Sâmbătă,
18.05.2024
Cer Senin
Acum
13°C

Europa, venim? Contractul pentru colectarea selectivă a fost semnat. Sibienii împart gunoiul în cinci din noiembrie

Europa, venim? Contractul pentru colectarea selectivă a fost semnat. Sibienii împart gunoiul în cinci din noiembrie

Autoritățile județului Sibiu au semnat în cursul zilei de vineri, 5 august, contractul pentru colectarea selectivă și transportul deșeurilor din municipiul Sibiu și alte 20 de localități învecinate, cu singura societate a cărei ofertă a mai rămas conformă în cadrul licitației lansată cu 13 luni în urmă: SC Soma SRL, din Bacău. Contractul a putut fi semnat după ce bucureștenii de la Iridex Group au decis să oprească orice demers de suspendare a atribuirii contractului.

Valoarea contractului este de 188,4 milioane de lei, fără TVA, durata lui fiind de opt ani (înainte de licitație, valoarea estimată a contractului era de 192 de milioane de lei, fără TVA). Colectarea efectivă a deșeurilor municipale din Sibiu și din celelalte 20 de localități învecinate va începe, însă, efectiv după alți câțiva pași. ”Ordinul de începere a perioadei de mobilizare va fi emis în termen de trei zile de la depunerea garanției de bună execuție. Acest termen va expira în jurul zilei de 25 august 2016. După perioada de mobilizare, dacă se constată că și-au îndeplinit toate obligațiile, se va emite ordinul de începere a contractului. Aceea va fi data cu care cei de la Soma SRL va începe să opereze efectiv colectarea și transportul deșeurilor. Cel mai târziu, 1 noiembrie”, arată Claudia Iordănescu, directorul executiv al ADI Eco Sibiu (asociația la care au aderat toate localitățile județului pentru implementarea proiectului de colectare selectivă).

În perioada de mobilizare, firma băcăuană SC Soma SRL își va organiza logistic procedura de colectare și transport: amenajarea punctelor de lucru, angajarea de personal, împărțirea pubelelor clienților finali, aducerea autospecialelor pentru colectare și transport, organizarea traseelor. Importat de subliniat, cei de la Soma SRL vor aduce la Sibiu doar autospeciale noi (mai bine de 30).

În baza acestui contract, colectarea selectivă a deșeurilor va începe în municipiul Sibiu, Ocna Sibiului, Cisnădie, Boița, Cristian, Gura Râului, Loamneș, Marpod, Nocrich, Orlat, Păuca, Poplaca, Rășinari, Râul Sadului, Roșia, Sadu, Slimnic, Șelimbăr, Șura Mare, Șura Mică, Tălmaciu și Vurpăr. ”Ne bucurăm să putem da această veste bună sibienilor, care merită să trăiască în condiţii civilizate, ce vor fi asigurate prin implementarea acestui proiect de gestiunea deşeurilor”, declară Daniela Cîmpean, preşedinta Consiliului Judeţean Sibiu.

Deșeurile reciclabile (hârtie și carton, sticlă, plastic și metal, biodegradabile) colectate de autospecialele SC Soma SRL vor fi transportate la stațiile de sortare și compost de la Cisnădie și Șura Mică, deșeurile reziduale urmând să fie depozitate la groapa de gunoi ecologică de la Cristian. Stațiile de sortare și compost au fost încredințate spre operare, tot prin procedură de achiziție publică, asocierii formată din firmele sibiene Brantner și Schuster&co.

Testul civilizației: vor colecta sibienii deșeurile selectiv?

Odată cu începerea colectării selective, contractele existente pentru ridicarea deșeurilor menajere în Sibiu și celelalte 20 de localități încetează (de exemplu cele din municipiul Sibiu, semnate cu Schuster& co sau cu Brantner). Plata acestor servicii va fi preluată de administrațiile locale, adică de primării. Acestea, la rândul lor, vor colecta de la populație sumele necesare pentru plata acestor servicii, sub forma unei taxe de salubrizare. Regulamentul de salubrizare și nivelul taxei au fost adoptate în majoritatea din cele 21 de localități care aparțin de Zona 1 a județului Sibiu.

În municipiul Sibiu, acest regulament de salubrizare nu a fost, încă, adoptat. Primăria propune ca taxa de salubrizare să fie de aproximativ 110 lei pe an pentru fiecare persoană (9,23 lei pe lună), în cadrul unui proiect de hotărâre care va fi adoptat la finele lunii august (detalii aici).

Însă cel mai important test al sibienilor va fi acela că, încă de acasă, aceștia vor trebui să împartă gunoaiele selectiv: hârtie și carton, sticlă, plastic și metal, biodegradabile și, respectiv, reziduale.

Important de amintit că, potrivit contractului, cei de la SC Soma SRL vor putea refuza ridicarea pubelelor în care nu au fost depozitate selectiv deșeurile. Acest refuz, însă, poate fi practicat doar pentru clienții din zonele de case.

Pentru deșeurile voluminoase sau cele rezultate în urma amenajărilor interioare, sibienii vor trebui să apeleze separat la cei de la SC Soma SRL.

Cum trebuie să vă gestionați gunoaiele, din acest an

Sursa: sibiulrecicleaza.ro

Deșeurile de hârtie și carton

Unde le poți colecta – în debara sau în cămară, într-un colț al bucătăriei, într-o pungă mai mare sau un sac de gunoi. La ce trebuie să ai grijă – să colectezi deșeuri în general curate. De exemplu, nu se pun: ambalajul de la unt, șervețelele folosite sau farfuriile de hârtie de unică folosință foarte murdare.

Ce deșeuri poți colecta: Ziare, reviste, pliante și cataloage de prezentare, cărți vechi de telefon; Hârtie tipărită și corespondență veche, plicuri, agende și caiete vechi; Ambalaje de hârtie și carton curate (de la mâncare, de la cosmetice, de la îmbrăcăminte și încălțăminte); Hârtie de împachetat folosită; Cartoane de ouă; Pungi de hârtie care nu mai pot fi folosite; Tuburile de la prosoapele de bucătărie din hârtie și de la hârtia de toaletă; Farfurii și pahare de unică folosință folosite (dacă nu sunt foarte murdare).

Ce deșeuri NU poți colecta: Şervețele de hârtie folosite; Scutece de unică folosință și tampoane; Ambalaje de hârtie foarte murdare; Veselă de unică folosință foarte murdară; Ambalajele de carton de la lapte sau sucuri de fructe.

Ce faci cu ele – aruncă-le în recipienții cu capac albastru (pubele, containere sau igloo).

 

Deșeurile de plastic și metal

Unde le poți colecta – în debara sau în cămară, într-un colț al bucătăriei, într-o pungă mai mare sau un sac de gunoi. Le poți colecta împreună, deoarece așa sunt colectate și în recipienți – pubele sau containere. La ce trebuie să ai grijă – să colectezi deșeuri care nu conțin urme de substanțe periculoase – de exemplu ambalajele de la diverse vopseluri sau agenți de curățare. Acestea sunt deșeuri periculoase și se colectează separat.

Nu este necesară spălarea ambalajelor înainte de a fi aruncate!

Ce deșeuri poți colecta: Orice fel de ambalaje de plastic (de la mâncare, de la cosmetice, de la îmbrăcăminte și încălțăminte); Pungi și sacoșe care nu mai pot fi utilizate, golite de conținut; Folii de plastic protectoare (de la ambalarea produselor electrice); Sticle de plastic de la băuturi (PET-uri); Cutii de medicamente goale; Jucării de plastic ce nu mai pot fi folosite; Cutii de plastic, ligheane și ghivece de flori sparte, veselă de plastic; Ambalaje de metal golite de conținut (cutii de conserve, doze de băuturi din aluminiu), inclusiv de la mâncarea de animale; Folie de aluminiu; Tuburi de spray-uri goale; Ambalajele de carton de la lapte sau sucuri de fructe.

Ce deșeuri NU poți colecta: Cutii de la vopsele, diluanți și de la alte substanțe chimice periculoase; Deșeuri de echipamente electrice și electronice, chiar dacă sunt din metal; Baterii uzate; Seringi folosite și alte deșeuri medicale din plastic sau metal.

Ce faci cu ele – aruncă-le în recipienții cu capac galben (pubele, containere sau igloo)

 

Deșeurile de sticlă

Unde le poți colecta – în debara sau în cămară, într-un colț al bucătăriei, într-o pungă mai mare sau un sac de gunoi. La ce trebuie să ai grijă – să colectezi doar deșeurile de ambalaje. Alte resturi de sticlă (de exemplu de la un geam spart) nu se colectează împreună cu acestea.

Nu este necesară spălarea ambalajelor înainte de a fi aruncate!

Ce deșeuri poți colecta: Orice fel de ambalaje de sticlă care nu mai pot fi returnate (sticle de bere, vin, băuturi spirtoase și răcoritoare) de orice culoare (albă, maro sau verde); Ambalaje de sticlă de la produsele cosmetice (sticle de parfum).

Ce deșeuri NU poți colecta: Orice ambalaj de sticlă contaminat cu substanțe periculoase (vopsea, diluant, produși petrolieri etc.); Resturi de ceramică (ex. farfurii sparte); Geamuri sau oglinzi sparte; Becuri și neoane.

Ce faci cu ele – aruncă-le în recipienții cu capac verde (pubele, containere sau igloo).

 

Deșeurile biodegradabile

Sistemul integrat de gestionare a deșeurilor implementat în județul Sibiu presupune colectarea separată a deșeurilor biodegradabile menajere în municipiile Sibiu și Mediaș.

Unde le poți colecta – într-un recipient pus undeva în bucătărie (să-ți fie la îndemână), recipient în care pui o pungă de plastic (de preferat deja utilizată).

La ce trebuie să ai grijă – deșeurile biodegradabile pe care le colectezi să nu fie ambalate. Nu arunca uleiul rămas de la gătit sau alte lichide în recipientul în care colectezi deșeurile biodegradabile.

Ce deșeuri poți colecta: Resturi de mâncare gătită care nu mai poate fi consumată; Coji și alte resturi de fructe și legume; Resturi de carne și pește, inclusiv oase; Resturi de orez, de paste, de fasole și alte cereale; Coji de ouă, coji de nuci; Resturi de produse lactate (brânză, iaurt, smântână etc.); Pliculețe de ceai folosite, zaț de cafea; Resturi de pâine, de prăjituri și alte produse de patiserie; Produse alimentare expirate (numai după ce le verifici dacă s-au stricat sau nu).

Ce deșeuri NU poți colecta: Orice fel de ambalaj; Lichide, cum ar fi resturi de supă sau de lapte; Ulei folosit sau alte grăsimi lichide; Mucuri de țigări; Orice alte deșeuri care nu sunt resturi alimentare.

Ce faci cu ele – aruncă-le în recipienții cu capac maro (pubele sau containere).

 

Deșeurile reziduale

Deșeurile reziduale reprezintă orice deșeu care nu a putut fi colectat nici la deșeuri reciclabile și nici la deșeuri biodegradabile. Deoarece nu conțin materiale care pot fi reciclate, aceste deșeuri ajung, in principal, să fie depozitate.

Unde le poți colecta – într-un recipient pus undeva în bucătărie (să-ți fie la îndemână), recipient în care pui un sac de plastic.

Ce deșeuri poți colecta: Deșeuri care nu pot fi reciclate sau valorificate; Scutece de unică folosință/tampoane; Reziduurile de la animalele de casă; Conținutul sacului de la aspirator; Mucuri de țigară; Șervețele folosite și ambalaje foarte murdare; Cioburi de ceramică (de la veselă spartă); Veselă de unică folosință foarte murdară.

Ce deșeuri NU poți colecta: Orice fel de deșeu care poate fi reciclat sau valorificat; Pământ și pietre; Ambalaje contaminate cu substanțe periculoase; Ace de seringă și alte deșeuri medicale.

Ce faci cu ele: aruncă-le în recipienții gri (pubele sau containere).

Denunțător al primarului Bacăului

SC Soma SRL, înființată în 1991, este firma care deține contractul de colectare și transport în municipiul Bacău. Acest contract a fost semnat în 2005, pe o perioadă de 20 de ani. Firma este administrată de Constantin Șoșu, al cărui nume apare în dosarul instrumentat de DNA pe numele fostului primar al Bacăului, Romeo Stavarache. Potrivit celor de la DNA, Constantin Șoșu l-a denunțat pe Stavarache pentru că a pretins o mită de 70.000 de lei, ”pentru ca primăria să își execute în mod corespunzător obligațiile ce decurgeau din contractul de gestiune al serviciului public de salubrizare a municipiului Bacău”.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

11 comentarii

neîncrezătorul

Acum 7 ani

Europa să-mi ofere și o locuință atât de mare încât să am loc pt. 3 saci și 3 coșuri de gunoi...
Raspunde

TALIDA RUNCU

Acum 7 ani

ROMANII VOSTRI (EU FIIND CHIZOAICA!!!!)VOR GASI O MODALITATE SA FRAUDEZE ACEASTA ACTIVITATE!
Raspunde

ghp

Acum 7 ani

cred ca tu ai magazin satesc langa sibi .......si esti smecheraaa
Raspunde

Dumitru

Acum 7 ani

Prin tarile mai de la vest, asta e "normal practice " de ani buni. Cu un pic de bun simt se poate. Oare il avem?
Raspunde

!

Acum 7 ani

Nu cred ! Rominul se simte boier, sa culeaga altul gunoaele care ii scapa din mana. Ca-n judetul sibiu n-am vazut un judet asa de jegos , moldova era in comporatie foarte curata. In Oltenia n-am fost, nici nu vreau Orice piriu in apropiere de Hermannstadt, este pina la 2 m inaltime plin cu jeg, sticle de plastic si mai multe porcari, mergi odata pina-n cisnadioara , acolo am facut baie acum 50 de ani, astazi fiecare cacalau care isi petrece un Weekend acola la gratar, lasa toata miseria acolo, bun simt nici cum. Romania e chiar pe locul ultimul din UE
Raspunde

Dumitru

Acum 7 ani

Prin tarile mai de la vest, asta e "normal practice " de ani buni. Cu un pic de bun simt se poate. Oare il avem?
Raspunde

Esus

Acum 7 ani

Majoritatea romanilor nu inteleg impactul reziduurilor asupra mediului. Nu inteleg ca o punga de plastic se descompune in 700 ani. Adica in zeci de generatii. Si nu isi imagineaza cate sute de kg de gunoi produce fiecare intr-un an. Daca intr-adevar ne pasa de copiii, nepotii, urmasii nostri, o sa facem acest gest de minim bun-simt.
Raspunde

cetatean

Acum 7 ani

Cei care stau la case vor primi toate cele 5 tomberoane? Sau se va face ca in germania unul de metal la 2 case, unul de sticla? Asa poate se mai scade pretul la gunoi. Sticla sau metal arunci foarte rar si putin
Raspunde

bogdan

Acum 7 ani

Bravo! Constat cu placere ca, totusi, printre noi se afla si oameni educati, nu doar needucati care arunca deseuri oriunde si oricat. Dupa cum reiese din articol, o sa apara in orasul nostru masini noi si pubele noi. Spelndid pana aici. Teoretic, firma Soma si Adi Eco si-au facut in proportie de 80% datoria. Dar noi, NOI vom fi in stare sa respectam acest proiect? Practic vom fi in stare sa ne respectam pe noi insine?
Raspunde

silviu vanu

Acum 7 ani

unde pui atatea pubele la case?sunteti confuzi,un am om in varsta poate face aceasta selectie:peste 80 ani,avem fiecare 5 pubele?sau punem pungi separate in fata casei,cine le plateste?o sa aveti mari probleme,sa dea Dumnezeu sa reusiti,dar 2-3 ani va fi nebunie!
Raspunde

Goe

Acum 7 ani

Se veeede cat de "curiosi" au fost unii sa vada cum se fac lucrurile in Vest. Acolo treaba asta cu 3-5 pubele se face de zeci de ani si nu se vaita lumea. Dar na, nu esti roman daca ori nu-ti plangi de mila, ori nu stii sa fentezi sistemul...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus