Vineri,
03.02.2023
Partial Noros
Acum
1°C

Containerele Caritas din Sibiu. 90 de tone de haine colectate în ultimul an

Containerele Caritas din Sibiu. 90 de tone de haine colectate în ultimul an

În urmă cu trei ani, la Sibiu, în mai multe locații, s-au amplasat 24 de containere de colectare a hainelor, încălțămintei sau a jucăriilor pe care sibienii nu le mai folosesc, printr-un proiect al Caritas România. Reprezentanții proiectului spun că orașul Sibiu este în capul listei când vine vorba de calitatea lucrurilor donate, anul acesta fiind colectate peste 90.000 de kilograme de materiale textile.

Proiectul ,,Să ajutăm împreună” își propune, prin amplasarea containerelor, să întărească spiritul civic al locuitorilor și să pună bazele unui comportament care în țările europene dezvoltate constituie deja o tradiție. Astfel, cetățenii pot dona îmbrăcăminte și încălțăminte uzată, precum și jucării care, ulterior, să ajungă la familii ce provin din medii defavorizate.

90 de tone de articole textile

Containerele sunt amplasate în locuri deschise și circulate astfel încât să fie văzute de cât mai multă lume. Strada Mihai Viteazu, strada Semaforului, Calea Cisnădiei, strada Ludoș, și Calea Gușteriței sunt numai câteva dintre locațiile în care acestea pot fi găsite.

Colectarea materialelor textile se face de trei ori pe săptămână, lunea, miercurea și vinerea, după care sunt sortate și distribuite la nevoiașii din toată țara. Din cele 24 de containere amplase în oraș, s-au colectat peste 90.000 de kilograme de articole textile, iar pe raza întregului județ s-au strâns, din cele 48 de containere, 130 de tone.

containere-ajutoare-1

Doar o sibiană a cerut haine

În ceea ce privește solicitările familiilor nevoiașe din oraș și împrejurimi, reprezentanții proiectului spun că doar o femeie a cerut articole colectate cu ajutorul containerelor. ,,Din păcate nu au existat solicitări, în afara unei femei în vârsta de 77 de ani. Este o femeie în vârstă care și-a pierdut fiul și nora într-un accident și a rămas să îngrijească cei doi nepoți. Noi am ajutat-o nu doar cu îmbrăcăminte, ci a fost până de curând beneficiara serviciilor noastre de îngrijire la domiciliu”, spune Claudiu Nicușan, purtător de cuvânt și responsabil cu strângerile de fonduri.

Familiile nevoiașe care solicită acest tip de ajutor primesc din partea asistenților sociali un anumit număr de puncte pe care le pot folosi după bunul lor plac, alegându-și produsele de care au nevoie. ,,Punctele sunt, de fapt, moneda socială pe care o folosim în așa fel încât respectivele persoane să se servească exact cu ce au nevoie și nu să primească la latitudinea noastră un anumit număr de obiecte de îmbrăcăminte care poate nu li se potrivește nici ca mărime și poate nici nu sunt pe gustul lor. Punctele noastre de distribuire sunt puncte mobile, se mai numesc și magazine sociale, fără a se confunda cu magazinele second hand”, adaugă Caudiu.

,,Sibienii sunt foarte civilizați”

Sibienii care au donat de-a lungul timpului diferite articole în aceste containere s-au dovedit a fi pe lângă buni samariteni și civilizați. Diana Miculaș, asistent coordonator al proiectului, spune că Sibiul se află pe primul loc în ceea ce privește calitatea donațiilor. ,,Sibienii sunt foarte civilizați, foarte curați și totul se pune în saci de unică folosință, care este un lucru de îmbrățișat. Aș putea pune orașul Sibiu pe locul unu dintre toate orașele din care colectăm, de la început și până în prezent. Nu am găsit gunoaie ceea ce este foarte mult pentru noi. În alte orașe găsim de la gunoi menajer, până la alte lucruri, mai mult sau mai puțin plăcute”, spune Diana.

Cu toate că Sibiul se află în topul celor mai civilizate orașe partenere ale proiectului, Claudiu Nicusan, precizează că, în general, în România, calitatea donațiilor este foarte scăzută, de cele mai multe ori, fiind nevoiți să le recicleze, nicidecum să le doneze familiilor aflate în nevoie. ,,Din păcate, în România calitatea hainelor donate este foarte slabă, noi reușind foarte puțin să refolosim prin donațiile pe care le facem acolo unde suntem solicitați și avem infrastructura necesară. Cea mai mare parte a hainelor pe care le primim prin containerele amplasate nu sunt refolosibile din păcate și trebuie să fie pregătite pentru reciclare”, spune responsabilul cu strângerea de fonduri în cadrul proiectului ,,Să ajutăm împreună!”

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

2 comentarii

ioana

Acum 6 ani

https://dexonline.ro/definitie/loca%C8%9Bie e a nu stiu cata oara cand citesc in articolele TS cuvantul "locatie" folosit aiurea.
Raspunde

jonyjon

Acum 6 ani

De pe link-ul lasat de tine: Locatie = "3. Un loc anume, precis determinat." STFU
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus