Vineri,
22.09.2023
Partial Noros
Acum
20°C

Direcția pentru Cultură solicită de urgență oprirea lucrărilor în Piața Mică, nr. 22. ”Prin ce face primăria dărâmă toată ideea de sit UNESCO”

Direcția pentru Cultură solicită de urgență oprirea lucrărilor în Piața Mică, nr. 22. ”Prin ce face primăria dărâmă toată ideea de sit UNESCO”

Conducerea Direcției pentru Cultură Sibiu a acuzat miercuri primăria Sibiu, într-o conferință de presă, că strică șansele orașului nostru de a deveni sit UNESCO prin distrugerea imobilului din Piața Mică, numărul 22. În replică, primăria arată că totul se face cu foarte mare atenție și că, tocmai cei care acuză nereguli nici nu vin să vadă realitatea din teren.

Lucrările de reabilitare a imobilului situat în Piața Mică, nr. 22, se fac în baza autorizației de construcție nr. 262/27.05.2015 emisă pentru „Reabilitare imobil Piața Mică 22, corpurile A,B,D”. Pentru aceleași lucrări Ministerul Culturii și Patrimoniului Cultural a emis avizul nr. 25/M/2011/07.02.2012, în urma analizei documentațiilor de către Comisia Zonală nr. 10 a monumentelor istorice, Comisia Națională a Monumentelor Istorice și de către specialiștii din Ministerul Culturii și Cultelor.

cladire-piata-mica-nr-22-2

Conducerea Direcției pentru Cultură Sibiu a declarat miercuri că lucrările aflate în execuție sunt de proastă calitate, afectează grav șansele Sibiului de a mai deveni sit UNESCO și că s-au distrus iremediabil elemente istorice de o importanță de nestimat.

”Ce a făcut primăria în Piața Mică, nr. 22, este o intervenție care dărâmă toată ideea de sit UNESCO. O spun cu toată responsabilitatea. Acolo avem de reproșat intervențiile făcute pe baza unei documentații incomplete. Avem un pachet de adrese și corespondențe pe această temă. Și cu niște constructori care lasă de dorit”, a declarat Ovidiu Calborean, consilier superior.
Ideea a fost susținută și întărită de directorul instituției, Dan Nanu.

În plus, reprezentanții Direcției spun că au făcut tot posibilul pentru a opri lucrările defectuoase.

”Direcția de cultură a făcut tot ce putea, singura soluție în afara de trimiterea spre soluționare la Poliția Județeană, care are compartiment de patrimoniu, este reportarea către superiorii noștri ierarhici, ministerul. Ce se face mai departe nu știm. Există mai multe sesizări făcute pe firul primărie-minister, dar nu știu care este rezultatul de ei lucrează în continuare”, a mai declarat Ovidiu Calborean.
Surse din cadrul proiectului au declarat pentru Turnul Sfatului că nimeni din partea Direcției nu a călcat pe șantier în ultimele șase luni și că afirmațiile ascund cu totul alte mize.

Lucrările de reabilitare a imobilului sunt executate de Asocierea SC EURAS SRL & SC ANTREPRIZA MONTAJ INSTALATII SA, în baza contractului atribuit prin procedură de achiziție publică. Ofertantul desemnat câștigător a îndeplinit toate cerințele de calificare solicitate de către autoritatea contractantă și de legislația in vigoare la acea dată privind monumentele istorice. Executantul dispune de specialiști atestați de Ministerul Culturii pentru execuția lucrărilor de arhitectură și consolidare a monumentelor istorice, conform prevederilor art. 24, alin. 2, din Legea nr. 422/18.07.2001.

dan-nanu-cultura-6

Executantul asigură și supravegherea arheologică, în baza unui contract încheiat între acesta și Universitatea “Lucian Blaga” Sibiu, fiind respectată astfel condiția impusă prin avizul Ministerului Culturii nr. 25/M/2011/07.02.2012 și prin adresa Direcției Județene pentru Cultură din ianuarie 2016. Mai mult, lucrările sunt supravegheate de un diriginte de șantier atestat de Ministerul Culturii, conform Ordinului Ministerului Culturii și Cultelor nr. 2495/2010.

Acuzațiile lui Ovidiu Calborean s-au referit în mod direct și distrugerea unei fresce care fi datat încă din secolul XV.

Conducerea primăriei a explicat pentru Turnul Sfatului că s-a avut mare atenție la picturile descoperite pe parcursul procesului de restaurare și că totul s-a făcut împreună cu Direcția pentru Cultură.

”Primăria Sibiu prin Direcția Investiții a ținut permanent legătura cu Direcția Județeană de Cultură tocmai pentru execuția corectă a acestor lucrări. Instituția a solicitat în noiembrie 2015 un punct de vedere al Direcției de Cultură Sibiu cu privire la straturile de zugrăveli și picturi descoperite odată cu desfacerea tencuielii pereților interiori. Ca răspuns Direcția de Cultură Sibiu, a solicitat urmare a vizitei in teren întocmirea unui studiu de parament al întregii clădiri, elaborat de un pictor restaurator atestat de către Ministerul Culturii. Acest studiu a fost realizat și transmis Direcției de Cultură în decembrie 2015”, au transmis reprezentanții primăriei Sibiu la solicitarea Turnul Sfatului.
Direcția de Cultură a mai solicitat printr-o adresă trimisă în ianuarie 2016 elaborarea unui proiect de conservare și restaurare a picturii murale și o revizuire a studiului de parament.
”În februarie 2016 Primăria Sibiu a făcut demersurile în vederea revizuirii de către proiectant a studiului de parament. Totodată, proiectul de conservare și restaurare a picturii murale este în curs de elaborare, căzând în sarcina proiectantului să îl alcătuiască. Studiul pe componente artistice, conform adresei proiectantului, va fi prezentat și susținut la Ministerul Culturii, la sfârșitul lunii octombrie 2016. După obținerea avizului de la MCC, Studiul pe componente artistice, va fi înaintat Direcției de Cultură Sibiu”, spun reprezentanții primăriei.
În data de 8 martie 2016 Direcția Județeană pentru Cultură Sibiu a solicitat oficial “întreruperea oricăror lucrări la imobilul situat în Piața Mică 22” ca urmare a sesizărilor primite de la Muzeul Național Brukenthal și a controalelor efectuate la fața locului.

cladire-piata-mica-nr-22-1

În vederea soluționării celor sesizate Primăria Sibiu a convocat o întâlnire în șantier în data de 15 martie, la care au participat executantul, Primăria Sibiu, reprezentanții DJC Sibiu și cei ai Muzeului National Brukenthal.

În urma întâlnirii s-a încheiat  procesul verbal nr. 19359/15.03.2016 prin care s-a permis reluarea lucrărilor și s-au dispus două măsuri adiționale: montarea de martori datați de către Muzeul Național Brukenthal pentru urmărirea evoluției fisurilor apărute în Sala Frescă și finalizarea studiului de componente artistice. Procesul verbal a fost semnat inclusiv de reprezentanții DJC Sibiu, prin Ovidiu Calborean și Dan Nanu.

”Pentru urmărirea lucrărilor, s-au stabilit întâlniri săptămânale ale tuturor celor implicați în procesul de reabilitare al imobilului, convocate prin invitații scrise. La aceste întâlniri au participat până în prezent doar reprezentanții Primăriei Sibiu, cei ai Muzeului Național Brukenthal și cei ai executantului. Nici un reprezentant al Direcției de Cultură Sibiu nu a dat curs invitației. În toate procesele verbale încheiate în urma acestor întâlniri se menționează faptul că lucrările pot continua”, a mai explicat Primăria Sibiu.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

18 comentarii

Greuceanu

Acum 6 ani

Legătura dintre Primăria Sibiu și Direcția Județeană pentru cultură este...... Să spună cine l-a votat pe mutu' pop că dacă nici în problema asta n-are un cuvânt de spus ( și văd că n-are!) omul ocupă un post de viceprimar și ia o leafă de pomană. Iar eu îmi bp în ăia care l-au votat.
Raspunde

cumetre

Acum 6 ani

Nu la votat nimeni l-au pus marioneta smecherii
Raspunde

Agramat Pasa

Acum 6 ani

Nu e in interesul nimanui din administratie ca orsaul sa fie inclus in Unesco si asta de foarte mult timp,pentru ca daca ar fi nu se mai pot face atatea jonglerii.
Raspunde

Socrate

Acum 6 ani

Am incredere i Dan Nanu si Ovidiu Calborean n-ui cunosc I-am urmarit , cred in profesionalismul lor.Stiu ca nu-s aserviti politic.Bravaaaa!
Raspunde

hoinarel

Acum 6 ani

In dl Calborean poate, nu il cunosc, dar Dan Nanu este un imbecil brevetat.
Raspunde

@@@

Acum 6 ani

Nu doar cazul acesta pericliteaza aderarea la UNESCO ! Ci si cazul Tribunei-Lupas, Piata Armelor 6, casa de la Dragoner (9 Mai 1) si multe, multe alte interventii ,,chirurgicale cu manusa de box'' la case simple (eliminare elemente fatada si anvelopare, termopane, etc). Multi fac reabilitari practic cu buldozerul si pickamerul, pai in astfel de cazuri, cel putin pana la un nivel, trebuie umblat cu maturica si periuta !
Raspunde

pnl-ist convins nu facut la norma

Acum 6 ani

Ciumpalacii de la cultura macane pentru o cladire dar faptul ca s-a renovat jumatate din strada Tribunei fara autorizație si cu complicitatea politiei locale si a primariei nu macane nimic. In fresca care nu face parte din dosarul Unesco (postului ii trebuie tichie) era obiectul muncii lor.....
Raspunde

Cosmin

Acum 6 ani

Ce fata de gay libidinos are ochelaristu' vietii
Raspunde

hoinarel

Acum 6 ani

diriginte de șantier atestat de Ministerul Culturii, conform Ordinului Ministerului Culturii și Cultelor nr. 2495/2010.Oare cine este?Faceti d lor investigatii serioase. Uite ca Copiatore a ajuns unde voia Director la Cultura.Cu moaca lui de INCULT prin Excelenta conduce cultura sibiana...Asa au ajuns institutiile statului sa fie conduse de tot felul de inculti cu doctorate.Acesti oameni, ar trebui verificati si testati in legatura cu capacitatea lor intelectuala si culturala.Mai ales doctoratele si licentele lor.Platim tot felul de politruci,pile de tot felul,nepoate amante sotii puse sa stea pe bani publici.Ne meritam soarta ca i am lasat pe acesti impostori sa si faca de cap.
Raspunde

Săndel

Acum 6 ani

Băi Direcția de Cultură, faptul că vis-a-vis de voi macaronarul vrea să trântească un mall de trei etaje nu vă interesează?
Raspunde

A

Acum 6 ani

Daca nici cladirea care adaposteste Conservarea și Restaurarea de Arhitectură ce tine de Universitatea de Arhitectura si Urbanism din Bucuresti, cladire care a fost subiectul de restaurare a unor generatii intregi de studenti la arhitectura in cadrul proiectelor de reabilitare NU are un proiect de restaurare corespunzator nu stiu care alta cladire din Sibiu ar putea avea... Este incredibil cum se sisteaza orice proiect, cum ne impotrivim la orice evolutie... centrul vechi al Sibiului cuprinde cladiri din toate perioadele istorice ale arhitecturii - cladiri medievale, gotice, renascentiste, baroce, cladiri cu elemente art deco, moderniste - interbelice, CONTEMPORANE ZERO. Toata lumea neavizata le asimileaza ca fiind vechi. Peste 20 ani si cele contemporane vor fi VECHI.
Raspunde

B

Acum 6 ani

Pai cum sa aiba?Noi mai avem arhitecti ?Ii platiti degeaba.Arh.sef Primarie, o nulitate,o patachina pusa sa indeplineasca ordine.Arh.sef Cons Jud.un excroc de mare clasa, s a pus bine cu toti politrucii.Am auzit ca a intrat in vizorul DNA.Cine mai urmeaza?
Raspunde

Alzara

Acum 6 ani

Look who ' s talking de pe culmile disperării...ridicolului ! Ce Treime a Imposturii a produs Capitala Culturală a Europei ! aInclusiv o marcă a Universităţilor .
Raspunde

B

Acum 6 ani

Da, unde profesori de mare elita isi fac veacul acolo.Cindrea, Iordan Nicola etc etc.Mari doctori...
Raspunde

@A

Acum 6 ani

Este incredibil cat esti de prost. Nu se impotriveste nimeni la "evolutie" ci la distrugerea celui mai mare centru istoric pastrat din Romania. Cei doi de la cultura mai bine ar avea grija ca vis-a-vis sa nu se ridice un bloc pe locul unei case protejate de zona istroica. Atunci putem spune adio la dosarul UNESCO, nu cu ce se face in Piata Mica
Raspunde

A

Acum 6 ani

UNESCO a ramane in epoca de piatra. UNESCO este si centru istoric al Pragai care cuprinde cladiri contemporane. Nu ai demonstrat @ decat ca esti la fel de neavizat si te legi de o notiune care habar n-ai ce inseamna si implica...
Raspunde

A

Acum 6 ani

UNESCO nu este egal cu a ramane in epoca de piatra.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus