Marţi,
28.09.2021
Ploi Scurte
Acum
12°C

Președintele Iohannis vs. primarul Iohannis. Concluziile ”Operațiunii Tigrul” din 2011

Președintele Iohannis vs. primarul Iohannis. Concluziile ”Operațiunii Tigrul” din 2011

Pe 13 decembrie 2011, tigroaica Mihaela a ieșit din cușca ei de la Grădina Zoologică Sibiu. Încuietoarea cuștii a fost uitată deschisă în jurul orei 9.30. Trei ore mai târziu, după ce a fost căutată prin pădure, tigroaica a fost împușcată de un vânător, după ce veterinarul instituției a încercat tranchilizarea acesteia. Un caz aproape similar cu ce s-a întâmplat în această săptămână. Singura diferență este că ursul a venit de ”nicăieri”, nu dintr-o instituție aflată în subordinea Primăriei Sibiu.

Primar al Sibiului în acel moment, Klaus Iohannis a anunțat atunci că a cerut o analiză concretă a evenimentului și că va lua măsuri în funcție de ce date i se vor prezenta. Datele nu au fost prezentate public niciodată, însă au existat câteva măsuri concrete care s-au luat atunci, în preajma evenimentului, dar mai ales în anii ce au urmat.

Primul dintre ele este că la șase zile după evenimentul din 2011, Constantin Bebeșelea a demisionat din funcția de director al Zoo Sibiu, locul său fiind preluat de Marius Lunca, director interimar. A rămas în funcție până acum. Vina imputată fostei conduceri a fost că nu avea niciun plan de acționare în cazul unei situații similare cu cea petrecută atunci.

Al doilea: Romică Bejan, îngrijitorul de la Grădina Zoo Sibiu care a uitat deschisă cușca tigrului ucis a fost dat afară la trei luni după eveniment. Conducerea Grădinii i-a imputat bărbatului și valoarea contabilă a tigroaicei care a fost împușcată după ce a ieșit din cușcă: 50 de lei.

În câteva luni după acel eveniment au fost modernizate încuietorile de la cuștile animalelor periculoase.

La trei ani de la uciderea tigroaicei care a ajuns să cutreiere Pădurea Dumbrava, Serviciul public care administrează Grădina Zoologică din Sibiu a lansat o licitație pentru demolarea gardului întrerupt care există în prezent și amenajarea unuia nou, lung de doi kilometri, cu fundație de beton și o înălțime de patru metri. Investiția a fost 1,18 milioane de lei.

Primarul Klaus Iohannis în decembrie 2011:

”Nu sunt specialist, dar după părerea mea s-a încercat o soluționare fără a răni animalul. Dacă s-ar fi dorit asta, atunci ar fi durat intervenția zece minute. Nereușind să aducă animalul sau să îl adoarmă s-a ajuns la situația extremă. (…) Ani de zile trebuie să aștepți să plece șapte angajați, că să angajezi unul. Rezultatul este previzibil, scade drastic numărul de angajați, iar împreună cu o scădere drastică  a salariilor, ajungem să avem oameni puțini și prost plătiți, iar rezultatul: omenii muncesc atât cu cât sunt plătiți. La grădina zoologică, în loc de 24 de oameni avem 14. La Poliția locală în loc de 150 avem 100. Totul pentru că nu putem să angajăm. Cu toate acestea, indiferent de cât de prost se conduce țara, fiecare om răspunde de munca pe care o face. Motivația a fost una mai generală, dar aici, omul a uitat să închidă ușa, deci răspunde (…) Aici nu vorbim de un seminar în care se discută soarta animalelor. Vorbim despre o intervenție într-o situație foarte specială. Un animal periculos  a evadat din cușcă. În realitate, nu cred că ar fi avut cum să schimbe ceva. Probabil au folosit ocazia pentru a-și mai face puțină publicitate”, a comentat Klaus Johannis intervenția publică avută de reprezentanții asociației de protecție a animalelor Vier Pfoten.

Președintele Klaus Iohannis în octombrie 2016:

"Acel incident m-a întristat. Am urmărit stupefiat acele imagini cu un urs care se plimbă prin oraș șși pur si simplu este împușcat. Cum este posibil să existe ISU, Poliția Locală, să se adune 50 de oameni la urs să strige toți acolo și în final, în loc să vină cineva de la DSV sau de la ISU cu pușca cu tranchilizant, cineva zice împușcați-l. (...) Nu am fost acolo, dar din film mi s-a părut că acel animal a fost speriat și a fugit. (...) Nu era mai simplu (...) să avem doi-trei oameni pregătiți pentru așa ceva, care ar fi intervenit fără panică? Emoția face parte din ecuație și la dezastre și in cazul unor acțiuni teroriste apare teroarea și pentru a preveni emoții inutile este nevoie de proceduri clare pentru oamenii care trebuie să se intervină", a spus Iohannis la dezbaterea "Managementul reducerii riscurilor la dezastre", organizată la Universitatea Tehnică de Construcții, conform Agerpres.

El a subliniat că la nivelul Guvernului ar trebui să se stabilească cine intervine în astfel de cazuri. "Cum avem oameni instruiți să stingă un foc, pe cei instruiți care descarcerează, să avem și oameni instruiși să prindă un animal", a adăugat șeful statului.

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

raspopitul

Acum 4 ani

Asta-i legendarul Bula, mincinos si ipocrit.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus