Cele aproximativ 40 de autospeciale care vor fi folosite pentru colectarea și transportul deșeurilor în municipiul Sibiu și alte 21 de localități învecinate au fost aduse la Sibiu.
Toate autospecialele sunt noi, valoarea acestor achiziții fiind de 16,2 milioane de lei. ”În total, vorbim de aproximativ 40 de autospeciale. Vom mai achiziționa și două autospeciale de mai mici dimensiuni pentru zona centrului istoric, unde sunt străduțe înguste”, spun reprezentanții SC Soma SRL, compania care va asigura serviciile de colectare și transport în următorii opt ani. Șoferii și personalul care vor opera aceste autospeciale vor fi instruiți în utilizarea acestor autospeciale în perioada următoare.
Colectarea selectivă a deșeurilor va începe din noiembrie în municipiul Sibiu, orașele Cisnădie și Ocna Sibiului și în comunele Boița, Cristian, Gura Râului, Loamneș, Marpod, Nocrich, Orlat, Păuca, Poplaca, Rășinari, Râul Sadului, Roșia, Sadu, Slimnic, Șelimbăr, Șura Mare, Șura Mică, Tălmaciu și Vurpăr.Reciclabilele – cântărite la fiecare ridicare
Mașinile care vor colecta deșeurile reciclabile au și sisteme de cântărire a cantităților preluate. ”Mașinile vor elibera tichet de cântar pentru fiecare utilizator în parte, menținând datele în portofoliul de clienți. Ca să vă dau un exemplu, pentru deșeurile reciclabile nu este rentabil să trimiți o autospecială doar într-o comună, după care să descarci, prin urmare această autospecială va ridica deșeuri din mai multe localități pe un anumit traseu. Eroarea de cântărire a acestor sisteme este de sub un kilogram”, declară Narcis Doru, directorul general al SC Soma SRL.
Toate mașinile sunt dotate cu GPS, pentru a putea fi verificată în permanență îndeplinirea traseelor și respectarea programelor de ridicare a deșeurilor. Printre dotările noilor autospeciale intră și camere video montate în spate.
Mașina de spălat containere
Una din aceste autospeciale este destinată spălării și dezinfectării containerelor, operațiune care va fi efectuată de cel puțin două ori pe an. ”Este o mașină specială, care preia containerul golit și – cu un sistem de pulverizare folosind apă transformată în vapori de până la 100 de grade – îl curăță. La finalul procedeului, containerul va fi și parfumat. Mașina aceasta nu funcționează, însă, la temperaturi mai mici de cinci grade. Fiecare container va fi spălat de cel puțin două ori pe an. Totodată, vor fi spălate și platformele de gunoi, în cazul în care este necesar”, mai spun cei din conducerea societății.
Planul de investiții asumat de SC Soma SRL are o valoare totală de peste 26,5 milioane de lei, fără TVA. Pentru achiziția de recipiente, operatorul Soma va investi 6,2 milioane de lei, alte 16,6 milioane de lei sunt alocate achiziționării de autospecialelor pentru colectare și transport, iar în amenajarea bazei de lucru vor fi investite 3,6 milioane de lei.
Foto: Silvana Armat
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Râul Sadului , Șura Mare , Ocna Sibiului , Gura Râului , sura mica , colectare selectivă , Silvana Armat , deseuri , mașini de ridicat gunoiul , Narcis Doru , Pentru Sibiu
Vizualizari: 24730
Ultimele comentarii
Acum 13 minute
AndreiM
Acum 15 minute
Emil
Acum 17 minute
AndreiM
Acum 19 minute
Marius
Acum 29 minute
Leonard