Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
20°C

Românii care se întorc în țară ar putea primi până la 50.000 de euro pentru a-și deschide o afacere

Românii care se întorc în țară ar putea primi până la 50.000 de euro pentru a-și deschide o afacere

Românii din străinătate care vor să se întoarcă în țară vor primi un grant de până la 50.000 de euro pentru a-și deschide o afacere, potrivit unui proiect de program guvernamental, care va fi lansat în dezbatere publică la începutul lunii septembrie, a declarat, marți, pentru AGERPRES, Claudiu Vrînceanu, secretar de stat în Ministerul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri (MECRMA).

Programul va fi implementat de Ministerul Fondurilor Europene și va avea un buget total de 30 de milioane de euro, care vor proveni din fonduri europene, prin Programul Operațional Capital Uman. Fiecare beneficiar va primi până la 50.000 de euro, adică 90% din totalul investiției.

"Încă din februarie am căutat să creăm un program care să atragă potențiali antreprenori români care au deja experiență în străinătate. Am decis la nivel de Guvern să implementăm acest program cât mai repede, în această toamnă. Mizăm pe o schemă cu un buget total de 30 de milioane de euro din POCU (Programul Operațional pentru Capital Uman — n. r.) prin care să stimulăm românii din diaspora să se întoarcă prin investiții și antreprenoriat", a spus Vrînceanu.
Potrivit acestuia, viitorii antreprenori vor beneficia și de consultanță și training în afaceri.

"Din punctul meu de vedere, este important, în primul rând, să oferim nu doar granturi, ci și consultanță, training, cursuri pentru cei care vor beneficia de aceste granturi. În al doilea rând, este important să promovăm în mod onest aceste programe, întrucât am observat în piață că încrederea în stat și administrație a românilor plecați este foarte redusă și ei au senzația că li se iau bani, nu li se dau", a arătat secretarul de stat.

El a amintit că există în piață un număr mare de granturi lansate, cu bani de la stat sau bani europeni, însă potențialii beneficiari nu știu de existența acestora.

Vrînceanu a adăugat că este de preferat ca românii care se întorc să își deschidă un business în zona lor de expertiză, spre exemplu cine a lucrat în construcții să își deschidă o firmă în acest sector, iar cine a îngrijit persoane vârstnice să deschidă un azil de bătrâni.

"Acestea sunt modele de business destul de greoaie, tocmai din această cauză este importantă să le oferim și consultanță, nu doar granturi", a precizat el.

Oficialul ministerial a mai spus că în categoria potențialilor beneficiari se vor încadra și studenții care au studiat în străinătate și vor să se întoarcă în țară, nu doar cei care au lucrat în afară. Criteriile finale de eligibilitate pentru beneficiari vor fi stabilite în cadrul procesului de consultare publică, proces care va fi demarat la începutul lunii septembrie, a adăugat Claudiu Vrînceanu.

Secretarul de stat în MECRMA a participat marți la consultările din cadrul proiectului "România competitivă", cu tema Diaspora — "Mobilitatea forței de muncă: brain-regain'.

Conform MECRMA, în cadrul proiectului "România competitivă", au fost programate o serie de 16 sesiuni consultative pe baza celor peste 90 de măsuri economice identificate care pot contribui la definirea unei viziuni de consens în ceea ce privește o creștere economică sustenabilă până în anul 2020.

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

12 comentarii

VL-69-BMW

Acum 7 ani

"spre exemplu cine a lucrat în construcții să își deschidă o firmă în acest sector, iar cine a îngrijit persoane vârstnice să deschidă un azil de bătrâni" si fetele care au fost la produs sa deschida un bordel ? bine bo$$
Raspunde

KJF

Acum 7 ani

In titlu exista cuvintele"ar putea". Pina a primi este un pas mare. Fiindca se intimpla in RO intreb ca prostul cum ramine cu cei 10% obligatorii care trebuie dati in stinga si dreapta pentru a primi ceva? Daca nu iasa nimic la afacere, i se filfaie tovarasului de la ghiseu de dosarul meu sau ca vreau sa fac un business, sa dau de lucru cuiva, ca voi plati impozite, etc.
Raspunde

Dan, capitan de play

Acum 7 ani

Dar eu, care am stat aici si mi-am mancat nervii cu codul fiscal, cu taxele si functionarii fiscului nu merit nimic? Parca ma simt luat iar de prost in tara mea, daca am o firma de constructii statul ar plati pe unii sa-mi faca concurenta, f^tu-i capitalismu'!
Raspunde

un curios

Acum 7 ani

Ala nu e capitalism...e socialism...
Raspunde

dancp

Acum 7 ani

domnilor e ideea lui ponta din campania prezidentiala acum cine plagiaza pe cine
Raspunde

e-manuela

Acum 7 ani

Buna! Nenea, dar eu dacă ma "întorc" de vreo trei ori primesc 150.000€ ?...
Raspunde

alzara

Acum 7 ani

Gandesti ca o regateanca fomista nespalata...mars in Prazburgia...lasa-ne...nu mai polua aerul Sibiului!
Raspunde

e-manuela

Acum 7 ani

Buna! Nenea, fiindcă te "vad" totuși ca fiind "cult" întreb cu sfială: crezi ca e frumos sa jignești o "fetița "? Ma gândesc ca dacă pan-acum Zeus nu ți-a dăruit copii, totuși pana la urma o ca face... Ți-ar plăcea ca pruncii lu' matale sa fie "blagosloviți" cu tot felul de ocări?...
Raspunde

Sibian 100%

Acum 7 ani

Dar daca eu ma intorc acasa de la o betie crunta si vreau sa ma apuc de lucru nu primesc nimic?Alo,Consiliul pentru combaterea discriminarii,se aude?
Raspunde

Antal

Acum 7 ani

Banii aceia isi recupereaza statul roman cu varf si indesat. Ca la cat de mari sunt taxele si cat de multe taxe sunt si la cum se impart amenzile (care pot fi pana la 100.000 de RON pentru orice fleac), intreprinzatorul de fapt e un sclav, care munceste pentru stat. Acum ca multi au renuntat sa fie sclavii statului roman, s-au gandit unii din guvern sa le arunce o momeala.
Raspunde

i.s.

Acum 7 ani

30 mio impartit la 50mii = 600 de "norocosi". pffff. halal ajutor. micsoreaza grantul la 10mii si Automat ai 3000. daca 1/3 din acesti 3000 reusesc sunt 1000 de Romani care isi imbunatesc situatia proprie si poate a unui angajat. Totul ar fi prea frumos daca in declaratiile alesilor nu ar folosi CONDITIONALUL "ar putea, as putea, am putea etc. Teoria ca teoria insa practica ne omoara. Va mai aminiti cum radu vasile parca pe cand era premier promitea celor cu studii superioare facute in strainate, ca daca se imtorc primesc slujbe in ministere etc......Cam asa-i si aceasta propunere: ramane la stadiul de "am putea"!!
Raspunde

hop

Acum 7 ani

adica ne cumparam ? concetatenii care au pribegit in strainatati ptr, ca aici le mergea rau??? neispraviti ce sinteti faceti tara atractiva ,nu mmai furati sau luati o pauza mica ajutati ca tara sa-si revina clasa politica de gunoaie !
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus