Sâmbătă,
25.06.2022
Cer Senin
Acum
12°C

Blaga: Îmi dau demisia din funcţia de copreşedinte PNL şi şef de campanie la alegerile parlamentare

Blaga: Îmi dau demisia din funcţia de copreşedinte PNL şi şef de campanie la alegerile parlamentare

ACTUALIZARE

Vasile Blaga a anunţat, miercuri, că în urma acuzaţiilor care i s-au adus miercuri de către DNA îşi depune demisia din funcția de copreşedinte al PNL şi şef al campaniei partidului la alegerile parlamentare din 11 decembrie, informează News.ro

”În urma acuzaţiilor care mi s-au adus astăzi, îmi voi dovedi nevinovăţia în faţa instituţiilor abilitate. Eu însumi sunt garantul respectării Statutului PNL şi a tuturor deciziilor partidului. Nu pot să cer colegilor mei să respecte criteriile de integritate, iar eu să nu o fac”, spune Vasile Blaga.

El precizează că, având în vedere aceste aspecte, va acţiona în consecinţă.

”Îmi depun demisia din funcţia de copreşedinte al Partidului Naţional Liberal şi din cea de şef de campanie pentru alegerile parlamentare din acest an”, transmite Vasile Blaga.

ȘTIREA INIȚIALĂ

DNA anunţă că a început urmărirea penală a liderului PNL, Vasile Blaga, pentru trafic de influenţă, în acest dosar fiind urmăriţi penal şi fostul primar din Piatra Neamţ Gheorghe Ştefan şi omul de afaceri Horaţiu Brună Berdilă. Potrivit procurorilor, în perioada 2011-2012 Blaga ar fi primit în trei rânduri, prin interpus, suma totală de 200.000 de euro, precum şi 500.000 de euro de la fostul edil, transmite News.ro

Potrivit unui comunicat al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, procurorii anticorupţie de la Serviciul Teritorial Ploieşti au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de Vasile Blaga, pentru trafic de influenţă, Gheorghe Ştefan, pentru trafic de influenţă şi folosirea influenţei funcţiei de conducere într-un partid politic, în scopul obţinerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite şi omul de afaceri Horaţiu Bruno Berdilă, pentru cumpărare de influenţă.

DNA spune că în 2009 în partidul aflat la guvernare a existat "o înţelegere vădită" între persoane cu funcţii de conducere, şi anume secretarul general Blaga Vasile şi vicepreşedintele partidului Ştefan Gheorghe, în sensul obţinerii de bani pentru partid.

"Potrivit înţelegerii, acest lucru urma să fie realizat prin numirea, cu ajutorul miniştrilor desemnaţi politic, a unor persoane agreate la conducerea companiilor naţionale şi instituţiilor publice din subordinea acestor ministere, prin intermediul cărora să se procedeze la atribuirea unor contracte de achiziţie publică către firme dispuse să cotizeze pentru formaţiunea politică din care cei doi făceau parte", arată DNA.

Procurorii mai spun că Gheorghe Ştefan, la acea dată primar al municipiului Piatra Neamţ, în calitate de vicepreşedinte al partidului aflat la guvernare şi-a folosit în mod direct influenţa deţinută în mediul politic şi a determinat persoanele cu putere de decizie de la nivelul ministerelor de resort să numească la conducerea unei companii naţionale din domeniul energiei o anumită persoană.

"Respectiva persoană fusese agreată de suspecţii Ştefan Gheorghe şi Blaga Vasile şi a fost dispusă să contribuie - indirect - la finanţarea partidului cu sume de bani, prin atribuirea preferenţială a unor contracte de achiziţie publică către diverse societăţi indicate", precizează DNA.

Conform sursei citate, în perioada 2011 – 2012 Gheorghe Ştefan l-a informat pe Vasile Blaga asupra demersurilor prin care, prin intermediul directorului unei companii naţionale din domeniul energiei, se urmărea obţinerea de bani pentru partid. Concret, prin încheierea de contracte de către respectiva companie naţională – prin licitaţii trucate – cu firma lui Horaţiu Berdilă, acesta a transferat din contractele respective o anumită sumă de bani la partid, reprezentând un procentaj prestabilit din valoarea contractelor.

"Astfel, în perioada 2011 – 2012 suspectul Ştefan Gheorghe i-a condiţionat persoanei numite prin influenţa sa că va fi menţinută în funcţia de conducere la compania naţională din energie dacă vor fi atribuite societăţii reprezentate de Berdilă Horaţiu Bruno o serie de contracte de achiziţii servicii şi produse IT. În paralel, Ştefan Gheorghe i-a promis lui Berdilă Horaţiu Bruno că va interveni la directorul companiei, astfel încât firma omului de afaceri să câştige licitaţiile publice organizate, iar în schimb a pretins şi a primit un procentaj cuprins între 10 şi 25% din valoarea fiecărui contract astfel încheiat, primind pentru sine şi pentru formaţiunea politică din care făcea parte suma totală de aproximativ 25.000.000 lei. Primirea în mod repetat de către suspectul Blaga Vasile, în perioada 2011 – 2012, în trei rânduri, prin interpus, a sumei totale de 200.000 euro, precum şi de la suspectul Ştefan Gheorghe a sumei de 500.000 euro, despre a căror provenienţă avea cunoştinţă, prin prisma celor de mai sus, a reprezentat consfinţirea înţelegerii anterioare", mai notează procurorii DNA.

Copreşedintele PNL Vasile Blaga a fost audiat timp de peste două ore, miercuri, la DNA Ploieşti, el declarând, la ieşire, că a fost plasat sub control judiciar.

”Eu o să-mi dovedesc nevinovăţia, alte comentarii nu am de făcut”, a spus Blaga.

Întrebat dacă va demisiona din funcţiile pe care le deţine, el a răspuns: ”Vă rog să reţineţi că eu sunt garantul respectării statutului şi al tuturor deciziilor partidului. Voi acţiona în consecinţă, nu vă faceţi probleme”.

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

2 comentarii

MIsu

Acum 5 ani

Unde sunt postacii PNL ?
Raspunde

Olingpia Gafosdea

Acum 5 ani

No, io ase ceva, nu pot sa crez! Pana unde merge ticăloșia celor din PSD, oameni buni? Cat mai putem "noi" simpatizanții "celui mai curat" partid de pe ulița noasta, sa suportam înscenările penalilor roșii? Pai daca si Inocentiu, pardon Vasalie am vrut sa spun, care-i al mai "candid" politician roman i-or pus "ăștia" gând rău, la ce ne mai putem aștepta?....
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus