Vineri,
19.04.2024
Parțial Noros
Acum
5°C

Oraș perfect, caut viitor

Avem impresia, falsă zic eu, că odată ce mașina de ridicat mașini își va reintra în drepturi, toate problemele cu privire la locurile de parcare și regulile de circulație din oraș se vor rezolva. Avem impresia, la fel de falsă, zic eu, că dacă vom construi parcări etajate sau subterane prin Piața Mică, ori prin Piața Huet, toate problemele de mobilitate ale sibienilor și turiștilor veniți cu treburi sau alandala în zona centrală se vor rezolva. Avem impresia, evident, tot falsă, după capul meu, că dacă nu avem acum bicicliști pe stradă, aceștia nici nu există. În sensul că dacă oamenii nu ies acum cu bicicleta în centru sau la locul de muncă, nu există nici intenția unei largi categorii din populație să facă acest lucru, dacă infrastructura ar permite.

Tehnologia ne oferă pe lângă mii de stupizenii și câteva lucruri care îți pot oferi o perspectivă la care în mod obișnuit nu ți-ar trece prin cap. Exemplu: există o aplicație care poate fi instalată pe orice smart-phone care îți măsoară pașii pe care îi faci zilnic, sau pe o rută aleasă, în situația în care mergi pe jos. Din experiența personală vă spun că din Ștrand, până în centrul orașului nu fac mai mult de 1700-2000 de pași. În timp, 30, 35 de minute. Cu toate acestea, merg cu mașina la serviciu în patru din cele cinci zile lucrătoare dintr-o săptămână. Pentru că mi-e lene, pentru că am unde parca la 30 de metri de Piața Mare, pentru că nu am în sânge ideea că mersul pe jos e sănătos pentru tine și pentru mediu. În singura zi în care merg pe jos până în centru nu simt absența mașinii. Oricum nu am nevoie de ea. În orice parte a Sibiului te poți descurca mergând pe jos, cu autobuzul sau, mai nimerit, cu bicicleta, ori chiar cu trotineta. Avem un oraș mic, îngrămădit și e evident chiar și pentru ultimul leneș care stă și se gândește puțin că e imposibil să nu vezi că orașul nostru e destinat mersului cu bicicleta.

Cu toate acestea, nu avem nicio strategie în acest sens și îmi pare sincer rău că din vârful primăriei nu se emite constant, puternic și chiar incisiv acest mesaj. Avem piste de biciclete care nu încurajează circulația pe două roți. Avem străzi noi, făcute de la zero, care nu au infrastructură dedicată bicicletelor. Avem în continuare proiecte pentru construcția unor locuri de parcare în zona centrală care încurajează lenea și șofatul fără subiect. Nu cred că așa ar trebui să arate viitorul orașului, chiar dacă mie personal mi-e foarte comod așa.

Sibiul ar avea de câștigat dacă aria pietonală din centrul orașului s-ar extinde. Dacă ar dispărea locurile de parcare din Piața Mică și Piața Huet. Nimeni nu ar muri dacă ar merge pe jos, în plus 50-100 de metri.

Mi-e foarte clar că nu avem o societate civilă matură, activă, implicată. Avem mai degrabă câteva grupuri de tineri care sunt priviți de către administrație cel mult cu îngăduință. Dar dacă oamenii, cetățenii, sunt prea aplecați asupra problemelor lor mărunte sau nu, de zi cu zi, poate că ar trebui administrația să fie cea care să-i inspire și să le arate ce e mai bun pentru ei pe termen lung, în sens larg.

Avem un oraș perfect întemeiat de alții pentru o proiecție de viitor eficientă, modernă, sănătoasă. Sincer, nu înțeleg de ce nu-l folosim în acest sens, mai ales că vorbim de lucruri simple aplicate de alții acum zeci de ani.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 2965

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

12 comentarii

Mihăiță Conservă

Acum 7 ani

Excelent!
Raspunde

@@@

Acum 7 ani

Ce mecla de oltean prost ai !
Raspunde

forest gump

Acum 7 ani

Alin nu-i oltean, e din altă zonă a țări!
Raspunde

@@@

Acum 7 ani

Nu la Bratu ma refeream :) ci la ala de deasupra !
Raspunde

DD

Acum 7 ani

Foarte bun articolul! Singura solutie este sa facem presiune asupra primariei. Primarul trebuie sa inteleaga ca poate sa si piarda alegerile, nu doar sa le castige. Si le poate pierde daca ignora ceea ce foarte multi sibieni vor: piste pentru biciclete, transport in comun de calitate, spatii verzi. Nu vom putea asfalta tot spariul verede din Sibiu pentru parcari. Alin are dreptate, cei care merg peste tot cu masina in oras au fost incurajati in ultimii ani sa foloseasca masina, s-au construit parcari si cai de acces usor (si gratuit) in centru, chiar si parcari in Piata Mica si Piata Huet. E explicabil de ce se foloseste excesiv automobilul in oras!
Raspunde

z

Acum 7 ani

Eu sugerez sa va linistiti toti cu bicicletele vietii. Inteleg ca e aroma deceniului si ca e foarte la moda sa fi pro-bicicleta si pro-mediu, dar lucrurile astea nu trebuiesc facute sub presiunea unui trend. Cel mai bun exemplu de om care vorbeste in necunostinta de cauza, e comentariul lui DD. A si pentru domnul Alin, ca sunteti alta persoana care vorbeste in necunostinta de cauza: doua dungi trase pe marginea drumului sau un regulament care sa reglementeze mersul pe bicicleta pe carosabil sunt exact acelasi lucru. Nu te opreste nimeni sa iesi cu bicicleta din casa si sa mergi pe drum pana la destinatie. Si inca un lucru, dau exemplu Calea Dumbravii pentru ca locuiesc in zona, daca s-ar distruge acele "spatii verzi", s-ar extinde carosabilul si in locul lor s-ar face piste de bicicleta cum trebuie, cati prosti ar sarii ca se distrug spatiile verzi? Iti raspund eu, toti, pentru ca mai bine ne oprim din dezvoltarea unui oras pentru 1mp de iarba care e ca patrunjelul in supa. Lucrurile de genul asta trebuiesc gandite foarte bine inainte de a fi aplicate si de experti vizionari nu de rejecti de la tot felul de facultati de mana a doua.
Raspunde

oli

Acum 7 ani

deja sunteti penibili cu bicicleta, parca masina e ceva foarte rau.
Raspunde

Calin

Acum 7 ani

Usor de scris, dar cand ai de carat zilnic ceva... sau de dus copii, ce faci? Una e mersul la plimbare, alta cand ai de alergat in 20 de locuri pe zi....
Raspunde

mda

Acum 7 ani

strainii cum isi pot duce copii cu bicicleta la scoala sau gradinita? evident nu toata lumea poate folosi bicicleta, dar macar 50% din cei ce folosesc in prezent masina ar putea renunta la ea.
Raspunde

Mihăiță Conservă

Acum 7 ani

Caline, pe tine cu ce masina te duceau ai tai la scoala?
Raspunde

oli

Acum 7 ani

ma lasati? sa mearga bratu de pe cantemir la redactie pe jos treaba lui
Raspunde

ArdeiUmplut

Acum 7 ani

keloo, de ce nu mergi in maini din Strand in centru?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus