Luni,
05.12.2022
Parțial Noros
Acum
0°C

sibiulverde.ro. Prima inițiativă cetățenească în proiectul colectării selective

sibiulverde.ro. Prima inițiativă cetățenească în proiectul colectării selective

În urma unui anunț lansat cu doar două zile înainte, 30 de tineri sibieni au participat voluntar la un ”hackathon” pentru a crea un site util celor interesați de procedura colectării selective.

Sub numele ”8 ore peste program pentru Sibiul Verde”, Fundația Comunitară Sibiu a reunit vineri seara 30 de ”IT-işti, design-eri, specialişti în comunicare, avocaţi, profesori, elevi şi studenţi” pentru a crea platforma www.sibiulverde.ro. ”Este o platformă de comunicare a comunității locale care își propune să adune într-un singur loc toate informațiile relevante pentru colectarea selectivă din Sibiu”, arată Ciprian Ciocan, președintele Fundației Comunitare.

sibiul-verde-1

Site-ul a fost realizat preluând informații din surse oficiale, dar și cu sprijinul reprezentanților SC Soma SRL (operatorul care asigură colectarea și transportul deșeurilor), al Consiliului Județean Sibiu și al ADI Eco Sibiu (asociația care asigură implementarea proiectului colectării selective). Din partea SC Soma SRL, la cele nouă ore de ”hackathon” au participat directorul general al companiei și reprezentanții pentru Sibiu, iar din partea Consiliului județean – Daniela Câmpean, președinta instituției.

”Noi am anunțat evenimentul miercuri seara, iar joi aveam deja cei 20-30 de voluntari de care aveam nevoie. La fel, și instituțiile publice au reacționat bine”, Ciprian Ciocan, președintele Fundației Comunitare
sibiul-verde-2

De ce Soma adună gunoaiele din pubele diferite în aceeași mașină de gunoi?

Site-ul creat în urma acțiunii de vineri include și o secțiune de ”Întrebări frecvente”, în care sunt tratate teme extrem de concrete. Cum ar fi discuția creată în mediul on-line ca urmare a publicării unui filmuleț în care o autospecială Soma colecta la un loc deșeul rezidual cu cel biodegradabil. ”După sesizarea făcută de sibieni în legătură cu mașina de colectare de pe Bulevardul Bălcescu care a ridicat în același timp o pubelă neagră și una maro, SC Soma SRL a răspuns: «Dorim să vă informăm că am luat la cunoștință cele semnalate. Angajații noștri nu au fost instruiți să colecteze fracțiile de deșeuri împreună. Echipajul a fost identificat și sancționat. Răspunsul lor pentru această situație a fost că în pubela maro existau deșeuri reziduale. Vă asigurăm că vom depune toate eforturile pentru colectarea corectă a deșeurilor și suntem siguri că în cel mai scurt timp, bineînțeles cu sprijinul cetățenilor, situația va intra în normal»”, este unul din răspunsurile postate la această secțiune. De unde sibienii mai pot afla despre cum decurge procesul de sortare, de ce nu se ridică gunoiul la timp sau ce facem cu produsele electronice.

sibiul-verde-5

În afara unor infografice, descrieri ale proiectului sau ale contextului național, noul site include și un Glosar al deșeurilor. În ordine alfabetică, aici sunt enumerate câteva sute de categorii de deșeuri, în dreptul fiecăruia fiind trecut și recipientul în care acestea trebuie aruncate: de la ață dentară la aparat de ras de unică folosință, fermoare, fond de ten, haine de lână și așa mai departe.

Site-ul va crește

Reprezentanții Fundației Comunitare arată că inițiativa va avea continuitate. ”Nu știu dacă vom repeta evenimentul în acest format, de opt ore peste program, dar cert este că mai trebuie lucrat la platformă. Deci s-ar putea să mai facem micro-evenimente de trei-patru ore, pentru a îmbunătăți conținutul. În plus, cel mai probabil prin intermediul paginii de Facebook Sibiul este verde, vom colecta întrebările de la sibieni, astfel încât săptămânal să avem câteva întrebări pe care să le trimitem către Soma sau Consiliul Județean, pentru a primi răspunsuri. Noi să intermediem, astfel, această comunicare. Cel puțin o perioadă, până se mai liniștesc apele”, mai arată Ciprian Ciocan.

sibiul-verde-3

CJ Sibiu: ”Încurajăm sibienii să semnaleze neconformitățile”

În afara creării site-ului sibiulverde.ro, participanții la evenimentul de vineri seara au actualizat și site-ul sibiulrecicleaza.ro, creat de autoritățile județene în cadrul proiectului pe baza căruia a fost demarată colectarea selectivă. „M-am bucurat să avem ocazia de a lucra alături de profesioniști din comunitatea sibiană care, deși au și ei nemulțumiri privind noul sistem de colectare selectivă a deșeurilor, și-au pus timpul și abilitățile la dispoziție pentru a înțelege problemele și a ajuta la rezolvarea unora dintre ele, în beneficiul comunității”, a declarat Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu, potrivit unui comunicat de presă emis de instituția județeană. Ea subliniază faptul că sibiulverde.ro nu înlocuiește comunicarea autorităților cu cetățenii, care sunt încurajați să semnaleze în continuare eventualele neconformități. ”ADI Eco Sibiu monitorizează îndeplinirea obligațiilor contractuale de către noul operator. Pentru a avea informații cât mai obiective despre evoluția lucrurilor în teren, încurajăm cetățenii să continue să semnaleze neconformitățile către ADI ECO la nr. de tel. 0269 436560, prin e-mail adiecosibiu@gmail.com , precum și prin Mesaj Președintelului pe site-ul www.cjsibiu.ro”, se mai arată în comunicatul emis de Consiliul Județean.

sibiul-verde-6

Foto: Fundația Comunitară, Gabriela Cupezan

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

8 comentarii

jonyjon

Acum 6 ani

Cat timp deseurile de plastic si de hartie se ridica o data la trei zile, si se constata ca oamenii nu au ce face cu deseurile de acest tip pentru ca iglu-urile sunt pline dupa cateva ore de la golire, acele deseuri ajung pe jos si sunt bagate de gunoieri impreuna cu gunoiul rezidual. De ce nu se face ceva in acest sens - suplimentarea iglu-urilor sau golirea cu frecventa mai mare?
Raspunde

Roman din cetate

Acum 6 ani

Pamfletul ala de Campean ar trebui sa fie pe teren impreuna cu parvenitul pdl-ist Luca sa verifice situatia nu sa frece site-urile web. Colectarea fixului care este ..... ca Vanghelie o rezolva de o mie de ori mai bine.....
Raspunde

viorel

Acum 6 ani

deci rahatul ala de site a fost creat de 30 de specialisti? vai de capul lor
Raspunde

un sibian

Acum 6 ani

Viorelee... iti dau cu BUG: "Nu ai fost acolo sa auzi ce am auzit Nu ai fost acolo Sa vezi tot ce am vazut Nu ai fost acolo sa vezi tot ce am facut Nu ai fost acolo sa vezi prin tot ce am trecut" deoarece asa merita cei ca tine. In primul rand nu stii sa citesti, citate: - 30 de tineri sibieni au participat voluntar la un ”hackathon” pentru a crea un site util celor interesați de procedura colectării selective. - 30 de ”IT-işti, design-eri, specialişti în comunicare, avocaţi, profesori, elevi şi studenţi”. Nu scrie nicaieri specialisti. E mai usor sa stai pe margine si sa te plangi decat sa pui mana! Esti liber sa participi sa imbunatatesti "rahatul".
Raspunde

Paul

Acum 6 ani

Bravo Viorel :)))))))) Buna observatie !
Raspunde

un sibian

Acum 6 ani

Bravo Paul. Tot inainte vrednici pionieri... Tu esti un pionier desavarsit, un comandant de unitate!
Raspunde

viorel

Acum 6 ani

un sibian poet comenteaza aiurea. Sa stau pe margine? pe care margine? Eu nu pot imbunatati site-ul respectiv pentru ca eu nu sunt "specialist". Dar mi se pare aiurea o asemenea initiativa, sub comanda unui presedinte de CJ, care nu a produs nimic dar care sa se bucure de o reclama ieftina in presa. Ce s-a facut acolo, 8 ore, arata ca un lucru produs in 8 ore, adica de rahat. Nimic in plus fata de informatiile care oricum se gaseau pe site-ul proiectului sau pe siteurile la judet sau primarie. Deci las-o mai usor cu pionerii, pentru ca daca nu schimbam noi sistemul in '90, tu erai comandat de unitate
Raspunde

cetatean

Acum 6 ani

Tot ce sa facut acolo a fost si este doar o manipulare a acelor oameni care au initiativa pentru a scoate niste eroi si a le face imagine. Pe spinarea oamenilor care au lucrat acolo, sunt tipi care incearca sa ascunda defectele din sistem si banii furati. Pai cum sa spui ca sa nu mai cautam tapul ispasitor sau sa cautam vinovat. Pai de ce ala vinovat sa scape asa usor si cu banii furati si noi prostiti pe fata, sa plateasca pentru fapta lui. Daca cei care coordoneaza sau care sunt implicati sunt depasiti de astfel de situatii, pai ce cauta acolo? Sa plece acasa si sa fie tras la raspundere. Pai daca justitia ar spune la fel dupa fiecare furt sau crima.... "de ce sa mai cautam vinovat"... pai unde am ajunge? Lor trebuie sa le fie frica de noi sa ne mai prosteasca. Fac asta pentru ca le permitem. Pai cum a fost invitata SOMA al carui sef este din PNL, sau altii si vicele care spune ca se cunoaste de peste 10 ani cu organizatori acestui proiect si care este tot din PNL nu a stiut nimic? O MANIPULARE PE FATA PENTRU A IESI UNII SUPER EROII si altii gen vicele saracul sa faca pe victima si sa se planga cat a umblat el sa vorbeasca cu oamenii (a umblat pentru campanie nu pentru acest lucru) si sa ajute.... si lumea sa il planga si uite asa toata lumea se scoate ... trag de timp ...trec alegerile si dupa nici in cot nu ii doare. NU VA MAI LASATI MANIPULATI ASA USOR CU ASTFEL DE PSIHOLOGII ELABORATE IN LABORATOARE ASCUNSE SI SECRETE ;). VICELE NU A FOST CHEMAT PENTRU CA ASA A FOST SCENARIU SCRIS. Pe acel site daca citi cu atentie sunt scuzele firmei SOMA, scuze dealea diplomatice si a tuturor autoritatilor. Citi la intrebarile frecvente raspunsul la "De ce SOMA adună gunoaiele din pubele diferite in aceeași masină de gunoi ?" ... pai cum sa promivezi asa manipulare cu buna stiinta :))) Respect celor care au fost voluntari, probabil unii chiar au fost bine intentionati dar doar manipulati pe gratis.. publicitate pe spatele lor.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus