Vineri,
03.12.2021
Cer Senin
Acum
12°C

Iohannis a promulgat legea prin care Avram Iancu este proclamat ”Erou al Naţiunii Române”

Iohannis a promulgat legea prin care Avram Iancu este proclamat ”Erou al Naţiunii Române”

Klaus Iohannis a semnat decretul de promulgare a legii iniţiate în 2014 de către senatorii PNL Crin Antonescu şi Teodor Atanasiu prin care Avram Iancu este proclamat ”Erou al Naţiunii Române”, transmite news.ro

”Pentru cinstirea în mod deosebit a memoriei lui Avram Iancu (1824-1872), considerat cel mai mare erou naţional al românilor din Transilvania, cu merite excepţionale în afirmarea identităţii şi a drepturilor naţionale pe teritoriul strămoşesc, fostul conducător al revoluţiei române din 1848-1849 din Transilvania este declarat «Erou al Naţiunii Române»”, prevede articolul unic al legii.

Legea a avut un parcurs legislativ destul de agitat. A intrat pe ordinea de zi a Senatului în martie 2014, iar un an mai târziu a fost trimisă la promulgare, însă preşedintele Klaus Iohannis a cerut reexaminarea legii. Preşedintele nu a contestat omagierea în sine a lui Avram Iancu, cât procedura prin care a fost făcută.

În cererea de reexaminare, Iohannis a arătat că Parlamentul are dreptul să instituie titlul de ”Erou al Naţiunii Române” şi să stabilească modul de acordare a acestei distincţii, însă a arătat că acordarea titlului unei persoane anume este reglementată de articolele 94 şi 100 din Constituţie ”care stipulează prerogativa exclusivă a preşedintelui României de a conferi titluri de onoare,prin decret contrasemnat de către primul-ministru, şi nu al Parlamentului, prin lege”.

Retrimisă la Parlament, legea nu a suferit nicio modificare, fiind votată din nou de Camera Deputaţilor pe 7 noiembrie, în calitate de for decizional.

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus