Joi,
25.07.2024
Parțial Noros
Acum
24°C

Coriolan Brad, cetățean de onoare al județului Sibiu, de Ziua Națională

Coriolan Brad, cetățean de onoare al județului Sibiu, de Ziua Națională

Medic, fost director al Spitalului județean, veteran de război și activist politic în exil, Coriolan Brad – născut acum 92 de ani la Gura Râului – este primul Cetățean de onoare al județul Sibiu din  mandatul de președintă a CJ Sibiu al Danielei Cîmpean.

Doctor în medicină din 1971, Coriolan Brad a condus Spitalul județean Sibiu în perioada 1972 – 1976 din postul de director medical, după care a emigrat în Republica Federală Germania, unde a profesat tot medicina. ”În exil a scris articole cu conținut politic pentru apărarea țării și a poporului român și a fost membru al «Consiliului național român», făcând parte din Biroul executiv central pentru Europa și America”, se mai arată în raportul de specialitate citat. Veteran de război, Brad a primit Crucea comemorativă pentru serviciile militare din cel de-al doilea război mondial. Medicul este autor a trei cărți de specialitate: Tabagismul și efectele lui (1964), Actualități în hepatologie (1996), Bolile pancreasului (2002). Cadru didactic asociat al Facultății de medicină din Sibiu, Coriolan Brad este pensionar, în prezent.

dsc_6830

Medicul arată că pe tema situației politice din România comunistă a ținut legătura cu personalități precum MS Regele Mihai I al României, Francois Mitterrand, fostul președinte al Franței, dar a fost în audiență și Papa Ioan Paul al II-lea. ”În munca politică am contrazis prin conferințe și articole politica iredentistă maghiară referitoare la Transilvania, care depășise limitele realității și a bunului simț”, mai arată Coriolan Brad în biografia sa. El amintește de episodul din 1998, când a redactat memorii pentru susținerea morală a ”Congregației inimii neprihănite a Mariei” din Odorheiul Secuiesc, cămin pentru copiii orfani aflat în pericol de închidere. ”Urmare a acestei acțiuni, nu numai că a fost salvat căminul, dar lângă el s-a deschis un liceu cu limbă de predare română”, mai arată Brad.

https://youtu.be/KnASDMbCogI

Până în prezent, 13 locuitori ai județului au primit acest titlu. Printre aceștia se numără ÎPS Streza, Lucreția Ciobanu, Ion Besoiu, Mircea Păcurariu, Corneliu Bucur, Iacob Cătoiu, Nicolae Nan, Ioan Bondrea, Constantin Oprean, Valeriu Olariu sau Ghiță Bârsan.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus