Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
20°C

Managerii spitalelor vor avea program între 8.00 şi 16.00 şi nu pot face parte din conducerea unui partid

Managerii spitalelor vor avea program între 8.00 şi 16.00 şi nu pot face parte din conducerea unui partid

Managerii de spitale vor avea program în unităţile medicale între orele 8.00 şi 16.00, putând fi implicaţi în alte activităţi medicale sau ştiinţifice după acest program, rudele managerilor până la gradul IV nu pot avea funcţii de conducere în aceeaşi instituţie, managerul nu poate face parte din structurile de conducere ale unui partid , iar funcţia de manager poate fi ocupată şi de persoane fără grade didactice universitare sunt câteva dintre modificările la Legea Sănătăţii prevăzute în proiectul de Ordonanţă de Urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii. Ordonanţa este discutată în sedinţa de miercuri a Guvernului, scrie news.ro

Potrivit proiectului de Ordonanţă de Urgenţă, vor fi eliminate restricţiile nejustificate pentru participarea la concursul pentru manager de spital. Astfel, restricţia conform căreia managerul unui spital clinic trebuie să fie cadru universitar sau medic primar se elimină.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, proiectul defineşte mai clar şi situaţiile în care managerii de spitale sunt în conflict de interese.

Astfel, rudele până la gradul IV ale managerului nu pot deţine părţi sociale la societăţi comerciale sau alte organizaţii care au legături patrimoniale cu spitalul sau cu servicii de ambulanţă. În acest sens, este interzisă desfăşurarea activităţii didactice sau de cercetare ştiintifică finanţată de furnizori ai spitalului. De asemenea, este interzisă exercitarea funcţiei de membru în organele de conducere, administrare şi control în societăţi comerciale.

O altă modificare vizează depolitizarea managementului spitalelor, iar în acest sens este interzisă exercitarea funcţiei de membru în organele de conducere, administrare şi control ale unui partid politic.

O altă modificare vizează, potrivit conducerii Ministerului Sănătăţii, combaterea nepotismului. Astfel, rudele până la gradul IV ale managerului de spital sau managerului serviciului de ambulanţă nu vor putea deţine funcţii de conducere în acelaşi serviciu de ambulanţă sau spital.

De asemenea, managerul va avea un program fix, în care nu îşi poate părăsi postul. Astfel, programul managerului se desfăşoară între orele 8.00-16.00, iar "orice activitate medicală, didactică, de cercetare ştiinţifică şi de creaţie literar+artistică poate fi exercitată doar în afara acestui interval".

Potrivit documentului, orice funcţie de conducere în sectorul public se ocupă prin concurs. În acest sens, funcţia de şef de secţie, şef de laborator, şef de serviciu medical se ocupa prin concurs. În clinicile universitare managerii aceştia trebuie să fie cadre didactice universitare, pentru a asigura o bună înţelegere şi colaborare cu universitatea.

Premierul Dacian Cioloş a anunţat, miercuri, că Guvernul discută, în şedinţa săptămânală, o ordonanţă de urgenţă prin care managementul din spitale va fi profesionalizat.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

5 comentarii

Nicu Salistean

Acum 7 ani

Dar "leadery" de sindicat (dAN pIRNOIU) pot face parte din partide politice?
Raspunde

Nicu Salistean

Acum 7 ani

Cenzura?
Raspunde

Nicu Salistean

Acum 7 ani

Clar. Teleolteni.
Raspunde

e-manivela

Acum 7 ani

Zi sa-ti coaca la intrare...ca nu pot face parte din partide??? ba ...esti nebun...da' liderii de sindicate,cacatii aia care iau bani de-a moaca din sanatate pot face partedin partide politice???....gatu' mamii voastre de escroci ordinari!!!
Raspunde

e-manuela

Acum 7 ani

Buna! Nenea, si daca o sa-i coacă la "intrarea" ta, tu o sa-i bei puroiu?...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus