Miercuri,
04.08.2021
Partial Noros
Acum
20°C

Noul statut al elevului: liber la folosirea telefonului în timpul orelor. Ce alte schimbări se vor aplica din această toamnă

Noul statut al elevului: liber la folosirea telefonului în timpul orelor. Ce alte schimbări se vor aplica din această toamnă

Începerea anului şcolar aduce reguli noi în şcoli. Din această toamnă, elevii le pot cere socoteală profesorilor pentru notele primite şi pot folosi telefoanele mobile în timpul orelor „în scop educaţional”. În plus, nu mai pot fi mustraţi în faţa clasei, iar, dacă îşi corectează comportamentul, nu li se va mai scădea nota la purtare, informează Mediafax.

Toate acestea sunt posibile odată cu intrarea în vigoare a Statutului Elevului.  Actul este privit cu scepticism de prefesori, însă Ministerul Educaţiei şi reprezentanţii elevilor îl laudă. Statutul Elevului a fost aprobat prin ordin de ministru pe 10 august.

 „Este un pas înapoi în ceea ce priveşte disciplina în şcoală, este un risc să fie abuzuri ale elevilor”, este de părere Simion Hăncescu, liderul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI).
Note contestate

Una din cele mai importante prevederi ale Statutului, care intră în vigoare chiar de la începutul anului şcolar, este că elevii au dreptul să îşi conteste notele la lucrările scrise. Mai întâi, ei pot cere explicaţii profesorului de la clasă, în cinci zile de la comunicarea notei.  Dacă nu sunt mulţumiţi de argumentele profesorului, pot face plângere scrisă la director. Plângerea este analizată de o comisie formată din doi dascăli care nu predau la clasă. Media notelor date de ei este cea care va fi trecută în catalog.

Profesorul trebuie să îi informeze asupra notelor primite înainte să fie trecute în catalog şi trebuie să fie consultaţi în legătură cu materiile opţionale, iar participarea la aceste discipline se va face pe grupe formate special în acest sens.

La sfârşitul fiecărui semestru, elevii vor oferi feedback profesorilor, ca să-şi îmbunătăţească activitatea, prin completarea  unor fişe anonime. Mai mult, profesorii nu au voie să pună absenţe ca mijloc de coerciţie, au voie să pună absenţă doar dacă elevul nu este  la oră şi nu au voie să îi oblige pe copii să participe la olimpiade şi concursuri şcolare.

Fără mustrări în faţa clasei

O altă prevedere din Statut este că elevii nu au voie să fie deposedaţi de bunurile lor, dacă nu atentează la siguranţa colegilor  şi a profesorilor. Ei au voie să folosească telefoane mobile în timpul orelor de curs, dacă au acordul cadrului didactic şi dacă le folosesc în scop educaţional ori situaţii de urgenţă.

Atunci când se aplică o sancţiune, elevii au dreptul să se apere. Nici o mustrare nu se face în faţa clasei sau a şcolii şi sunt interzise pedepsele colective. Pentru orice sancţiune aplicată, dacă, în opt săptămâni de la comunicarea pedepsei, elevul îşi corectează comportamentul, nu i se mai scade nota la purtare. De asemenea, elevii pot fi pedepsiţi doar pentru faptele pe care le săvârşesc  în perimetrul şcolii.

Comentarii

8 comentarii

dljekyll

Acum 4 ani

Titlul articolului este disproporționat atât față de Ordinul de ministru 4742, cât și față de conținutul articolului. Dacă citiți cu atenție art. 15, litera g) din Statutul elevului, veți putea observa că folosirea telefonului mobil în timpul orelor este reglementată la Interdicții. Nu este vorba defel de folosirea ”liberă” a telefonului în timpul orelor ci, ca regulă generală, de interdicția de a folosi telefoanele în timpul orelor de curs. Folosirea telefoanelor în timpul orelor de curs este permisă cu titlu de excepție, cu acordul cadrului didactic, în cazurile pe care le precizați corect în conținutul articolului.
Raspunde

e-manuela

Acum 4 ani

Buna ! Nenea, bine ca s-a aprobat noul Statut , desi sinceră sa fiu ar fi loc de multiple "îmbunătățiri" ... Eu spre exemplu as sugera portul obligatoriu al parului blond al tuturor elevilor, ca oricum noi ca populație tindem a fi asimilați "arienilor" iar la terminarea "studiilor" avem un singur gând , o singura voința ...Apoi ca dorința personală mi-ad dori ca la ore sa poată participa si "iubi" al meu, s-o mai smotoceasca din cand in cand pe hoașca de mate...Laptele ar pute fi înlocuit cu Smirnoff si Red Bull, iar cornul cu canabis....
Raspunde

.gigi contra

Acum 4 ani

Ce bulibășeală, ce ministru idiot! Ne-am dat dracului!
Raspunde

alzara

Acum 4 ani

Ce guvern de ministri retardati si slugi ale strainilor...si asa tanara generatie era atrasa doar de FB&Spritzane&droguri&curvasareala...asa ceva mai lipsea...bleah....s-a dus draq totul in Romanika!!
Raspunde

.gigi contra

Acum 4 ani

Asta e ideea! Prin ceea ce fac manipulează mințile copiilor ca mai târziu să fie o masă de manevră care să servească scopurilor lor... Mi-e lehamite! Ăsta e ministru? Dle ministru, dați niște ordine care să îmbunătățească sistemul de învățământ din România, dvs. nu sunteți decât un vânător de plagiatori. Să sperăm că după alegeri vă veți întoarce cu totul la Universitate și la Comisia de doctorate ca să vă faceți datoria acolo! Filosofați, filosofați?
Raspunde

mihai

Acum 4 ani

Ultimul cui batut in sicriul invatamantului romanesc...
Raspunde

.....

Acum 4 ani

E, nici chiar asa. Calitatea slaba a invatamantului, este data in multe cazuri de incompetenta si lipsa de chef a profesorilor. Pe de alta partede, programa scolara este aberanta si total neadaptata economiei actuale. Intr-o sedina cu parintii, la intrebarea "de ce sunt asa multe ore de istorie, biologie, geografie, religie, etc si de ce nu exista ale materii mai practice" am primit un raspuns "pentru ca sunt multi profesori la materiile respective !!!! " Dar, nu pot fi si profesori someri? Se calculeaza numarul de ore / tara dupa cati profesori exista? Este o porcarie !!!
Raspunde

Paul

Acum 4 ani

Mai bine ar scoate lecturilie gen Hanul Ancutei si Toma Alimos ! Si latina ! Ceea ce comunistii vroiau sa invete elevii , se invata si acum ! Treziti-va oameni buni ! Pregatiti copii pt viata , nu pentru a analiza Fratii Jderi !
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus