Joi,
30.06.2022
Cer Senin
Acum
17°C

Ce-am văzut pe autostrada redeschisă între Săliște și Cunța | Video și foto

Ce-am văzut pe autostrada redeschisă între Săliște și Cunța | Video și foto

În afara celor 200 de metri de terasament refăcut în dreptul localității Aciliu, reprezentanții CNAIR (fosta CNADNR) au mai reabilitat câteva porțiuni de asfalt și au refăcut toate rosturile de dilatație ale podurilor și podețelor lotului cuprins între Săliște și Cunța. În rest, proaspăt redeschisul lot rămâne tot în topul ”celor mai denivelate”, debleul de la Aciliu e măcinat în continuare de alunecări de teren, sistemul de semnalizare rutieră nu funcționează, iar parcarea e tot neîncepută.

Luni, la câteva minute după ora 13:00, o mașină de poliție conducea șirul primelor mașini care foloseau cei 22 de km de autostradă dintre Săliște și Cunța, tronson închis în septembrie anul trecut pentru repararea celor 200 de metri ”cu probleme”.

Porțiunea respectivă (unde a apărut o fisură la zece zile după inaugurarea din noiembrie 2014) a fost refăcută respectând tehnic și calitativ reglementările în vigoare, au informat în dimineața zilei de luni reprezentanții Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere. Doar că, cei care vor trece la viteza maximă legală peste cei 200 de metri de asfalt proaspăt așternut vor simți ”valuri” destul de serioase pe sensul de mers către Sebeș (situație care nu se repetă și pe celălalt sens). De altfel, pe calea de rulare denivelările rămân principalul disconfort: acestea se simt nu doar în zona podurilor și podețelor, ci și ”în plin câmp”, unde relieful nu pare atât de complicat. Muncitorii care au executat lucrarea – muncitori ai unor companii private, supravegheați de reprezentanții CNAIR – au intervenit și în zona viaductului de la Aciliu, pe sensul de mers către Sebeș, acolo unde anul trecut a mai apărut o fisură de genul celei pentru care a fost închis traficul.

În cursul după-amiezii de ieri, zona fostului șantier era părăsită de muncitorii care în ultima lună și jumătate au lucrat mult peste normă. O singură mașină mai staționa în așteptarea unui excavator de mici dimensiuni care urma preluat din zonă.

Pe drumul național ”ocolit” de acum de autostradă, ieri după-amiaza încă se mai înregistra trafic de tranzit destul de ridicat.

Ce mai lipsește

În continuare, sistemele electronice de semnalizare rutieră nu sunt funcționale. De altfel, acestea au ”semnalizat ceva” doar în data de 14 noiembrie 2014, când a fost inaugurată lucrarea executată de italienii de la Salini Impregilo SpA. Iar atunci, funcționarea acestor indicatoare era asigurată de câte un generator de curent electric pornit lângă fiecare stâlp. De asemenea, nu au început lucrările la spațiile de servicii (unde ar urma amenajată și o stație de -combustibili de cei de la mall) din zona haltei de cale ferată Miercurea Băi.

Însă cele mai mari probleme se manifestă, în continuare, în zona debleului de la Aciliu. Alunecările de teren se manifestă la scară mare, chiar dacă mare parte a versantului dinspre Aciliu a înverzit. Valuri imense de pământ curg în continuare la vale, angrenând drenuri, plase, țevi. În capătul dinspre viaduct, la câteva zeci de metri deasupra autostrăzii, bălțile formate de apele pluviale au fost cucerite deja de păpuriș. Pe cealaltă parte a debleului, înspre halta Aciliu, cele mai mari probleme se manifestă tot înspre depozitele de pământ generate acum mai bine de doi ani, când cei de la Salini Impregilo au mișcat câteva milioane de metri cubi de pământ pentru a face loc noii autostrăzi. Presiunea acelor depozite realizate la câteva zeci de metri de calea de rulare generează alunecări de teren și fisuri adânci în care apele băltesc.

Lucrări în afara căii de rulare

Lucrările de refacere a defecțiunilor rămase în urma italienilor de la Salini Impregilo vor continua în perioada următoare, anunțau zilele trecute reprezentanții Companiei. Aceste lucrări vor fi executate, însă, în afara căii de rulare, astfel încât traficul nu va fi afectat. Din cauza amplelor alunecări de teren care s-au manifestat pe porțiuni lungi ale traseului autostrăzii, în aceste zone vor fi montați senzori de monitorizare a alunecărilor de teren.

Foto: Silvana Armat

redeschidere-autostrada-saliste-cunta-octombrie-2016-3 redeschidere-autostrada-saliste-cunta-octombrie-2016-2 redeschidere-autostrada-saliste-cunta-octombrie-2016-1 redeschidere-autostrada-saliste-cunta-octombrie-2016-17 redeschidere-autostrada-saliste-cunta-octombrie-2016-16 redeschidere-autostrada-saliste-cunta-octombrie-2016-14 redeschidere-autostrada-saliste-cunta-octombrie-2016-13 redeschidere-autostrada-saliste-cunta-octombrie-2016-12 redeschidere-autostrada-saliste-cunta-octombrie-2016-11 redeschidere-autostrada-saliste-cunta-octombrie-2016-10 redeschidere-autostrada-saliste-cunta-octombrie-2016-9 redeschidere-autostrada-saliste-cunta-octombrie-2016-8 redeschidere-autostrada-saliste-cunta-octombrie-2016-7 redeschidere-autostrada-saliste-cunta-octombrie-2016-6 redeschidere-autostrada-saliste-cunta-octombrie-2016-5 redeschidere-autostrada-saliste-cunta-octombrie-2016-4

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

16 comentarii

Micul Muci

Acum 5 ani

M-ati spariet dl Deleanu:am crezut c-ati vast lupu'n chielea goala!
Raspunde

Mihai Baba

Acum 5 ani

Cei de la RatB știu ă le-ați folosit piesa?
Raspunde

Traian Deleanu

Acum 5 ani

Nu, nu știu. Dar am precizat atât pe YouTube, cât și la finalul clipului, creditul pentru cele două piese. Am mai folosit, în aceste condiții, melodii RatB, și nu au fost supărați. De se va întâmpla să îi deranjeze, ștergem clipurile și revenim cu alt fundal sonor.
Raspunde

nalu

Acum 5 ani

in mare parte alunecarile din zona viaductului s-au stabilizat...
Raspunde

uralee de ''lauda'' la adresa italienilor si CNADNR

Acum 5 ani

vai de mama noastra in loc sa avem ceva nou , preluam o autostrada care arata ca dupa razboi . Din 3 variante de studii de fezabilitate a fost aleasa cea mai proasta posibila datorita unor interese obscure ale unor indivizi net inferiori ca numar romanilor onesti platitori de taxe. Normal ar fi fost sa ii interzicem firma imbecilio sa mai participe la orice licitatie pe viata , afara din tara noastra . Dar cine Clica Nationala Anormal De Nenorociti Rromi sa ne reprezinte interesele nationale , nici gand . Educatia salveaza Romania si drumurile noastre mostenite si viitoare.
Raspunde

Gribbit ! Gribbit !

Acum 5 ani

Atatea probleme pentru moravurile unor taranoi imputiti din anumite comune, de asta si exista traseul atat de ''dus'' spre sud ! Nu uitati dragi romani (cea mai WAW natie) nici cand e vorba de proiecte nationale gen autostrazi, de buzunarul propriu ! Apoi behaiti ca tatele in piata ca strainii ba va rad, nu va iau in seama, va platesc prost, va iau muierile (nici cu alea nu puteti mult), va trateaza ca gunoaie la periferie ! Jegurilor !!!!
Raspunde

un cititor

Acum 5 ani

Se pare ca si tu esti roman deci, conform teoriei tale, te incadrezi tot in categoria "jeg". Sau esti plecat din tara prin Spania la cules de capsuni, ori prin Italia la spalat vase si te crezi spaniol sau italian.... Vai de capul tau ...
Raspunde

Geo

Acum 5 ani

Un frustrat!
Raspunde

TRAIANE,

Acum 5 ani

E de apreciat insistenta cu care urmaresti lucrarile pe A1. Dar, in opinia mea, intr-un articol atat de bogat in informatii, se simte lipsa unor declaratii din partea specialistilor (nume, prenume, functii etc.). Este posibil sa fi reusit sa te perfectionezi in constrictii de autostrazi, asa incat consideri ca nu mai trebuie sa-ti confrunti ideile cu ei. Si totusi, intr-un asemenea reportaj (sustinut de excelentele fotografii realizate de Silvana), declarațiile specialistilor mi se par obligatorii in privinta informatiilor tehnice. In rest, succes la toata echipa!
Raspunde

Matyas Andrei

Acum 5 ani

Nu mai criticati ca o sa inchide din nou LASATI IN PACE
Raspunde

sibian

Acum 5 ani

...nu va mai agitati.Mult timp nu va tine autostrada acolo pentru ca solul e nisipos.Trebuia pe piloni toata sectiunea sau prin evitatarea zonei cu alunecarea
Raspunde

Radvel

Acum 5 ani

Sa mergem pe aceasta portiune pana cand se mai poate caci se va inchide din nou. Solul este instabil de la inceput si orice i-ai face tot va aluneca. Sibian are dreptate, aceasta portiune trebuia facuta pe piloni. Sau mai bine autostrada trecea prin alta parte. SF-ul a fost o gluma cu interese la mijloc, mai curand Science Fiction...
Raspunde

Unu

Acum 5 ani

Daca s-ar planta pomi pe acele dealuri instabile nu vor mai fi probleme.
Raspunde

Cititescu

Acum 5 ani

Intrebare: CU CE VITEZA A CIRCULAT AUTOMOBILUL DIN CARE S-A FILMAT ULTIMUL FILMULET ? Poate aflam si ce parere are politia.
Raspunde

Arlechino

Acum 5 ani

Tara arde si baba....... Cu 4X...... Adica 560km/h. Sa vad eu Logan de politie care merge cu..6X!!!!!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus