Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

Studenții basarabeni din Sibiu, mobilizare pe Facebook: ”Nouă ne pasă. Mergem la vot!” | Video

Studenții basarabeni din Sibiu, mobilizare pe Facebook: ”Nouă ne pasă. Mergem la vot!” | Video

După un prim tur al alegerilor prezidențiale în urma căreia conducerea Republicii Moldova pare a înclina tot mai mult înspre Moscova, studenții basarabeni au organizat acțiuni de mobilizare a celor din diaspora.

La fel ca acum doi ani în România, tinerii plecați în afara țării natale mizează pe rețelele de socializare pentru mobilizare. Iar tinerii care sunt membri ai Asociației Basarabenilor din Sibiu au realizat și un videoclip prin care îndeamnă cetățenii Republicii Moldova, aflați în afara granițelor, să se prezinte la vot duminica aceasta.

”Dorim un președinte integru și onest”

Mesajele tinerilor din videoclipul distribuit prin intermediul Facebook nu fac trimitere clară la unul din cei doi candidați care se vor confrunta mâine, pro-europeana Maia Sandu sau pro-moscovitul Igor Dodon. Interesul tinerilor este, în primul rând, creșterea prezenței la vot a celor câteva sute de mii de basarabeni aflați în această perioadă în afara țării. Moldoveni cu o viziune clar pro-europeană. ”Pledăm pentru studii de calitate acasă”, ”Dorim o țară cu o economie prosperă”, ”Doar împreună putem să construim un viitor mai bun, la care visăm cu toții”, ”Promovăm o conștiință națională activă”, ”Solicităm supremația legii”, ”Suntem demni de o clasă politică căreia să îi pese de cetățeni” sau ”Cerem transparență în viața politică de acasă” sunt printre mesajele lansate de tineri basarabeni care s-au filmat în centrul istoric al Sibiului. Mesajul central este axat pe participarea la scrutinul de duminică. ”În 13 noiembrie, Republica Moldova are nevoie de fiecare din noi. Nu mergem să votăm un erou, pentru că fiecare din noi poate deveni un erou în ziua aceasta. Vă îndemn pe toți, cei care aveți un astfel de pașaport, să mergem la vot. Eu merg. Tu ce vei face?”.

”Nu e momentul să se stea acasă”

În primul tur al alegerilor prezidențiale, din Sibiu au mers la vot la Brașov doar aproximativ 50 de tineri basarabeni. De această dată, numărul celor care vor merge să susțină unul din cei doi candidați rămași în cursă este mult mai mare. ”Cu siguranță prezența va fi mai mare. Numai din Sibiu vom pleca două autocare, unii vor merge la vot cu mașinile personale, alții cu trenul. Acum chiar nu este momentul să se stea acasă. Fiecare dintre noi poate deveni erou pe 13 noiembrie”, îndeamnă Anatolie Pleșca, președintele Asociației Basarabenilor din Sibiu. Din discuțiile și întâlnirile ultimelor zile, Anatolie speră ca alături de el să plece din Sibiu cel puțin 150 de tineri. ”De exemplu, din grupul nostru, al basarabenilor de la Sibiu, acum vom merge la vot la Brașov cam 150 de oameni. Iar mobilizarea de acest fel este mare peste tot în România. Am vorbit cu mulți oameni care nu au mai fost demult la vot și o vor face de această dată”, mai spune Pleșca.

”Car sharing” pentru alegeri

Faptul că în primul tur al alegerilor, candidatul pro-rus Igor Dodon a obținut un procent apropiat de 50% a determinat cetățenii din diaspora să se mobilizeze în toată lumea. ”Pentru mobilizarea diasporei, din România, restul Europei, de peste ocean, s-au derulat mari campanii prin rețelele de socializare, prin Facebook. Cei care nu au secții de votare în localitățile unde stau au închiriat autobuze sau microbuze. Totodată, sunt distribuite în permanență mesajele referitoare la locurile libere disponibile în diferite mijloace de transport”, amintește Pleșca. Fiind președinte de asociație, Pleșca spune că nu dorește să își dezvăluie opțiunile politice. Însă majoritatea celorlalți tineri studenți din Sibiu spun că singura variantă viabilă pentru Republica Moldova este clară: orientarea pro-europeană.

Spre vest sau spre est?

Rezultatul primului tur al alegerilor a indicat o prezență extrem de conștiincioasă la vot a celor care îl susțin pe socialistul Igor Dodon pentru funcția de președinte al Republicii Moldova. De orientare pro-Moscova, Dodon are de partea sa inclusiv fețe bisericești care s-au implicat activ în campania electorală. De cealaltă parte, Maia Sandu, liderul Partidului Acțiune și Solidaritate, este de orientare pro-europeană și are susținerea liderilor europeni. Maia Sandu a obținut 38,42% din voturile valabile ale primului tur al alegerilor.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

alzara

Acum 7 ani

Bravo , copii ! Succesul vostru e al nostru ,al tuturor !
Raspunde

Haideti romani moldoveni

Acum 7 ani

Nu imi dau seama cum o mana de rusi manipuleaza niste batrani si pot aduna asemenea procente ...este clar ca voturile sunt si furate ...ca si la noi dealtfel ...rusofilii mizeaza pe acel defect al nostru din veacuri : Unitatea.De data aceasta tinerii sa inteleaga pericolul de rusificare ce o sa fie in caz de esec a Maiei
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus