Duminică,
16.06.2024
Cer Senin
Acum
15°C

Cine vrea să construiască în Pădurea Dumbrava, prin PUZ-ul inițiat de Primărie?

Cine vrea să construiască în Pădurea Dumbrava, prin PUZ-ul inițiat de Primărie?

Planul urbanistic zonal inițiat de Primăria Sibiu pentru zona fostului camping Dumbrava a generat discuții publice, odată cu intrarea acestuia în faza avizării de mediu. Discuțiile au drept principal interes ansamblul imobiliar pe care Primăria vrea să îl reglementeze pentru ultima parcelă considerabilă de teren rămasă neconstruită și situată în zona din spatele Hotelului Hilton. Parcelă care din vara anului trecut îi aparține lui Werner Rudolf Keul, un apropiat al fostului primar al Sibiului, Klaus Werner Iohannis.

Planul urbanistic al Sibiului, elaborat în 1999 de Proiect SA, prevede ”camping Dumbrava” pentru zona din spatele actualului Hotel Hilton. Zece ani mai târziu, arhitecții clujeni de la Planwerk – angajați să realizeze noul plan urbanistic general – au lăsat zona respectivă ”albă”. La propriu. ”Până la soluționarea litigiului, cf. PUG 1999, la solicitarea PMS (Primăriei municipiului Sibiu – n.r.)”, au scris peste zona nereglementată, lăsată albă, arhitecții clujeni, în PUG-ul care a fost adoptat în cele din urmă în 2011. Zona a fost lăsată nereglementată în ciuda faptului că, din 2005, acolo au început să apară case, iar mai apoi chiar blocuri. Au fost construite în lipsa unor reglementări urbanistice, iar unele chiar fără autorizație de construire. Patru din aceste case nici în ziua de azi nu au reglementat acest lucru. Înconjurat, practic, de Zona protejată Pădurea Dumbrava, evident că terenul a atras atenția a numeroase persoane. Printre cei care dețin sau au construit deja locuințe acolo este și fostul deputat Cornel Știrbeț, fostul comisar al Gărzii Financiare, Ioan Nicolae Borghină, sau Sorin Haiduc, dezvoltator imobiliar cercetat penal acum în Dosarul Maricuța.

”Credeți că era mare lucru să demarez niște construcții?”

În februarie 2014, aceiași arhitecți clujeni de la Planwerk, împreună cu firma sibiană de arhitectură Cooplan elaborează la cererea Primăriei Sibiu un Plan urbanistic zonal Dumbrava Sibiului, plan care acoperă atât terenurile din spatele hotelului Hilton, cât și cele din față, dinspre Hotel Dumbrava, inclusiv zona parcărilor și a cea de agrement. PUZ-ul este supus consultării publice prin publicarea acestuia pe site-ul Primăriei și la avizier, însă nu generează mare atenție. Abia anul acesta, când PUZ-ul a fost depus la Agenția de protecție a mediului în vederea avizării, mai multe ONG-uri din Sibiu au solicitat public rediscutarea PUZ-ului.

Actualul PUG al Sibiului lasă albă (nereglementată) zona fostului camping Dumbrava Actualul PUG al Sibiului lasă albă (nereglementată) zona fostului camping Dumbrava

Cel care a deținut terenul în perioada elaborării PUG-ului adoptat în 2011 și la inițierea PUZ-ului din 2014 este Cătălin Octavian Hadăr, împreună cu soția sa. ”Întotdeauna acolo a fost teren de construcții. Cel mai interesant este că toată lumea se agită că vrea să se facă un lucru legal. Adică să înceapă construcțiile cu un PUZ. Și toți sunt împotrivă. Iar de cei care au construit ilegal, de aceia nu spune nimeni nimic. Asta m-a uimit întotdeauna. S-au opus toți, tot timpul, unui demers legal. Cu demersurile ilegale nu au avut nicio problemă”, declară Hadăr pentru Turnul Sfaului. El spune că, la fel ca ceilalți care au construit deja, putea să demareze astfel de lucrări. Dar a așteptat reglementarea urbanistică a zonei. ”Credeți că era mare lucru să demarez niște construcții? Câte nu s-au făcut în Sibiul acesta? Ce pățeam? Primeam o amendă și intram în legalitate. Căci așa este sistemul nostru”. Hadăr spune că a cerut reglementarea zonei încă de la elaborarea actualului PUG. ”I-am întrebat: în tot orașul Sibiu s-a dat dreptul oricărui om să își facă ceva la el în curte. Doar mie nu mi s-a dat voie. Vi se pare fairplay? Au ridicat toți din umeri. Le-am spus celor care au făcut PUG-ul: pe acel teren trebuia să scrie că am voie să îmi fac colibă. Sau orice altceva, dar să scrie ceva. Și le-am mai spus arhitecților: parcurile din Sibiu sunt rase pentru a face blocuri, iar mie, care am teren de construcții înconjurat de pădure, îmi spuneți să fac parc? Păi, nu e parc de jur-împrejur? Lucruri de bun simț. La consultări, am vorbit cu pereții. Am lăsat și hârtii scrise, au făcut ce au vrut”, mai amintește Hadăr.

”Unii investitori au sărit calul, deoarece au fost lăsați să construiască ilegal. Că dacă ar fi făcut de la început cum trebuie, nu ar fi sărit calul. Și nu este fairplay: îi lași pe toți să construiască și ultimul, care vrea să fie în regulă, acela nu poate. Ani de zile m-am luptat și am încercat să conving. Nu am avut pe cine”, Cătălin Octavian Hadăr
16.500 de mp

Potrivit extraselor CF, terenul de construcții deținut de Hadăr în discuție măsoară 16.500 de mp. PUZ-ul inițiat de Primăria Sibiu permite pe acest teren ridicarea unui ansamblu rezidențial cu locuințe înșiruite, dar și cu locuințe colective. Aceste din urmă locuințe colective ar urma să aibă un regim de înălțime de maxim trei niveluri supraterane (P + E + etaj retras), în care să fie amenajate 72 de apartamente, cărora să le fie alocate 86 de locuri de parcare. Procentul de ocupare a terenului propus este de 35%, iar coeficientul de utilizare a terenului propus este 0,92.

simulare padurea dumbrava Pentru cei 16.500 de mp liberi, PUZ-ul Primăriei propune un ansamblu imobiliar cu locuințe colective

”Zona protejată a Pădurii Dumbrava nu include acel teren, care a fost vechiul camping Dumbrava și care a fost întotdeauna teren de construcții. Și întotdeauna au fost construcții acolo. Eu, câți ani l-am avut, m-am luptat să fac un PUZ și să fiu în regulă. Nu am reușit. Am cedat”, mai declară fostul proprietar al terenului. Potrivit extrasului CF, acesta a încheiat vânzarea terenului către Werner Rudolf Keul în 28 august 2015. Keul a devenit figură publică în Sibiu după ce, susținut de primarul Klaus Iohannis, a încercat să conducă proiectul echipei de fotbal FC Sibiu. De asemenea, Keul a fost partener de afaceri cu alte personaje cunoscute în Sibiu, precum Ilie Carabulea sau Horațiu Cercel.

”O gândire nouă”

Werner Rudolf Keul spune că a cumpărat terenul pentru a construi un ansamblu rezidențial ”după o gândire nouă”. ”Sigur că vreau să ridic acolo un ansamblu imobiliar. Pentru că noi avem nevoie de construcții mai bune. Sunt vile, nu sunt blocuri. Și nu vrem să avem un oraș – Trabant, precum la Șelimbăr. La Sibiu nu avem alternativă. Spuneți-mi o locuință construită cum trebuie la Sibiu? Tot câte 80 de locuințe pe un bloc, 40 de locuințe pe casa scării, doar așa găsesc”, declară Keul. El readuce în discuție faptul că acel teren este unul destinat construirii. ”PUG-ul nu a tratat acea zonă, iar acum trebuie un alt PUZ. Este un teren de construcții, pentru care se plătește impozit foarte mare, fiind în zona A. Eu consider că este inadmisibil ca atâta timp, pentru un teren de construcții pentru care se plătește impozit, să nu se permită construirea. Alții, care nu au teren de construcții, ci arabil, fac construcții. Eu, care am teren de construcții, nu pot construi. Ăsta e un paradox din România”, declară Keul. El declară că intențiile sale sunt de a ridica acolo clădiri cu un consum redus de energie. ”Eu vreau să fac un model, față de care oamenii să recunoască faptul că, da, sunt lucruri bune. Vorbim de clădiri cu consum de energie aproape zero, apartamente care consumă 50 de euro pe lună. Acesta este obiectivul. E altceva, propunem alte cote, alt POT, al CUT, vorbim de alte lucruri”.

Discuții nou cerute

După ce zilele trecute procedurile de avizare de mediu au obligat administrația locală la re-anunțarea acestui PUZ, 15 entități ale societății civile din Sibiu din zona protecției mediului și nu numai au cerut Primăriei să organizeze o nouă rundă de consultări publice pe tema proiectului urbanistic. ”Suntem îngrijoraţi de faptul că în ultimii 25 de ani o porțiune importantă din zona care se doreşte a fi reglementată și-a pierdut deja destinaţia de agrement și a devenit zonă rezidenţială”, se arată, printre altele, în petiția depusă în atenția primarului Astrid Fodor. Și Turnul Sfatului a cerut conducerii Primăriei Sibiu, în urmă cu trei săptămâni, să comunice dacă mai există disponibilitate pentru discutarea publică a acestui PUZ și care sunt planurile Serviciului Urbanism cu locuințele care încă nu au autorizație de construire în zona discutată. Deocamdată, nu a fost transmis niciun răspuns. ”Totdeauna este loc de discuție. Este important să vedem ce vor și oamenii, dar există oameni care din principiu nu vor nimic. Primăria nu trăiește din «a nu face», ci din impozitele încasate pe «a face ceva». Și să vă mai spun ceva: eu dacă ridic sau nu o casă două mai mult, eu tot același rămân. Sunt la un anumit grad la care nu mă interesează altceva, decât să facem ceva bun”, mai spune Werner Keul, pentru Turnul Sfatului.

Citește și

http://www.turnulsfatului.ro/2016/08/13/asociatiile-de-protectie-mediului-cer-primariei-rediscutarea-planurilor-imobiliare-din-padurea-dumbrava/

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

35 comentarii

Fidola

Acum 7 ani

Daca vrei sa veszi puzderie de constructii ilegale nu trebuie sa mergi mai departe de zona Daia Noua; peste jumatate din acele constructii nu au Autorizatie de Construire.
Raspunde

Volkischer Beobachter

Acum 7 ani

Herr Keul Ich möchte Sie höflich bitten, von Sibiu ein für allemal loszuwerden, so weit wie möglich! Im Namen des gesunden Menschenverstandes verschwinden bitte aus dem öffentlichen Leben ein für alle Mal von Sibiu!
Raspunde

gigi duru

Acum 7 ani

Vorbește , mă, românește, ca la tine în sat!!! Unde te crezi?
Raspunde

Ion al Glanetasului

Acum 7 ani

E penibil si rusinos, pentru noi toti, sa-ti iei numele fostului oficios nazist, cand ai libertatea sa-ti versi naduful, in public, fara nicio opreliste, sub numele tau. Sau poate chiar te simti NAZI?! Si ti-e frica sa recunosti...
Raspunde

lex

Acum 7 ani

daca se avizeaza aici opinia publica din sibiu va iesi in strada si se va cutremura clasa politica.... eu zic ca momentan se testeaza reaactia. cand societatea zice nu , NU RAMANE!!!
Raspunde

cris

Acum 7 ani

f bine, trebuie sa se construiasca! Unde sa mergem? La Alma ? Aia este pt cei rupti in f-d si fara prea mari dorinte de la viata! Unde sa mearga omul care se respecta, varfurile societatii ? In tineretului, in selimbar, sa-l bata vanturile, la fel si pe calea cisnadiei? Peste tot numai prost gust, tiganie si groaza! Unii vor altceva de la viata! Vor parcele de case in zone amplasate pe fostele intreprinderi comuniste, vor cate si mai cate! Vor fiindca au muncit si pot sa plateasca diferenta! Zona aia de camping... era o mizerie in copilaria mea, la fel terenul de fotbal de langa, niciodata intretinut, niciodata asfaltata k-lumea, tot timpul cu plasele rupte etc la fel carciuma aia nenorocita de vis-a-vis! Jos cu ele! 2 variante: padure sau ceva select (rezidential, sau hotel etc) Astept comentarii si aberatii mai jos ! :) multumim anticipat! Apropo pe unde trece centura de E a orasului ??? ARHITECTII CE ZICE ?? PRIMARIA CARE NU FACE NIMIC CE ZICE ?? Buni' primar sa mearga in sub arini la locul de joaca! Sa mearga cu un copil de mana si sa vada adevarul despre sibiu! Daca sasul klaus nu a avut copii asta nu inseamna ca nu trebuie sa aiba nimeni in sibiu! Sibiul e gandit pt a nu avea copii!
Raspunde

Olingpia Gafosdea

Acum 7 ani

Parvenitul se târăște de-a bușilea in fata celor ce-i pot fi de folos, si este obraznic cu cei de care nu are nevoie....
Raspunde

-

Acum 7 ani

Hm...
Raspunde

Odin

Acum 7 ani

@Olingpia Gafosdea: +1
Raspunde

costy

Acum 7 ani

Obraznica si parvenita e mama ta ca a putut naste asa specimen ca tine! Rusine sibiului ca are asemenea locuitori care strica tot ce e bun in jurul lor!
Raspunde

Andrei

Acum 7 ani

Un Puz in cartierul tineretului cam pe cand stimata Primarie?stam cu terenurile goale ca nu ne lasati sa construim legal pe terenurile noastre de ani de zile... Asa ceva.....ar merita un articol sa vada toata tara ce blocaj o facut mr. johanis in sibiu in ce priveste constructiile..
Raspunde

mic

Acum 7 ani

O MICA omisiune, in tot articolul, este aceea ca PUZ-ul propus de Primaria Sibiu se suprapune peste Rezervatia naturala Dumbrava Sibiului. As vrea sa vad Primaria Sibiu ca promoveaza un PUZ in interesul unei comunitati, intr-o zona in care chiar este necesar si unde in majoritatea cazurilor PUZ-urile se intocmesc pe banii proprietarilor de terenuri. Este inadmisibil ca Primaria Sibiu sa elaboreze si sa promoveze un PUZ pe BANII COMUNITATII, dar in interesul unui investitor.
Raspunde

ovidiu

Acum 7 ani

sunt curios, cine a achitat factura emisa de planwerk/cooplan pentru elaborarea puz-ului? primaria sau keul? de obicei, cine plateste e beneficiarul adevarat. daca arhitectii au fost platiti de investitor cu siguranta au ascultat de el - adica el a cerut ceva (nu-mi imaginez ca un proprietar de teren plateste un puz - o suma foarte mare probabil - pe o zona nereglementata, indiferent daca rezultatul este "cartier rezidential" sau "zona verde"). dupa mine e fosrte simplu: follow the money ...
Raspunde

Paul

Acum 7 ani

Fratilor, dar un parc adevarat , cum au clujenii , cand o sa avem ??? SubArini este la fel ca acum 40 de ani ! S-a vopsit o alee in 40 de ani ! Celebrul elefant a fost atat de bine construit ca inca rezista cu succes !
Raspunde

Brian Loman

Acum 7 ani

Elefantii, ca sunt mai multi, au fost construiti de elevii Licelului Industrial nr. 6. Daca retin bine, au fost lucrarea de diploma a unei generatii.
Raspunde

Sibian

Acum 7 ani

Nu stiu ce aberatii viseaza unii legate de "parcul din Cluj"cred ca parcul central...care e o parcela rectangulara cu niste arbori drepti ,parca infipti intr-o suprafata plana ....si noroc ca ploua sa fie verde ca si asa in Clujul ala daca iasa soarele doua ore ploua 3...elucubratii care compara un parc natural ca Parcul Sub Arini cu intinderi verzi doar cu arbori infipti ii rog sa ne scuteasca si sa se duca acolo unde cred ca le place mai mult...
Raspunde

cetateanu europeanu

Acum 7 ani

Niciodata nu vom avea la Sibiu asa ceva. Ati vazut in ce categorie se incadreaza municipiul Sibiu dupa noile reglementari ?
Raspunde

Daniel

Acum 7 ani

Werner Keul o bacterie a Sibiului, pe unde trece infecteaza tot si se alege praful ! patron la HARD Werk constructii, dar protejatul lui Klausi, . . . paine si circ
Raspunde

hop

Acum 7 ani

iar avem de a face cu hotul de keul...
Raspunde

cunoscator

Acum 7 ani

Werner Keul e o subspecie. Vorbeste foarte urat de romani, ne trateaza ca pe nise gunoiae. Are un sungur gand in Romania, banul. Dispari Keul de aici !
Raspunde

gigi duru

Acum 7 ani

Nu fi naiv! Toți investitorii vor asta, nu doar Keul!
Raspunde

alt cunoscator

Acum 7 ani

Acest Keul a construit aproape toate halele din zona industriala pentru ca era prieten cu Klaus. Cand a fost intrebat de un client unde sunt planurile constructiei raspunsul a fost: La mine in cap!! Iar ca sa justifice calitatea proasta tot timpul repeta: Asa e cand lucrezi cu romanii...Un jegos..ma indoiesc ca face la fel in Germania.
Raspunde

Sile

Acum 7 ani

Lieber Herr Werner Rudolf Keul, bitte verschwinden Sie aus unserer Stadt! Es reicht, Sie konnten uns sowohl als Freimaurer, Bürgermeisterfreund und Mensch NICHT überzeugen! Sie sind sehr, sehr unbeliebt! Sie dürfen da nicht bauen! Omul asta, nu merita sa traiasca in Romania, profita de orice ocazie sa demonstreze ca romanii nu sunt buni. El nu a fost in stare sa isi faca un rost in Germania, a venit sa primesca totul pe gratis inapoi in Sibiu si sa chinuie angajatii romani! Un incult notoriu. L-au exclus de peste tot pe unde a fost, cuminitatea oamenilor de afaceri germani, masoni... Este un ratat!
Raspunde

Dumitru

Acum 7 ani

O tara plina de ticalosi. ... este doar o confirmare in plus.
Raspunde

ben

Acum 7 ani

Am fost in Bulgaria la Gabrovo,un orasel ca Sibiul de mare dar cu multe constructii in padure si nimeni u-si face probleme de mediu,ONG-uri care incaseaza bani aiurea si-isi dau cu parerea si mai aiurea,dar aici se pare ca exista o legatura :primarie - Keul - Planwerk- bine gandita pe termen lung
Raspunde

xx

Acum 7 ani

Wenwr este mafiotul care a blocat constructile legale in Dumbra ani la rand. Acum cand a cumparat el terenul normal ca se poate construi.Crede ca noi nu stim cine este. Numai bani are in cap parca ar avea 10 copii.
Raspunde

@cris si ai lui

Acum 7 ani

Sibiul are nevoie de spatii verzi; FDGR ne-a taiat castanii de pe Calea Dumbravii, teii de pe Balcescu pentru ca betonul si asfaltul sunt mai "utile". Asta cu iarba printre dalele de beton e faina tare si ne aduce oxigenul de care avem nevoie (saKi). Padurea Dumbrava ar trebui sa ramana totusi pentru sibieni un loc de agrement,corespunzator intretinut de primarie. Sibiul este un oras foarte poluat. Dnul Cris isi va gasi cu siguranta o casa conform cu cerintele si buzunarul sau.
Raspunde

BEN

Acum 7 ani

IN Primarie la Urbanism este multa latura,care trebuie curatata cat mai repede
Raspunde

KJF

Acum 7 ani

Cum ati iesit in strada acum, iesiti si protestati in fata primariei. Daca incepe sa construiasca Keul pe undeva, mergeti si blocati utilajele. Cereti plecarea acestui individ din Sibiu. Johannis cind nu va mai fi presedinte cereti sa fie analizate aceste lucruri si sa fie tras la raspundere. Acum Klausi are imunitate, din pacate.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus