Câteva zeci de oameni și-au pierdut locul de muncă după ce societatea de construcții deținută de orașul Sibiu a intrat în insolvență. Procedura falimentului – anticipată de unii după ce SC Drumuri și Prestări Construcții SA a pierdut contractul pentru administrarea străzilor din Sibiu – a fost declanșată, însă, din cu totul altă cauză: lipsa disponibilităților bănești, cauzată de facturile neîncasate. Iar mai bine de jumătate din aceste facturi neîncasate au fost întocmite pentru lucrări realizate în folosul SC Universal Business SA. Firmă în spatele căruia se ascunde Ilie Grădinar, fostul director al fostei Energie Termică SA.
Înființată în 1998, în urma desființării fostei Regii de gospodărie comunală şi locativă Sibiu, societatea comercială Drumuri și Prestări Construcții SA are drept unic acționar Consiliul Local Sibiu. Din 1999, societății i-a fost încredințat de către consilierii locali din acea vreme contractul de concesiune a lucrărilor de întreținere și reparații a străzilor din Sibiu pe o perioadă de 15 ani. Cu alocări substanțiale an de an (de exemplu, pentru jumătate din anul 2014 au fost încredințate DPC-ului lucrări de 32 de milioane de lei), societatea a funcționat fără probleme. Până la momentul iunie 2014, când amintitul contract pentru întreținerea străzilor municipiului Sibiu s-a încheiat la termen. Înainte de terminarea acestui contract, reprezentanții societății anunțau restructurarea a 29 de posturi (dintr-un total de aproximativ 350) și menținerea firmei pe piață prin participarea la cât mai multe lucrări. În februarie 2015, însă, DPC-ul își cerea insolvența, pe care Tribunalul Sibiu a aprobat-o o lună mai târziu, pe 12 martie.
”Nu sunt bani”
Motivul invocat în fața Tribunalului Sibiu pentru admiterea intrării societății sub protecția legii insolvenței a fost ”o lipsă de lichidități care afectează activitatea societății”. ”Din cauza insuficienței fondurilor bănești disponibile ne aflăm în imposibilitatea de a plăti datoriile exigibile către creditorii noștri”, arăta conducerea DPC judecătorilor Tribunalului Sibiu. Potrivit estimărilor conducerii DPC, valoarea facturilor scadente se apropia la momentul intrării în insolvență de 25 de milioane de lei.
În fruntea celor care refuză să plătească
În mai anul acesta, la dosarul de insolvență al DPC a fost depus raportul privind cauzele și împrejurările care au dus la apariția insolvenței societății. Raportul evidențiază faptul că, în afară de pierderea contractului cu Primăria Sibiu, DPC SA a mai avut o problemă: facturile neîncasate cu anii. La momentul întocmirii raportului, DPC SA avea de recuperat creanțe de peste 6,6 milioane de lei.
”Constatăm că o pondere semnificativă (37%) o au creanțele comerciale cu o vechime mai mare de un an, cu o valoare absolută de 1,89 milioane de lei, dar și cele cu o vechime cuprinsă între 121 și 365 de zile, care dețin o pondere de 42%, ceea ce reprezintă o valoare absolută de 2,17 milioane de lei”, se arată în respectivul raport. Documentul amintește că termenul de încasare al DPC era de cinci zile de la data facturării. ”Societatea trebuie să ia măsuri urgente în vederea recuperării creanțelor pentru majorarea lichidităților”, se mai arată în raport.Documentul evidențiază că cele mai mari sume neîncasate sunt de la SC Universal Business SA din Sibiu: 3,025 milioane de lei reprezintă totalul sumelor facturate de către DPC SA către această societate, adică mai bine de 58% din totalul creanțelor pe care societatea orașului Sibiu le are de recuperat.
Raportul în discuție evidențiază și faptul că între DPC SA și Universal Business SA exista o colaborare destul de strânsă și, uneori, departe de a fi una corectă.
”Este important să subliniem faptul că potrivit declarației de creanță formulată de către această societate (Universal Business SA), aceasta are și calitatea de furnizor, însă debitoarea nu a acceptat facturile menționate în declarația de creanță pe motiv că serviciile nu au fost prestate”, se mai arată în respectivul raport.După cele 3,025 de milioane de lei de recuperat de la Universal Business SA, principalele instituții de la care societatea DPC mai avea de recuperat bani sunt municipiul Sibiu (aproximativ 660.000 de lei), SC Terra Construct SRL din Sibiu (aproximativ 330.000 de lei) și SC Terra Building SRL (aproximativ 127.000 de lei).
Raportul mai arată că și la capitolul ”debitori diverși”, unde suma de recuperat depășește jumătate de milion de lei, tot Universal Business SA din Sibiu deține cea mai mare pondere din datoriile către DPC – peste 76%.
Cine e Universal Business SA?
Înființată în 2006, SC Universal Business SA este ”una dintre cele mai mari companii care activează pe piaţa construcţiilor şi a reţelelor edilitare din judeţul Sibiu”, după cum se arată pe site-ul societății care a ajuns la aproximativ 150 de angajați. Datele înscrise în prezent la Oficiul Registrului Comerțului nu oferă nume despre acționarii societății: 98,8% sunt acționari persoane fizice de tip listă, iar restul de 1,2% - persoane juridice. Însă la nivelul constructorilor – și nu numai – din Sibiu este unanim cunoscut faptul că SC Universal Business SA face parte din aceeași rețea de firme (Eurocontor, Romcontrol, Romserv etc.) controlate de Ilie Grădinar. El este fostul director al SC Energie Termică SA, societatea care administra rețeaua termică a Sibiului înainte de desființare și care a fost transformată în firmă de construcții până în 2013, când a fuzionat prin absorbție cu SC DPC SA.
Potrivit documentelor consultate de Turnul Sfatului, înainte de a controla societatea prin ”acționari de tip listă”, Ilie Grădinar deținea SC Universal Business SA prin intermediul lui Nicolae Nan, fostul deputat PD.
Cu sediul social pe strada Frezorilor, la nr. 2 (adresă la care au sediul social majoritatea firmelor controlate de Ilie Grădinar), SC Universal Business SA are în portofoliu în special lucrări decontate din bugetul Sibiului, la care societatea a ajuns prin contracte de subantrepriză sau direct. Site-ul firmei enumeră lucrări precum viabilizarea Cartierului Tineretului din Sibiu (lucrare de 40,7 mil. de lei plus TVA), dar și lucrări pe străzile Teilor (1,4 mil. de lei), Octavian Goga (2,3 mil. de lei), Măgheranului, Macaralei, Calea Gușteriței și Oțelarilor (14,2 milioane de lei). De remarcat că ultimele patru străzi enumerate au fost executate din fonduri europene, lucrările fiind finalizate înainte de intrarea în insolvență a DPC.
Fără răspuns. Deocamdată
Turnul Sfatului a solicitat, în scris, reprezentanților SC Universal Business SA detalii referitoare la motivele pentru care nu au fost plătite facturile către DPC. La fel, Turnul Sfatului a solicitat și conducerii DPC lămuriri asupra măsurilor luate pentru recuperarea sumelor de la firma controlată de Ilie Grădinar. Până la publicarea acestui material, niciuna din cele două societăți nu au răspuns.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: insolventa , Tribunalului Sibiu , Octavian Goga , Nicolae Nan , Primăria Sibiu , Universal Business , Turnul Sfatului , Oficiul Registrului Comerțului , angajati , Consiliul Local Sibiu , Prestări Construcții , Energie Termică , ancheta , Terra Building , Tribunalul Sibiu , Cartierului Tineretului , Terra Construct , Pentru Sibiu , Ilie Grădinar , dpc sibiu , sc universal business sa , Poliției Drumurilor Naționale , Calea Guşteriţei
Vizualizari: 12934
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
John Doe
Acum 1 oră
Javert
Acum 1 oră
Tolomacul de serviciu
Acum 1 oră
Cornea Aurora Natașa
Acum 1 oră
???