Vineri,
29.03.2024
Partial Noros
Acum
18°C

Ce spun studenţii medicinişti din Sibiu despre examenul de rezidenţiat.”Generaţia asta a fost un fel de cobai”

Ce spun studenţii medicinişti din Sibiu despre examenul de rezidenţiat.”Generaţia asta a fost un fel de cobai”

Aproximativ 140 de studenţi de la Facultatea de Medicină din Sibiu au susţinut, duminică, examenul de rezidenţiat în cadrul centrului de la Târgu Mureş. Absolvenţii de la medicină generală, dentară şi farmacie au avut de rezolvat 200 de grile, timp de patru ore. Potrivit tinerilor, examenul a decurs bine, dar cea mai mare nemulţumire a lor este faptul că li s-a schimbat bibliografia cu câteva luni înainte şi nu au ştiu la ce să se aştepte.

În ţară există şase centre medicale în care se desfăşoară examenul: Bucureşti, Cluj, Craiova, Iaşi, Timişoara şi Târgu Mureş. Candidaţii care obţin punctaje de promovare îşi pot alege dintre posturile regionale centralizate centrul în care îşi dau examenul. La centru de la Târgul Mureş, la medicină generală s-au înscris 520 de persoane, la medicină dentară 116, iar la farmacie 30. Studenţii de la Sibiu care au susţinut  ieri examenul consideră că sunt dezavantajaţi pentru că li s-a schimbat cartea din care au avut de învăţat.

Am fost dezavantajaţi

“Sunt de părere că generaţia noastră a fost puţin dezavantajată de faptul că s-a schimbat cartea din care a trebuit să învăţăm. Felul în care au fost realizate unele capitole lasă de dorit. Multe greşeli, informaţii în contradictoriu, informaţii inutile, tabele greu de memorat pe care sunt sigură că majoritatea le-au uitat deja. Toate acestea au contribuit la starea noastră de nemulţumire, fapt constatat de studenţi din toată ţară, nu doar de colegii mei din Sibiu”, spunea Anamaria Suciu, absolventă a Facultăţii de Medicină din Sibiu.

Anamaria a terminat medicină general, iar pe viitor îşi doreşte să se specializeze pe oftalmologie. Tânăra spune că vrea să profeseze în România, dar nu exclude posibilitatea de a merge să se specializeze în străinătate. “Examenul a trecut cu bine. L-am promovat, dar aştept cu nerăbdare ziua în care ne alegem fiecare specializarea dorită. Îmi doresc foarte mult să iau un loc pe Oftalmologie. În Sibiu sunt doar două locuri anul acesta. Cu toate astea, eu sper că unul să fie al meu. Dacă nu, mai am şi alte specializări pe listă. Pacienţi care au nevoie de ajutor sunt pe toate secţiile.Îmi doresc să rămân să profesez în Sibiu. Nu exclud posibilitatea de a pleca în străinătate pentru 1-2 ani pe perioada rezidenţiatului dacă se iveşte ocazia”, spune Anamaria

”A fost puţin mai greu”

Conform celor spuse de tineri, cel mai tare i-a încurcat faptul că nu ştiau la ceea ce să se aştepte, fiind puţin bulversaţi din cauza schimbării bibliografiei.

“Cea mai mare problema a fost că nu ştiam la ce să ne aşteptăm, a fost bibliografie nouă, au fost cărţi noi şi nu ştiam pe ce o să pună accentul, pe lucruri generale sau pe detalii. În mare parte întrebările au fost din lucruri esenţiale, cartea din care a trebuit să ne pregătim a fost destul de stufoasă, o mie de pagini, cu foarte multe detalii. Cred că multe lume nu a ştiu, cel puţin eu şi colegii mei cu care am povestit mi-au spus că nu ştiau la ce să se aştepte. A fost puţin mai greu. Generaţia asta a fost un fel de cobai. Rezultatele, din câte am înţeles, au fost destul de proaste, cu note mici şi multe persoane care nu au luat. Eu vreau pediatrie, la care au fost scoate 5 posturi la concurs la Sibiu. Să profesez aici 2-3 ani, după care să plec în Suedia”, spune un alt absolvent al Facultăţii de Medicină din Sibiu.

Alegerea unui loc sau post este condiţionată de obţinerea unui punctaj minim de promovare de 60% din punctajul maxim realizat la nivel naţional pentru cele 200 de întrebări pentru fiecare domeniu. Potrivit site-ului oficial al concursurilor naţionale de rezidenţiat, în Sibiu au fost scoase la concurs 72 de posturi pe medicină generală, 18 pe medicină dentară şi niciun loc la farmacie.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

6 comentarii

Babardiss

Acum 7 ani

....fi-ti, linistiti, ati facut madicina la Sibiu,....ati luat teapa, pacientii din TOT Sibiul, judetul, fug mincind pamintul in alte orase sa se trateze,....\sibiul are, CEA MAI PROASTA OFERTA DE SERVICII MEDICALE,...in afara de orgoliu prostesc si nemasurat,....de invidie si barfa, cunostinte medicale vechi si perimate, ...nu ofera nimic pacientilor. Sibiul are cei mai prost serviciu medical din Romania.....
Raspunde

pacient

Acum 7 ani

Da, ai dreptate! E clar, cei de la psihiatrie au ratat in cazul tau!
Raspunde

Adrian C

Acum 7 ani

În Sibiu au fost scoase 72 de locuri, nu posturi. Adică după 4-5 ani de rezidentiat, cei care termina devin șomeri cu acte în regula. Posturi definitive după rezidentiat au fost scoase la Mediaș (7).
Raspunde

jiji

Acum 7 ani

facultate de medicina la Sibiu, hmm...la Lucian Blaga...asta ce scoala mai e ? sau medicina la galati,oradea.... la Orlat sau la Jina nu este fac. de medicina cumva?
Raspunde

xyz

Acum 6 ani

Buna ziua, nu, in Jina sau Orlat NU este facultate de medicina SI NICI DE FARMACIE. Farmacistii si medicii adevarati chiar AU INVATAT SI INVATA IN CONTINUARE. Cu riscul de a fi putin rautacios : voi oltenilor sau moldovenilor,,,stati acasa!!! nu mai veniti in ORASUL SIBIU! Consider ca se poate invata oriunde in tara asta, sau in AFARA TARII, atata timp cat suntem OAMENI inainte de medici, farmacisti, sau ce mai suntem noi. Eu inca sper ca o sa se schimbe ceva in BINE, S-a furat destul in tara asta, nu credeti ? Toate bune!
Raspunde

io

Acum 4 ani

facultate scumpa si daca esti la buget, tot ai nevoie de bani pt materiale. Trec ani ajungi de la preclinic la clinic unde is pusi rezidenti sa predea ca profi is ocupati. mai trec ani ajungi rezident unde esti defapt sclavul foilor de observatie si al profului coordonator care vesnic iti da de facut lucrari pt congrese, pt reviste indexate isi si bdi, capitole de carti, de predat studentiilor si drept multumire esti facut prost si ti se zice ca te tragi pe cur de la munca, desi viata personala nu prea mai ai si munca de medic nu ai voie sa faci.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus