Marţi,
19.01.2021
Innorat
Acum
-9°C

Micile afaceri. „Dați-i foc muncii mele, că nu mă supăr”

Micile afaceri. „Dați-i foc muncii mele, că nu mă supăr”

Nu mulți sunt cei care pot spune „Dați-i foc muncii mele, că nu mă supăr”, dar Ciprian Cristea este sibianul care își încurajează astfel clienții. După ce a lucrat mai bine de zece ani în vânzări, împreună cu soția lui, a pus pe picioare o afacere cu lumânări pentru botez, cununie și nu numai. Și pentru că voiau să se diferențieze de ceilalți, s-au gândit să le picteze.

Ciprian are 37 de ani, a absolvit Facultatea de Geografie și a făcut un master în Turism. Încă din timpul liceului a început să muncească, iar în momentul finalizării studiilor deja avea o funcție de conducere într-o firmă. După mai bine de șase ani petrecuți în industria alimentară și vreo opt luni în funcția de director de vânzări la o fabrică de panificație din Sibiu, și-a dat demisia și a simțit că trebuie să facă altceva.

S-a documentat de pe Internet

La puțin timp după ce s-a născut primul lui copil, împreună cu soția lui, s-a hotărât să-și deschidă o mică afacere. Analizând piața, s-a oprit asupra realizării lumânărilor.
„Plecând de la o lungă listă de domenii, uitându-ne pe Internet, am ajuns întâmplător la producţia de lumânări. Și, cum eu plecasem din departamentul de pâine și mi se urcase până peste cap produsul cu termen scurt de valabilitate şi perisabil, acestea se pliau perfect”, povestește Ciprian.
mici-afaceri-lumanari-7

O lună de zile au căutat și învățat de pe internet ce presupune toată această activitate de producție a lumânărilor, iar în ianuarie 2010 și-au achiziționat primele materii prime și s-au apucat de treabă, realizând primele lor lumânări.

„Toată activitatea am început-o la Topârcea, într-o bucătărie de vară, când afară erau -27 de grade, iar, în bucătăria respectivă, după vreo patru ore de făcut foc, cred că am ajuns la vreo 0 grade. Acolo, în trei săptămâni, am învăţat ce înseamnă lumânarea, ne-au bubuit oalele, m-am făcut cu ceară din cap până în picioare, dar n-am păţit nimic”, își amintește Ciprian.
După mai multe încercări, au reușit să realizeze vreo 20-30 de lumânări pe care le-au vândut prietenilor și rudelor, cu intenția de a-și cumpăra alți doi saci de parafină și de a continua, în acest fel, activitatea.

mici-afaceri-lumanari-6

„Am început cu nişte lumânări simple, exact cum povesteau oamenii pe internet: să topeşti parafina, să pui fitilul și să torni în matriţe. După vreo două luni de zile am reuşit să facem prima pereche de lumânări de cununie de un metru pe care le-am oferit unor prieteni de-ai noştri”, spune el.
La început, lumânările prindeau formă în garajul de acasă, care se  transformase în atelier de lucru, iar în prezent, Ciprian împreună cu soția lui activează într-un atelier, pe strada Podului.

Calitatea înainte de preț

Cei doi soți s-au oprit la numele „Cristea Lumânări” deoarece, spune Ciprian, multe dintre site-urile pe care le vizitau erau inspirate din numele de familie. „În acea lună de sintetizat pe net, m-am inspirat foarte mult din produsele din Germania. Multe dintre brandurile pe care le-am văzut plecau de la numele lor”, își amintește el.

mici-afaceri-lumanari-4

Încă de la primele lumânări pe care le-a realizat, Ciprian și-a dorit să pună accentul pe calitate, achiziționând materii prime mai scumpe.

 „O parafină foarte bună este cu un conținut de grăsime mic. Un conținut mai ridicat duce la calitate mai slabă, dar depinde și pentru ce folosești lumânarea. De exemplu, la nunți și botezuri, o lumânare cu un conținut mare de grăsime nu te ajută pentru că apar probleme. Aceasta se îndoaie, scote fum și curge. Mi-a fost mai ușor să vând un produs mai scump, dar calitativ mai bun, decât invers”, punctează acesta.

De la clasic la personalizat

Pe lângă lumânările clasice de nuntă și botez, din atelier ies și lumânări pictate. Ideea a venit din partea unui clinet care își dorea pe lumânarea de botez un desen, iar de acolo, cu ajutorul unei pictorițe, lucrurile au luat amploare. „Lumânările se pictează cu vopsele acrilice și se păstrează în timp. Se aplică și un strat de lac peste pictură și acesta protejează și nu apare nicio problemă. Am pictat de la îngerași, până la fluturi și tot felul de forme. În general, lumânarea de botez este personalizată, iar ideile vin din partea clienților”, spune Ciprian. Mai mult decât atât, el se mândrește cu inventarea unei lumânări de tip stâlp, de 34 de centimetri, care de vreo 4-5 ani reprezintă o modă la nunți.

mici-afaceri-lumanari-3

Cât despre culori, el spune că albul și cremul sunt culorile anului, deoarece clienții își doresc o lumânare neutră pe care să o poată combina ușor cu flori.

„Acum, în perioada aceasta, suntem înnebuniți de culori pentru că se folosesc în aranjamente. Partea de pictură se axează pe tot ce înseamnă figurine: de la oameni de zăpadă și îngerași, până la bocăncei, în funcție de sezon. Totul se pictează, ambalează și vinde manual”, menționează Ciprian.
Micul întreprinzător colaborează cu mai multe firme specializate în organizarea evenimentelor. În plus, realizează lumânări pentru oricine este interesat. Prețurile diferă de la o lumânare la alta. Pentru cele decorative, ele pornesc de la 6 lei și, în funcție de complexitatea modelului, pot ajunge până la 15 lei. Pentru botez sau cununie, prețurile unei lumânări variază între 80 și 150 de lei.

mici-afaceri-lumanari-1 mici-afaceri-lumanari-5

Comentarii

5 comentarii

un sibian

Acum 4 ani

Foarte fain! Multa bafta in continuare!
Raspunde

Ciprian Cristea

Acum 4 ani

Foarte multumim :)
Raspunde

Bogdan

Acum 4 ani

Mult succes in continuare!
Raspunde

Cosmin

Acum 4 ani

Felicitari!
Raspunde

///

Acum 4 ani

Frumos, dar poți trăi dintr-o asemenea afacere? Cât trebuie să vinzi sau ce fraieri să găsești ca să poți avea un venit rezonabil?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus