Joi,
12.12.2024
Innorat
Acum
0°C

Cine-a băgat DPC-ul în insolvență? Și Ilie Grădinar e printre ei

Cine-a băgat DPC-ul în insolvență? Și Ilie Grădinar e printre ei

Câteva zeci de oameni și-au pierdut locul de muncă după ce societatea de construcții deținută de orașul Sibiu a intrat în insolvență. Procedura falimentului – anticipată de unii după ce SC Drumuri și Prestări Construcții SA a pierdut contractul pentru administrarea străzilor din Sibiu – a fost declanșată, însă, din cu totul altă cauză: lipsa disponibilităților bănești, cauzată de facturile neîncasate. Iar mai bine de jumătate din aceste facturi neîncasate au fost întocmite pentru lucrări realizate în folosul SC Universal Business SA. Firmă în spatele căruia se ascunde Ilie Grădinar, fostul director al fostei Energie Termică SA.

Înființată în 1998, în urma desființării fostei Regii de gospodărie comunală şi locativă Sibiu, societatea comercială Drumuri și Prestări Construcții SA are drept unic acționar Consiliul Local Sibiu. Din 1999, societății i-a fost încredințat de către consilierii locali din acea vreme contractul de concesiune a lucrărilor de întreținere și reparații a străzilor din Sibiu pe o perioadă de 15 ani. Cu alocări substanțiale an de an (de exemplu, pentru jumătate din anul 2014 au fost încredințate DPC-ului lucrări de 32 de milioane de lei), societatea a funcționat fără probleme. Până la momentul iunie 2014, când amintitul contract pentru întreținerea străzilor municipiului Sibiu s-a încheiat la termen. Înainte de terminarea acestui contract, reprezentanții societății anunțau restructurarea a 29 de posturi (dintr-un total de aproximativ 350) și menținerea firmei pe piață prin participarea la cât mai multe lucrări. În februarie 2015, însă, DPC-ul își cerea insolvența, pe care Tribunalul Sibiu a aprobat-o o lună mai târziu, pe 12 martie.

”Nu sunt bani”

Motivul invocat în fața Tribunalului Sibiu pentru admiterea intrării societății sub protecția legii insolvenței a fost ”o lipsă de lichidități care afectează activitatea societății”. ”Din cauza insuficienței fondurilor bănești disponibile ne aflăm în imposibilitatea de a plăti datoriile exigibile către creditorii noștri”, arăta conducerea DPC judecătorilor Tribunalului Sibiu. Potrivit estimărilor conducerii DPC, valoarea facturilor scadente se apropia la momentul intrării în insolvență de 25 de milioane de lei.

În fruntea celor care refuză să plătească

În mai anul acesta, la dosarul de insolvență al DPC a fost depus raportul privind cauzele și împrejurările care au dus la apariția insolvenței societății. Raportul evidențiază faptul că, în afară de pierderea contractului cu Primăria Sibiu, DPC SA a mai avut o problemă: facturile neîncasate cu anii. La momentul întocmirii raportului, DPC SA avea de recuperat creanțe de peste 6,6 milioane de lei.

”Constatăm că o pondere semnificativă (37%) o au creanțele comerciale cu o vechime mai mare de un an, cu o valoare absolută de 1,89 milioane de lei, dar și cele cu o vechime cuprinsă între 121 și 365 de zile, care dețin o pondere de 42%, ceea ce reprezintă o valoare absolută de 2,17 milioane de lei”, se arată în respectivul raport. Documentul amintește că termenul de încasare al DPC era de cinci zile de la data facturării. ”Societatea trebuie să ia măsuri urgente în vederea recuperării creanțelor pentru majorarea lichidităților”, se mai arată în raport.
Documentul evidențiază că cele mai mari sume neîncasate sunt de la SC Universal Business SA din Sibiu: 3,025 milioane de lei reprezintă totalul sumelor facturate de către DPC SA către această societate, adică mai bine de 58% din totalul creanțelor pe care societatea orașului Sibiu le are de recuperat.

Raportul în discuție evidențiază și faptul că între DPC SA și Universal Business SA exista o colaborare destul de strânsă și, uneori, departe de a fi una corectă.

”Este important să subliniem faptul că potrivit declarației de creanță formulată de către această societate (Universal Business SA), aceasta are și calitatea de furnizor, însă debitoarea nu a acceptat facturile menționate în declarația de creanță pe motiv că serviciile nu au fost prestate”, se mai arată în respectivul raport.
După cele 3,025 de milioane de lei de recuperat de la Universal Business SA, principalele instituții de la care societatea DPC mai avea de recuperat bani sunt municipiul Sibiu (aproximativ 660.000 de lei), SC Terra Construct SRL din Sibiu (aproximativ 330.000 de lei) și SC Terra Building SRL (aproximativ 127.000 de lei).

Raportul mai arată că și la capitolul ”debitori diverși”, unde suma de recuperat depășește jumătate de milion de lei, tot Universal Business SA din Sibiu deține cea mai mare pondere din datoriile către DPC – peste 76%.

Cine e Universal Business SA?

Înființată în 2006, SC Universal Business SA este ”una dintre cele mai mari companii care activează pe piaţa construcţiilor şi a reţelelor edilitare din judeţul Sibiu”, după cum se arată pe site-ul societății care a ajuns la aproximativ 150 de angajați. Datele înscrise în prezent la Oficiul Registrului Comerțului nu oferă nume despre acționarii societății: 98,8% sunt acționari persoane fizice de tip listă, iar restul de 1,2% - persoane juridice. Însă la nivelul constructorilor – și nu numai – din Sibiu este unanim cunoscut faptul că SC Universal Business SA face parte din aceeași rețea de firme (Eurocontor, Romcontrol, Romserv etc.) controlate de Ilie Grădinar. El este fostul director al SC Energie Termică SA, societatea care administra rețeaua termică a Sibiului înainte de desființare și care a fost transformată în firmă de construcții până în 2013, când a fuzionat prin absorbție cu SC DPC SA.

Potrivit documentelor consultate de Turnul Sfatului, înainte de a controla societatea prin ”acționari de tip listă”, Ilie Grădinar deținea SC Universal Business SA prin intermediul lui Nicolae Nan, fostul deputat PD.

Cu sediul social pe strada Frezorilor, la nr. 2 (adresă la care au sediul social majoritatea firmelor controlate de Ilie Grădinar), SC Universal Business SA are în portofoliu în special lucrări decontate din bugetul Sibiului, la care societatea a ajuns prin contracte de subantrepriză sau direct. Site-ul firmei enumeră lucrări precum viabilizarea Cartierului Tineretului din Sibiu (lucrare de 40,7 mil. de lei plus TVA), dar și lucrări pe străzile Teilor (1,4 mil. de lei), Octavian Goga (2,3 mil. de lei), Măgheranului, Macaralei, Calea Gușteriței și Oțelarilor (14,2 milioane de lei). De remarcat că ultimele patru străzi enumerate au fost executate din fonduri europene, lucrările fiind finalizate înainte de intrarea în insolvență a DPC.

Fără răspuns. Deocamdată

Turnul Sfatului a solicitat, în scris, reprezentanților SC Universal Business SA detalii referitoare la motivele pentru care nu au fost plătite facturile către DPC. La fel, Turnul Sfatului a solicitat și conducerii DPC lămuriri asupra măsurilor luate pentru recuperarea sumelor de la firma controlată de Ilie Grădinar. Până la publicarea acestui material, niciuna din cele două societăți nu au răspuns.

 

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

30 comentarii

Justitiarul

Acum 8 ani

GRADINARU cel mai mare jeg al Sibiului, un hot ordinar pline de aere care se declara la aeroptul din Sibiu '' nu stiti cine suntem noi !'' ...sper sa puna mana DNA.ul pe el si pe nevasta.sa cat mai repede
Raspunde

mom

Acum 8 ani

Mesaj corec si bun de luat in seama.Felicit anchetatorii de la Turnul sfatului/se vede ca sunt adevarati romani care cauta dreptatea furata de unii, culmea si de justitie...sau a fost si asta inselata pprin rea credinta .
Raspunde

politrucul

Acum 8 ani

Dar cu nevasta lui ce ai? O distinsă doamnă farmacistă...
Raspunde

K

Acum 8 ani

Acelasi lucru il face Gradinaru si cu Apa canal
Raspunde

George

Acum 8 ani

Nu au fost lasati fara locuri de munca zeci de oameni ci peste 300. DPC a trebuit inchis ca sa poata fi spalate afaceri necurate de care nu mai vroia nimeni sa stie. Furtul acolo era generalizat. Primaria putea sa le incredinteze in continuare administrarea drumurilor si astfel sa evite insolventa dar nu s-a dorit. DPC trebuia inchis ca sa nu poata fi rascolit rahatul lui Stangu, Tutelea, Lazar si alti baieti destepti care ajunsera de necontrolat. Cu siguranta ca acum este stupoare. Nimeni nu se astepta sa fie cerute justificari pentru sumele neincasate. Sunt curios ce a scris practicianul in insolventa in raportul sau. Si o intrebare. Acum dupa ce DPC nu mai este administratorul drumurilor din municipiu costurile cu intretinerea lor a crescut sau a scazut? Daca a crescut cine raspunde pentru asta? Astept cu interes continuarea acestui articol.
Raspunde

mitică

Acum 8 ani

Nici nu o sa primiti raspuns de la mafie. Gaura neagra unde se duc banii sibienilor. Lipitori pe saracie.
Raspunde

ra

Acum 8 ani

Unde-i dna? Unde-i justitia?
Raspunde

John

Acum 8 ani

La Sibiu nu se baga sa -i ia la purecat pe marii hoti imputiti gen gradinardragoman,chiriac,ariton,cindrea etc pt simplul motiv ca se poate ajunge la marele sas klaus werner iohannis,care a participat direct sau indirect la toate potlogariile ordinare ale acesor penali notorii,e simplu...pana e codruta k. la DNA se poate fura la nivel inalt la Sighii..trist dar adevarat,traim intr-un stat mafiot!
Raspunde

aaa

Acum 8 ani

gradinar este si cu canalizarea la Ocna Sibiului.Va rog sa verificati .Nu este terminata lucrarea nici acum.Verificati ce materiale au fost folosite pentru lucrari.
Raspunde

ciresarii

Acum 8 ani

Sapa, sapa,pana cand vei da de apa sau... de marimi de prima marime
Raspunde

Hermann

Acum 8 ani

Daca doriti putem sa va ajutam sa stiti tot despre serparia din spatele lui Ilie, de fapt se stie au fost relatate in presa toate de-a lungul timpului, aloooooo DNA, pe cand arestarea????
Raspunde

Sibiu

Acum 8 ani

Nu Gradinaru a bagat DPC in faliment ci fostul primar Klaus Werner Iohannis. Poate totusi DNA cerceteaza si afacerile fostului primar cu Gradinaru si de ce nu au fost incasati bani de la firmele lui Gradinaru si la ordinul cui sau facut afaceri intre DPC si firmele lui Gradinaru. Chiar credeti ca baiatul lui Gradinaru a fost numit consul de Iohannis pe gratis.
Raspunde

K

Acum 8 ani

Exact!
Raspunde

cas13

Acum 8 ani

totul a inceput cand era tant director. acolo sunt banii de hotel si de apartamentele cumparate pe comisioanele primite. GIGI LAZAR A FACUT CE I S-A CERUT DE CATRE PRIMAR PRIN EUGEN MITEA CAT A FOST VICEPRIMAR SI APOI DE CATRE POPA. este interesant de verificat si cum s-a inchis Energie termica sa. cum au fost vandute centralele termice dupa ce au fost moddernizate.
Raspunde

Avodat din sala

Acum 8 ani

In calitate de avocat prezent in sala de judecata la termenele cand instanta este investita sa solutioneze aceasta cauza, ma simt oripilat de lipsa de informare de care da dovada un ziarist, prezentand date nerealiste, departe de adevar si de concluziile judecatorului sindic. In primul rand: Suma datorata de catre UB, din cate am vazut in dosarele cauzei (asta ca sa ma informez pentru a nu cadea in derizoriu), a fost solicitata printr-o ordonanta de plata in Dosarul nr 4568/85/2014, instanta de fond respingand actiunea DPC prin Hotararea 698/06.07.2015. Fata de aceasta solutie DPC-ul, daca se stia indreptatit in a incasa aceasta suma putea solicita Cerere in anulare, dar – din motive usor de inteles – colegul aparator al DPC-ului nu a formulat nici o alta actiune. Pe de alta parte intre cele 2 societati existau relatii comerciale bilaterale fapt dovedit prin sumele pe care DPC-ul le avea de incasat de la UB si invers, UB de la DPC, motiv pentru care reprezentantii celor 2 societati au procedat la o compensare legala. Si cu toata aceasta compensare firma pagubita in urma relatiilor derulate este UB, acesteia ramanandu-i de incasat peste 1 milion de lei.
Raspunde

Relucu

Acum 8 ani

Marii antreprenori locali, acesti stalpi ai societatii. Infractori, gunoaie, derbedei.
Raspunde

Fost angajat DPC

Acum 8 ani

Vorbiti prostii domnule “redactor”. Universal Business n-a contribuit la insolventa DPC-ului, ci a contribuit din plin la mentinerea lui pe linia dce plutire. In ultimii ani majoritatea lucrarilor executate de DPC pentru Primaria Sibiu si nu numai au fost executate cu utilajele inchiriate de la U.B. Acest lucru imi e cunoscut pentru ca am coordonat multe dintre aceste lucrari realizate cu utilajele inchiriate de la U.B., utilaje ce i-au fost puse la dispozitie DPC-ului cu deservent si combustibil inclus in pretul de inchiriere, dar neplatite pana in final.
Raspunde

Un sibian satul de “ziaristi”

Acum 8 ani

Domnule “ziarist” mai lasa-ne cu toate polologhiile tale in care ne arunci praf in ochi si mizerii inventate. Daca vrei sa fii corect “domnule ziarist” publica lista cu toate sumele platite de catre directorul Gheorghe Lazar catre ziarul “Turnul Sfatului”. Ati primit o paine calda si acum va intoarceti impotriva mainii care v-a hranit. Rusine sa va fie. Si va mai spuneti ziaristi.
Raspunde

cas13

Acum 8 ani

fostului angajat dpc Daca esti asa de cunoscator spune unde sunt utilajele dpc, achizitionate de tant, si de ce nu lucreaza dpc -ul cu utilajele lui si a inchiriat de la gradinaru>cum a ajuns sa inchirieze de la gradinaru a fost facuta licitatie cumva ? cum a ajuns dpc -ul sa lucreze drumuri in subantrepriza energie termica ( atunci cand mai exista ) si cum UB, primea lucrari de drumuri de la energie termica, luate de la dpc. Avand in vedere ca atat energie termica cat si dpc -ul, aveau CONCESIONATE SERVICIILE DE INTERETINERE STRAZI SI RESPECTIV INTERETINERE RETELE TERMICE, cum au facut lucrari de investitii din bani publici fara licitatie publica, intrebare si pentru primarie.Care a fost fundamentarea legalitatii atribuirii lucrarilor de investitii catre cele doua societati in conditiile in care primaria stia prin reprezentantii ei in consiliile de administratie ca acestea dau lucrarile in subantrepriza eludand licitatiile legale. Poate citeste si dna-ul.
Raspunde

Micul Muci

Acum 8 ani

Banuiesc ca DPC a avut contracte fie cu Primaria(ca antreprenor general) fie cu firme care au avut contracte cu Primaria,DPC avind calitatea de subantrprenor.Lantul ''trofic'' al platilor se poate rupe,in general,datorita intirzierilor la plata ale partilor contractante(Primaria sau antreprenorii generali) sau in cazul in care in contract scrie ceva iar in teren se face altceva,mergindu-se la mica intelegere intre partile contractante,inclusiv la o toleranta excesiva privind incasarile.Surprinzator,o firma ''privatizata'',cu un Consiliu de Administratie format din consilieri locali,cu o piata sigura si vesnica,ajunge in faliment.Cum zda ma-sii?Nici macar nu trebuia sa dea x-y% spaga pentru contracte!Nu va pute nimic,dl investigator Deleanu?
Raspunde

Sibiu

Acum 8 ani

Interesant ar fi si sa se cerceteze ce relatii sunt intre actuala directoare a DPC si domnul Stingu de la Select.Asta pentru ca de cand este in insolventa DPC este tot in pierdere.Sau cite ore trece pe la DPC actualul director tehnic domnul Ratiu. Mai ales ca in timp ce angajatii care au mai ramas au salarii de mizerie o serie de sefi ca directoarea,directorul tehnic,familia Banciu se lafaia pe salarii mult peste 1000 de Euro.Pai cum sa nu ajungi in faliment cu asa conducere?
Raspunde

Boala Strazilor

Acum 8 ani

PE SCURT: Ilie Gradinar a lucrat toata viata la stat. In urma cu 2-3 ani era in TOP 300. E prieten intim cu Johannis; fiul lui a fost numit de acesta ambasador in Danemarca si Islanda.
Raspunde

Oarecare

Acum 8 ani

Un alt fel de jurnalist... De ce abia acum spuneti aceste lucruri avand in vedere ca ati participat la toate sedintele de CA? Stiati, inca din dec. 2015 cat de dezastruoasa e situatia financiara a DPCului si ati tacut. Poate pentru ca Lazar va platea lunar tacerea prin contractele de publicitate? Si nu doar in 2015 ati participat la sedintele de CA. In plus, situatiile financiare ale DPCului, si nu numai, sunt informatii publice. Nu?!?
Raspunde

Un creditor

Acum 8 ani

Articol tendentios scris parca la comanda. Daca UB vroia atat de mult pagubirea DPC-ului de ce a votat in Adunarea Creditorilor din 08.08.2016 planul de reorganizare? De ce nu a votat pentru faliment si inchiderea acestui capitol? Azi maine o sa spuneti ca si ceilalti creditori care au de incasat bani de la DPC sunt pusi pe falimentarea acestei firme. O sa „gasiti vinovati” in randul celor care au avut nenorocul sa faca afaceri cu o firma care nu a putut tine pasul cu evolutia pietei si exigentele ei
Raspunde

DNA

Acum 8 ani

Ilie Gradinar a fost acceptat la Centrale Termice de Johannis; ulterior a ajuns in TOP 300 si a fost sponsorul lui Johannis. Toata presa locala stia ce face Ilie Gradinar, dar a tacut. De ce? Din cauza faptului ca era PRIETEN INTIM CU JOHANNIS.
Raspunde

alzara

Acum 8 ani

Ce intelegi prin "PRIETEN INTIM"???:)))))))
Raspunde

vigilentul

Acum 8 ani

declinul DPC-ului a inceput de pe vremea cand era director ”profesorul universitar doctor inginer” Tiberiu Tint zis si Tibi plomba care a avut de grija sa dirijeze banii firmei catre investiile sale: case, blocuri, hotel,etc. speram ca DNA-ul sa nu le lase somnul linistit acestor lipitori care au supt banii societatilor cu capital de stat.
Raspunde

Angajat Apa Canal

Acum 8 ani

Peste cateva luni cand se va pensiona Niculescu (directorul general Apa Canal Sibiu) si nu o sa va mai plateasca lunar veti incepe dezvaluirile pe care le-ati blocat in cazul Marincuta cu terenurile, asa cum ati facut du directorii Lazar Ghe (DPC) si Gradinar (Energie Termica)????
Raspunde

Sudistu

Acum 8 ani

Banii sunt la stangu si tutelea.cei mai mari hoti.ei au pagubit dpc—ul.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus