Cosmin Manolescu”.

Astfel, în ultimii șapte ani, Academia Icon Arts a creat ateliere de dans contemporan, fotografie, teatru, arte vizuale, transformându-se dintr-o școală de vară de muzică, într-o școală de arte contemporane.

Lucrări prezentate în premieră Miercuri, 27 iulie la Sala Thalia vor fi prezentate în premieră publicului lucrările care au fost create special pentru acest eveniment, iar evenimentul principal al Festivalului ICon Arts Celebrates! este programat în data de 29 iulie, de la ora 19.00, la Sala “Thalia” a Filarmonicii de Stat Sibiu, când va avea loc concertul “Anotimpuri. Vara – Catulli Carmina de Carl Orff”. Cantata Catulli Carmina va fi interepretată de grupul Acapella și ansamblul ICon Arts Percussion Group, condus de reputatul Mircea Ardeleanu, distins, în anul 2010, cu importantul premiu al Televiziunii Naţionale Elveţiene, pentru această producțe.

Distribuția e întregită de excelenții soliști: soprana Annemarie Condacse, care predă la Universitatea din Oklahoma și colaborează cu teatre de operă celebre și respectiv tenorul Andrei Lazăr, artist al Operei Române din București. La pian, interpretul și compozitorul Mihai Murariu – un tânăr talentat și foarte activ profesional, care semnează și aranjamentul muzical.

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus