Conducerea Direcției pentru Cultură Sibiu a acuzat miercuri primăria Sibiu, într-o conferință de presă, că strică șansele orașului nostru de a deveni sit UNESCO prin distrugerea imobilului din Piața Mică, numărul 22. În replică, primăria arată că totul se face cu foarte mare atenție și că, tocmai cei care acuză nereguli nici nu vin să vadă realitatea din teren.
Lucrările de reabilitare a imobilului situat în Piața Mică, nr. 22, se fac în baza autorizației de construcție nr. 262/27.05.2015 emisă pentru „Reabilitare imobil Piața Mică 22, corpurile A,B,D”. Pentru aceleași lucrări Ministerul Culturii și Patrimoniului Cultural a emis avizul nr. 25/M/2011/07.02.2012, în urma analizei documentațiilor de către Comisia Zonală nr. 10 a monumentelor istorice, Comisia Națională a Monumentelor Istorice și de către specialiștii din Ministerul Culturii și Cultelor.
Conducerea Direcției pentru Cultură Sibiu a declarat miercuri că lucrările aflate în execuție sunt de proastă calitate, afectează grav șansele Sibiului de a mai deveni sit UNESCO și că s-au distrus iremediabil elemente istorice de o importanță de nestimat.
”Ce a făcut primăria în Piața Mică, nr. 22, este o intervenție care dărâmă toată ideea de sit UNESCO. O spun cu toată responsabilitatea. Acolo avem de reproșat intervențiile făcute pe baza unei documentații incomplete. Avem un pachet de adrese și corespondențe pe această temă. Și cu niște constructori care lasă de dorit”, a declarat Ovidiu Calborean, consilier superior.Ideea a fost susținută și întărită de directorul instituției, Dan Nanu.
În plus, reprezentanții Direcției spun că au făcut tot posibilul pentru a opri lucrările defectuoase.
”Direcția de cultură a făcut tot ce putea, singura soluție în afara de trimiterea spre soluționare la Poliția Județeană, care are compartiment de patrimoniu, este reportarea către superiorii noștri ierarhici, ministerul. Ce se face mai departe nu știm. Există mai multe sesizări făcute pe firul primărie-minister, dar nu știu care este rezultatul de ei lucrează în continuare”, a mai declarat Ovidiu Calborean.Surse din cadrul proiectului au declarat pentru Turnul Sfatului că nimeni din partea Direcției nu a călcat pe șantier în ultimele șase luni și că afirmațiile ascund cu totul alte mize.
Lucrările de reabilitare a imobilului sunt executate de Asocierea SC EURAS SRL & SC ANTREPRIZA MONTAJ INSTALATII SA, în baza contractului atribuit prin procedură de achiziție publică. Ofertantul desemnat câștigător a îndeplinit toate cerințele de calificare solicitate de către autoritatea contractantă și de legislația in vigoare la acea dată privind monumentele istorice. Executantul dispune de specialiști atestați de Ministerul Culturii pentru execuția lucrărilor de arhitectură și consolidare a monumentelor istorice, conform prevederilor art. 24, alin. 2, din Legea nr. 422/18.07.2001.
Executantul asigură și supravegherea arheologică, în baza unui contract încheiat între acesta și Universitatea “Lucian Blaga” Sibiu, fiind respectată astfel condiția impusă prin avizul Ministerului Culturii nr. 25/M/2011/07.02.2012 și prin adresa Direcției Județene pentru Cultură din ianuarie 2016. Mai mult, lucrările sunt supravegheate de un diriginte de șantier atestat de Ministerul Culturii, conform Ordinului Ministerului Culturii și Cultelor nr. 2495/2010.
Acuzațiile lui Ovidiu Calborean s-au referit în mod direct și distrugerea unei fresce care fi datat încă din secolul XV.
Conducerea primăriei a explicat pentru Turnul Sfatului că s-a avut mare atenție la picturile descoperite pe parcursul procesului de restaurare și că totul s-a făcut împreună cu Direcția pentru Cultură.
”Primăria Sibiu prin Direcția Investiții a ținut permanent legătura cu Direcția Județeană de Cultură tocmai pentru execuția corectă a acestor lucrări. Instituția a solicitat în noiembrie 2015 un punct de vedere al Direcției de Cultură Sibiu cu privire la straturile de zugrăveli și picturi descoperite odată cu desfacerea tencuielii pereților interiori. Ca răspuns Direcția de Cultură Sibiu, a solicitat urmare a vizitei in teren întocmirea unui studiu de parament al întregii clădiri, elaborat de un pictor restaurator atestat de către Ministerul Culturii. Acest studiu a fost realizat și transmis Direcției de Cultură în decembrie 2015”, au transmis reprezentanții primăriei Sibiu la solicitarea Turnul Sfatului.Direcția de Cultură a mai solicitat printr-o adresă trimisă în ianuarie 2016 elaborarea unui proiect de conservare și restaurare a picturii murale și o revizuire a studiului de parament.
”În februarie 2016 Primăria Sibiu a făcut demersurile în vederea revizuirii de către proiectant a studiului de parament. Totodată, proiectul de conservare și restaurare a picturii murale este în curs de elaborare, căzând în sarcina proiectantului să îl alcătuiască. Studiul pe componente artistice, conform adresei proiectantului, va fi prezentat și susținut la Ministerul Culturii, la sfârșitul lunii octombrie 2016. După obținerea avizului de la MCC, Studiul pe componente artistice, va fi înaintat Direcției de Cultură Sibiu”, spun reprezentanții primăriei.În data de 8 martie 2016 Direcția Județeană pentru Cultură Sibiu a solicitat oficial “întreruperea oricăror lucrări la imobilul situat în Piața Mică 22” ca urmare a sesizărilor primite de la Muzeul Național Brukenthal și a controalelor efectuate la fața locului.
În vederea soluționării celor sesizate Primăria Sibiu a convocat o întâlnire în șantier în data de 15 martie, la care au participat executantul, Primăria Sibiu, reprezentanții DJC Sibiu și cei ai Muzeului National Brukenthal.
În urma întâlnirii s-a încheiat procesul verbal nr. 19359/15.03.2016 prin care s-a permis reluarea lucrărilor și s-au dispus două măsuri adiționale: montarea de martori datați de către Muzeul Național Brukenthal pentru urmărirea evoluției fisurilor apărute în Sala Frescă și finalizarea studiului de componente artistice. Procesul verbal a fost semnat inclusiv de reprezentanții DJC Sibiu, prin Ovidiu Calborean și Dan Nanu.
”Pentru urmărirea lucrărilor, s-au stabilit întâlniri săptămânale ale tuturor celor implicați în procesul de reabilitare al imobilului, convocate prin invitații scrise. La aceste întâlniri au participat până în prezent doar reprezentanții Primăriei Sibiu, cei ai Muzeului Național Brukenthal și cei ai executantului. Nici un reprezentant al Direcției de Cultură Sibiu nu a dat curs invitației. În toate procesele verbale încheiate în urma acestor întâlniri se menționează faptul că lucrările pot continua”, a mai explicat Primăria Sibiu.
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Tag-uri: Muzeul Național Brukenthal , Primăria Sibiu , Piața Mică , Muzeului Național Brukenthal , Turnul Sfatului , Lucian Blaga , reabilitare drumuri comunale , Direcției Județene , Ministerul Culturii , Agricultură Sibiu , Istorie Naturală , Direcția Județeană , Primăriei Sibiu , Direcţia Monumentelor Istorice , Direcția Investiții , Conducerea Direcţiei Generale , Comisia Națională , Restaurarea Patrimoniului Etno , Poliţia Judeţeană Sibiu , Directia pentru Cultura , Elite Art Club Unesco , Proiectului Pilot , Pentru Sibiu , Patrimoniului Cultural , Dan Nanu , Casa Paleologu , Ministerului Culturii , Publicitatea Imobiliară , Sala Frescă , Teodora Călborean , Patrimoniului Național , Ovidiu Calborean , Comisia Zonală , distrugere mediu , Ordinului Ministerului Culturi
Vizualizari: 7581
Ultimele comentarii
Acum 6 ore
Mihai Tanase
Acum 7 ore
Carcotel
Acum 7 ore
Carcotel
Acum 8 ore
Mike
Acum 8 ore
Radu