Joi,
25.04.2024
Ploi Scurte
Acum
8°C

Patria cui?

În Zona Industrială Vest a Sibiului există suficiente indicii ale unor înțelegeri între investitorii străini în ceea ce privește forța de muncă. ”Tu nu îmi iei mie angajații, eu nu ți-i ofertez pe ai tăi și cam astea sunt sumele pe care le plătim drept salarii”, ar suna în termeni românești această înțelegere nescrisă undeva, dar ale cărei efecte sunt evidente.

La câțiva kilometri de Sibiu, la Sebeș, dar și în alte zone ale țării, fabrica celor de la Holzindustrie Schweighofer toacă lemn cu o proveniență departe de a fi legală. Deja este de notorietate faptul că reprezentanții investitorilor austrieci au habar de faptul că lemnul care intră pe poarta fabricilor lor pute de la o poștă a rețele mafiote (românești, e adevărat).

Apoi, mai luăm exemplul de la Copșa Mică, unde grecii tocmai se pregătesc să spele românește putina, lăsând a nimănui milioane de tone de steril doldora de plumb și zinc. Căci nimeni nu pare a avea interes să îi oprească sau responsabilizeze, deși pârghii ale autorităților române ar fi (garanțiile bancare solicitate pentru procesul de închidere sau ecologizare a zonei ar fi cel mai la îndemână și cert lucru pentru autoritățile române, spun specialiștii de mediu cu care am discutat).

Am dat doar trei exemple în care intervenția autorităților române prin numeroasele sale instituții este ca și inexistentă (deși în cazul Holzindustrie parcă unele lucruri s-au mai mișcat). Evident, cele mai ”cerute” intervenții sunt ale procurorilor, aproape idolatrizați de anumite categorii de oameni din această țară, și văzuți drept panaceul universal al tarelor diferitelor sisteme din țara noastră.

Consider că, până la procurori, sunt multe alte instituții ale acestui stat care și-ar putea face datoria, astfel încât și ”investitorii” să prospere, dar și regulile statului în care au venit să fie respectate.

Pentru că, în lipsa unor intervenții ferme ale instituțiilor statului și ”în cazul marilor investitori străini” naționalismul păgubos, dus la extrem, găsește un teren cât se poate de fertil.

Îi vrem, în continuare, pe investitori. Dar jucând după regulile impuse tuturor.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

e-manuela

Acum 7 ani

Buna! Nenea, ce este mai "păgubos" in opinia Dvs.:naționalismul sau Internaționalismul ?.....
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus