Vineri,
29.03.2024
Parțial Noros
Acum
14°C

Cinci milioane de euro pentru trei clădiri istorice: Biblioteca Astra, Casa Artelor și Piața Mică nr. 12

Cinci milioane de euro pentru trei clădiri istorice: Biblioteca Astra, Casa Artelor și Piața Mică nr. 12

Consiliul Județean Sibiu a pregătit trei proiecte pentru reabilitarea din fonduri europene a trei clădiri istorice din centrul municipiului Sibiu. Valoarea totală a acestor trei proiecte de reabilitare și ”refuncționalizare” este estimată prin studiile de fezabilitate la 22,5 milioane de lei.

Intenția administrației județene este ca toate cele trei proiecte să fie depuse spre a obține finanțare nerambursabilă în cadrul Programului operațional regional 2014 – 2020.

Proiectul cu cea mai mare valoare este cel pentru restaurarea și ”refuncționalizarea” sediului istoric al Bibliotecii județene Astra, situat pe strada George Barițiu. Studiul de fezabilitate întocmit de Artifex Engineering SRL estimează valoarea acestui proiect la 11 milioane de lei, din care valoarea aferentă lucrărilor de construire și montaj este estimată la 8,1 milioane de lei (inclusiv TVA). Clădirea are o suprafață construită desfășurată de peste 3.300 de mp, cea utilă fiind de 2005 mp. Corpul A are demisol, parter, două etaje și pod, iar anexa clădirii (construită în 1986) are parter și două etaje.

palatul_astra

Proiectul este extrem de amplu, de la amenajarea curții interioare, a spațiilor interioare, până la amenajarea acustică a sălii festive și echiparea acesteia cu un sistem de sonorizare și proiecție. Evident, funcțiunea de bibliotecă a clădirii va fi menținută prin amenajarea a trei depozite de carte, a legătoriei de la subsol ”ca muzeu viu”, dar și amenajarea unui ”laborator de patologie a cărții”. Este propusă refacerea instalațiilor de încălzire, a celor specifice PSI, dotarea cu mobilier și echiparea cu instalații de umidificare/dezumidificare. Clădirea ridicată în perioada 1902 – 1903 ar urma să beneficieze și de un nou sistem de iluminat arhitectural. Amplele lucrări sunt proiectate să fie încheiate în termen de 24 de luni de la emiterea ordinului de începere a lucrărilor.

Un nou sediu pentru Studiourile Astra

Pentru Casa Artelor, situată în Piața Mică nr. 20 - 21, reprezentanții Consiliului Județean Sibiu propun implementarea din fonduri europene a unui proiect estimat la 6,2 milioane de lei, inclusiv TVA (din care construcțiile și montajul sunt estimate la 2,1 milioane de lei, inclusiv TVA). Practic, aici ar urma mutate Studiourile Astra, care acum funcționează în imobilul din Piața Mică, nr. 12. Studiourile sunt un departament din cadrul Complexului național muzeal Astra. Imobilul are o suprafață utilă de aproape 1.060 de mp, având un subsol parțial, parter, etaj și mansardă. Proiectul aduce schimbări arhitecturale, structurale sau funcționale la nivelul subsolului, iar la nivelul parterului este gândită redefinirea funcțională a acestui nivel. Practic, parterul ar urma să devină spațiu expozițional, iar la etaj ar urma amplasarea a două săli de proiecție.

piata_mica_nr21 La mansardă sunt propuse amenajarea de birouri ”destinate serviciilor de organizare evenimente cinematografice, trei încăperi destinate activităților de montaj, un birou pentru șefii de secție, un birou pentru director”, se arată în Studiul de fezabilitate întocmit de Lundi et demi SRL, din Cluj Napoca. Totodată, la mansardă este propusă și o zonă de ”discuții interne”, alături de una destinată relaxării. În rest, proiectul are în vedere lucrări de reparații și igienizare și de refacere a tâmplăriilor degradate și care prezintă urme de uzură. Lucrările sunt estimate să dureze cel puțin 19 luni de la emiterea ordinului de începere a lucrărilor.

Spații educaționale

Pentru clădirea de la nr. 12 a Pieței Mici, proiectul Consiliului Județean are în vedere intervenții doar la trei din cele cinci nivele, respectiv la etaj și cele două niveluri ale mansardei, subsolul și parterul fiind retrocedate. ”Scopul investiției este, în primul rând, asigurarea exigențelor de performanță în ceea ce privește rezistența și stabilitatea imobilului prin intervenții rezistența și stabilitatea imobilului prin intervenții de consolidare și restaurare a monumentului istoric, precum și reorganizarea funcțiunilor construcției (excepție făcând subsolul și parterul, care nu fac obiectul prezentului proiect și se vor menține), atât pentru a optimiza utilizarea spațiului interior, cât și pentru a insera noi funcțiuni de tip cultural și educațional, care vor genera deschiderea către public a unor spații bine definite din interiorul clădirii”.

piata_mica_nr12 Potrivit proiectului, Studiourile Astra urmează a fi relocate ”rezultând o suprafață neutilizată de dimensiuni considerabile în interiorul clădirii”. Mansarda dublă în care funcționează acum Studiourile Astra are o suprafață utilă de peste 330 de mp, iar etajul – aproape 210 mp.

”S-a optat pentru un concept de design interior în stil contemporan, care să contrasteze în mod subtil cu arhitectura și să pună astfel în evidență caracterul istoric al clădirii și al elementelor interioare valoroase din punct de vedere arhitectural și ambiental”, extras din Studiul de fezabilitate realizat de Total Business Land SRL
Valoarea totală a proiectului este estimată la cel mult 5,3 milioane de lei (inclusiv TVA), din care construcțiile și montajul sunt estimate la 3,8 milioane de lei (inclusiv TVA). Lucrările ar urma să dureze ”minim opt luni de la data ordinului de începere a lucrărilor”.

Toate cele trei proiecte vor fi dezbătute în plenul Consiliului Județean Sibiu, a cărui ședință este programată în cursul zilei de joi. După adoptarea acestor proiecte, acestea urmează a fi depuse la Agenția de dezvoltare regională Centru. Dacă vor fi declarate eligibile, iar mai apoi se vor semna contractele de finanțare, autoritățile județene vor trebui să demareze procedurile de atribuire publică a contractelor de proiectare, dirigenție de șantier și execuție a lucrărilor prevăzute.

Foto: patrimoniu.sibiu.ro

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Micul Muci

Acum 7 ani

Habar n-am daca sumele vehiculate sunt mari sau mici.Am o singura nelamurire:sunt retrocedabile(n-are importanta cui)?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus