Duminică,
13.10.2024
Cer Senin
Acum
12°C

Alegerile parlamentare. 200 de mii de euro pentru o campanie completă în Sibiu

Alegerile parlamentare. 200 de mii de euro pentru o campanie completă în Sibiu

Bugetul de stat va deconta la finalul alegerilor parlamentare cel mult 200 de mii de euro pentru fiecare organizație politică din Sibiu care va propune o listă completă la alegerile parlamentare ce se vor desfășura la finele acestui an.

Pe noua lege electorală, vom avea vot pe liste, spre deosebire de alegerile precedente, din anul 2012, când a existat vot uninominal. Acum, fiecare partid va propune la nivelul județului o listă pentru Camera Deputaților și o alta pentru Senat. Lista completă trebuie să fie de 12 persoane, opt la Camera Deputaților și patru la Senat. Statul va deconta cheltuielile pentru campania electorală, după următorul criteriu: pentru fiecare candidat se acordă 60 de salarii minime brute pe țară. Salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată a fost majorat la începutul acestui an de la 1.050 de lei la 1.250 lei lunar. Asta înseamnă 75 de mii de lei pentru fiecare om pe listă: 600.000 de lei pentru o listă completă la deputați și 300.000 de lei la senat. În total: 900 de mii de lei. Statul va deconta cheltuielile legate de campania electorală, însă numai sub anumite condiții. Partidele politice, organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale și candidații independenți pot efectua numai următoarele tipuri de cheltuieli electorale: cheltuieli pentru producția și difuzarea materialelor de propagandă electorală la radio, televiziune și în presa scrisă, în cuantum de maximum 40% din totalul cheltuielilor electorale care pot fi efectuate; cheltuieli pentru producția și difuzarea materialelor de propagandă electorală online, în cuantum de maximum 30% din totalul cheltuielilor electorale care pot fi efectuate; cheltuieli pentru cercetări sociologice, în cuantum de maximum 30% din totalul cheltuielilor electorale care pot fi efectuate; cheltuieli pentru afișe electorale, în cuantum de maximum 20% din totalul cheltuielilor electorale care pot fi efectuate; cheltuieli pentru broșuri, pliante și alte materiale de propagandă electorală tipărite, în cuantum de maximum 50% din totalul cheltuielilor electorale care pot fi efectuate; cheltuieli pentru închirierea de spații și echipamente și cheltuieli de protocol destinate organizării de evenimente cu tematică politică, economică, culturală sau socială, pentru transport și cazare, pentru asistență juridică și alte tipuri de consultanță, precum și pentru plata serviciilor mandatarilor financiari, în cuantum de maximum 30% din totalul cheltuielilor electorale care pot fi efectuate și cheltuieli pentru comisioane bancare. Pentru a ajunge în postura de a depune o listă de candidați, fiecare partid sau candidat independent va avea nevoie să depună listele de susținători la birourile electorale de circumscripție. Acestea pot fi depuse, numai dacă acestea sunt susținute de minimum 1% din numărul total al alegătorilor înscriși în Registrul electoral cu adresa de domiciliu sau reședință în circumscripția respectivă, fără ca numărul acestora să fie mai mic de 1.000 de alegători.

Cum se împart voturile

Votul pe liste este total diferit față de votul uninominal. Dacă la alegerile pe sistemul de vot uninominal era destul de limpede: ajunge în parlament candidatul care a întrunit minim 50% din voturile obținute într-un colegiu, iar apoi locurile urmând a fi redistribuite la nivelul județului, acum totul se distribuie în funcție de poziția ocupată de candidați pe listele electorale. Prima redistribuire a voturilor se face la nivelul circumscripțiilor electorale. Numărul total al voturilor valabil exprimate pentru competitorii care au trecut pragul la nivel național se împarte la numărul de parlamentari pe care trebuie să-i dea circumscripția respectivă, rezultând un coeficient electoral. Acest coeficient electoral se împarte la numărul total de voturi câștigate de fiecare formațiune politică, valoarea întreagă a câtului rezultat echivalând cu numărul de mandate câștigate de competitori. Aici se face o primă împărțire a mandatelor, în funcție de numărul întreg de voturi necesar pentru un mandat. Vor rămâne unul, două sau mai multe mandate neacoperite, iar acestea vor fi obiectul unei noi redistribuiri, efectuate de data aceasta la nivel național. Voturile rămase dintr-un județ se vor aduna cu cele neutilizate și trimise Biroul Electoral Central de toate celelalte circumscripții electorale din țară și străinătate, unde se vor calcula coeficienți electorali pe țară pentru fiecare partid în parte. Fiecărui competitor electoral care a depășit pragul electoral i se repartizează atâtea mandate de deputați sau, după caz, de senatori, de câte ori coeficientul electoral pe țară se cuprinde în numărul total al voturilor valabil exprimate pentru partidul politic, alianța politică sau alianța electorală respectivă. Mandatele se vor acorda candidaților din fiecare partid politic în ordinea descrescătoare a voturilor pe care le-a obținut în circumscripția în care a candidat.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

Olingpia Gafosdea

Acum 8 ani

"Baieti" veniți de "luati" lumina! ....
Raspunde

Lu

Acum 8 ani

Dacă nu mă înșel, județul Sibiu va fi reprezentat de 3 senatori și 6 deputați, deci 9, nu 12!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus