Joi,
09.02.2023
Parțial Noros
Acum
-8°C

Micile afaceri din Sibiu. Nasturi cu personalitate încă de acum 50 de ani

Micile afaceri din Sibiu. Nasturi cu personalitate încă de acum 50 de ani

De aproximativ 50 de ani, pe strada Papiu Ilarian, la intersecția cu strada Cetății, se îmbracă nasturi. Soții Aritina și Gheorghe Stoian sunt cei care de 18 ani duc tradiția mai departe, transformând niște bucăți de metal în adevărate accesorii vestimentare care fac diferența dintre o ținută personalizată și una ,,în serie”.

La puțin timp după ce s-au mutat în casa de pe Papiu Ilarian, Aritina a început să cocheteze cu îmbrăcarea nasturilor, ajutându-și vecina, care se ocupa de mulți ani cu asta. După ce aceasta a murit, clienții băteau des la ușa familiei Stoian în speranța că vor găsi pe cineva care să le personalizeze bucățile metalice.

mici-afaceri-nasturi-si-suveniruri-13

,,Am avut o vecină care locuia lângă noi și care se ocupa de foarte mult timp de îmbrăcat nasturi. După ce ne-am căsătorit, soția o ajuta de multe ori. După ce vecina noastră a decedat, erau o parte din clienții ei care continuau să vină și să întrebe dacă nu mai este nimeni care face nasturi. Și acest lucru ne-a determinat să continuăm să facem nasturi la comandă”, spune Gheorghe.

mici-afaceri-nasturi-si-suveniruri-11

,,Nu era o afacere din care să trăiești”

Între timp, soții Stoian au adus pe lume trei copii, iar veniturile mici i-au împins de la spate să continue mica afacere, mai ales că în acea perioadă soția era în șomaj, iar soțul, care a fost decoratorul magazinului Dumbrava timp de 19 ani, a rămas fără serviciu. Pe lângă acestea, cei doi soți realizează suveniruri hand-made. Astăzi, pe cei doi îi găsim lângă Billa, unde își expun produsele.

,,În acea perioadă au venit cei trei copii ai noștri, deci se punea problema unei surse suplimentare de venit, mai ales că soția la un moment dat a intrat în șomaj. Atunci cândva s-a desființat și postul meu și nici măcar șomaj nu mi-au dat. Așa am înființat o asociație familială, în 1998 și ne-am gândit că, pe lângă lucrările de grafică și suveniruri pe care le făceam cu soția mea, ne-ar prinde bine să adăugăm și activitatea aceasta de nasturi îmbrăcați la comandă. Nu era o afacere din care să trăiești, dar oricum erau niște venituri care ajutau la completarea veniturilor familiei”, povestește Gheorghe Stoian.

mici-afaceri-nasturi-si-suveniruri-3

Pe lângă tată, soț și ajutor în mica activitate cu nasturi, Gheorghe este profesor de educație plastică cu jumătate de normă. În vara acestui an a terminat facultatea de Conservare și restaurare, unde și-a luat licența cu 10. De când se știe, a fost pasionat de fotografie și grafică. El își folosește propriile fotografii drept ilustrație pentru magneții de lipit pe frigider. Cu mândrie vorbește despre picturile de pe pereții Casei Frieda făcute de el, cu aceeași mândrie cu care vorbește și despre cei trei copii ai lor care deja sunt mari. Unul dintre ei a moștenit de la tată pasiunea pentru artă, având talent la pictură.

mici-afaceri-nasturi-si-suveniruri-1

Sufrageria, atelierul de lucru

Pentru a putea îmbrăca nasturi, cei doi aveau nevoie însă de părțile componente ale acestora, de matrițe și o presă. Și pentru că Aritina a ajutat-o mult pe acea doamnă, a aflat și de unde ar putea să facă rost de toate cele necesare.

,,Noi știam sursa de unde se aproviziona cu componente, ne mai trebuiau doar presa și matrițele. Am luat legătura cu cei de acolo, din Oradea și ei aveau și matrițe. Din poveștile vecinei noastre ei ne știau și așa am ajuns la ei și ne-au furnizat părțile componente, deoarece nasturele care se îmbutizează are un capac și o parte din spate”, spune femeia.

mici-afaceri-nasturi-si-suveniruri-10

După ce au făcut rost de toate cele necesare, iar un colț din casă l-au transformat într-un mic atelier, cei doi au început să preia comenzile de la clienții răposatei, în timp făcându-și și alții.

,,A fost o perioadă bună și am avut clienți, atât persoane fizice, cât și întreprinderi. Cei mai buni ani au fost până în anul 2010. După aceea, probabil că atelierele au avut dificultăți și am avut mai puține comenzi. Acum, rar mai avem comenzi. Lucrăm pentru câteva ateliere care ne sunt clienți fideli. Ei își aduc materialul, dacă ai o rochie albă și vrei nasturi albi, trebuie să aduci material alb”, povestește Aritina.

A îmbrăcat nasturii de la rochia de mireasă a Andreei Berecleanu

Nasturii pe care îi îmbracă sunt de mai multe dimensiuni, iar prețurile pleacă de la doi lei pentru un nasture mic și ajung până la patru lei pentru cei de dimensiuni mari, pentru paltoane.

mici-afaceri-nasturi-si-suveniruri-8

Doamna Aritina povestește că nasturii destinați rochiilor de mireasă necesită cea mai multă atenție și muncă deoarece voalul este foarte subțire și trebuie să pună mai multe straturi. Cu zâmbetul pe buze ne spune că nasturii de la prima rochie de mireasă a Andreei Berecleanu au fost îmbrăcați în micuțul ei atelier improvizat.

Nasturi unicați, personalizați

În doar câteva secunde, cele două părți componente din metal și bucățica de material se îmbină perfect și se transformă într-un nasture personalizat. Principala diferență dintre nasturii îmbrăcați de Aritina și cei din comerț este reprezentă de caracterul unic al accesoriului vestimentar.

,,Aceștia sunt unicați, în mică serie și automat personalizați. Nu facem altceva decât să personalizăm acel produs. Noi nu avem de plastic. Calitatea este net superioară, deoarece nasturii din comerț, în general turcești sau chinezești lucrează cu tablă moadă, au aluminiu și în față și în spate. Noi lucrăm cu material mai tare, iar celălalt este metal. Nicăieri nu găsiți așa. Sunt foarte buni și la tapițerie și țin foarte mult, nu se rup”, spune Aritina.

mici-afaceri-nasturi-si-suveniruri-7

În anii buni, aveau câte o comandă și de 1000 de bucăți, dar în ultimul timp, spun cei doi, lucrurile nu mai merg chiar așa de bine, având doar câțiva clienți fideli care le mai calcă pragul.

,,Nu prea mai merge. În general lucrurile executate manual sunt foarte tare concurate. Poate nu se mai poartă acum nasturii îmbrăcați. Acum nu se mai croiesc haine și automat nici nasturi, numai chiar la vreun eveniment deosebit în familie. Dacă se merge pe o haină personalizată, sigur că atunci vor fi solicitați mai mult nasturii îmbrăcați. Noi facem la modul artizanal totul”, mai spune Aritina Stoian.

foto Silvana Armat

mici-afaceri-nasturi-si-suveniruri-2 mici-afaceri-nasturi-si-suveniruri-5 mici-afaceri-nasturi-si-suveniruri-6

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

3 comentarii

Cosmin

Acum 6 ani

Frumos articol, sper sa reziste micuta firma in continuare.
Raspunde

cititor 13

Acum 6 ani

FELICITARI SI SUCCES !
Raspunde

Alexandra

Acum 3 ani

Buna ziua! Ii putem contacta online??
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus