Tribunalul Sibiu i-a achitat pe toți cei 23 de aleși ai municipiului Mediaș - printre care și Teodor Neamțu, fostul primar, și George Petrescu, fostul viceprimar – trimiși în judecată de DNA Alba Iulia, acum doi ani, pentru infracțiuni de corupție. Hotărârea nu este definitivă.
Tribunalul Sibiu a pronunțat vineri, 2 decembrie 2016, hotărârea prin care i-a achitat pe toți cei 23 de aleși, acuzați de procurorii DNA Alba Iulia de faptul că – în calitate de consilieri locali sau, în cazul lui Neamțu, primar – au decis achiziționarea pachetului minoritar de acțiuni al societății Gospodărie Comunală SA. Cei de la DNA au calculat prejudicii de peste 4,4 milioane de lei, pentru acoperirea cărora a fost pus sechestru pe bunurile celor 23 de aleși. Toți cei 23 erau acuzați de procurorii DNA de ”două infracțiuni concurente de abuz în serviciu, dintre care una cu consecințe deosebit de grave”. Hotărârea nu este definitivă și poate fi atacată cu apel în termen de zece zile de la comunicare, competența soluționării apelului revenind Curții de Apel Alba Iulia, după cum se arată într-un comunicat al Tribunalului Sibiu, remis la solicitarea Turnul Sfatului.
Dosarul Goscom a fost instrumentat de DNA ca urmare a faptului că, într-o ședință extraordinară din noiembrie 2013, consilierii locali ai Mediașului au decis (cu un singur vot împotrivă) să cumpere cu 696.034 de lei 19,22% din acțiunile SC Gospodăria Comunală SA (societatea care întreținea drumurilor municipiului). Asta în condițiile în care restul de 80,78% din acțiuni erau deținute tot de Consiliul local Mediaș, care astfel era acționar majoritar. Pachetul de acțiuni cumpărat în urma votului din noiembrie era deținut de Asociația Goscom, asociație în cadrul căreia – susține DNA – erau prezenți și fostul primar al Mediașului, Teodor Plopeanu, și cetățeanul de onoare al orașului, Ilie Lața, ambii consilieri locali la vremea votului. În urma acestei tranzacții, președintele Asociației Goscom, Ioan Șerban (fost director al societății Gospodăria Comunală SA), a virat 104.000 lei în contul lui Ilie Lața și 52.000 de lei, în contul lui Plopeanu. În instanță, cei doi au arătat că sumele respective reprezentau returnarea unor împrumuturi luate de Șerban în urmă cu mulți ani.Dacă nu ar fi fost acest dosar aș fi candidat
Una din figurile centrale ale acestui dosar a fost Teodor Neamțu, cel care a fost primar al Mediașului până în vara acestui an, când a decis să nu mai candideze pentru un nou mandat. Teodor Neamțu este acuzat de DNA că ar fi convins consilierii locali să voteze hotărârea de achiziție a pachetului minoritar de acțiuni, în condițiile în care la sediul Primăriei ar fi fost depusă o adresă prin care administratorul SC Gospodăria Comunală SA indica starea precară a societății și chiar iminența falimentului.
Scenariul celor DNA nu a fost acceptat, însă, de judecătoarea Tribunalului Sibiu care a judecat pe fond acest dosar. Dosar care, spune fostul primar, l-a afectat atât profesional, cât și în plan personal. ”Tot ceea ce am făcut am făcut cu bună credință și în interesul municipiului. Nu am luat un ban acasă, consilierii la fel. Tot ceea ce s-a făcut a fost în spiritul și litera legii. Iar eu îmi mențin ceea ce am declarat și la finalul acestui dosar: că dacă nu aș fi fost eu primar, nu s-ar fi ajuns aici. Acest dosar m-a afectat în primul rând moral: după 12 ani de administrație, în care chiar am vrut să fac ceva pentru Mediaș, să ajung în situația aceasta nu mi-a căzut bine, vă dați seama. Și în viața de zi cu zi e o presiune”, declară Teodor Neamțu pentru Turnul Sfatului.
Neamțu nu a mai candidat pentru funcția de primar, dar spune că ar fi fost interesat de o candidatură la alegerile parlamentare din această iarnă. ”De candidat la Primărie nu aș mai fi candidat. Dar aș fi candidat pentru Parlament, în mod cert, căci au fost destule oferte. Dar am considerat că e normal până se clarifică situația să fac pasul în spate, ceea ce alții nu fac”, mai arată fostul primar. El consideră că, în cazul – extrem de probabil – în care DNA va ataca hotărârea Tribunalului, Curtea de Apel va menține soluția de la Sibiu.
Alături de Teodor Neamțu și George Petrescu, Tribunalul Sibiu i-a mai achitat pe fostul viceprimar actual consilier Floarea Taropa, pe Ioan Șerban – președintele și acționarul majoritar al Asociației Goscom, precum și pe Ilie Lața și Teodor Plopeanu (și acesta din urmă, fost primar al orașului). Ceilalți aleși achitați sunt Balazs Bela Atila, Ciulea Ioan Vasile, Grozav Eugen, Knall Helmuth Iulius, Lăzăroiu Ioan, Manta Anca Maria, Moraru Eugen, Neag Florin, Nicorici Constantin Gheorghe, Popa Ioan, Sas Ilarie, Toma Cosmin Lucian, Ciolpan Vasile, Nagy Pavel și Pătrui Eleonora.
De unde s-a ajuns la 4,4 milioane de lei?
Pe lângă prejudiciul de aproximativ 700.000 de lei pe care DNA l-a imputat aleșilor din Mediaș, procurorii anticorupție au mai pus în sarcina celor 23 și sumele cheltuite anterior în această direcție. Căci achiziția pachetului minoritar de acțiuni a avut loc în condițiile în care, în 2012, Consiliul local Mediaș a aprobat o majorare de capital la Gospodăria Comunală de trei milioane de lei. Înainte de acea majorare de capital, acționarul majoritar al societății era Asociația Goscom (cu 52% din acțiuni). Dar în urma majorării de capital din 2012, cum asociația nu a participat la aceasta, Consiliul local Mediaș este cel care a devenit acționarul majoritar. Cele aproximativ 3,7 milioane de lei astfel cheltuite din bugetul local au fost imputate de DNA celor 23 de aleși, alături de cele aproape 700.000 de lei plătite pentru pachetul minoritar de acțiuni.
Cum hotărârea nu este definitivă, Tribunalul Sibiu a decis menținerea sechestrelor asigurătorii, instituite de procurorii DNA.
”Emigrez!”
Ultima înfățișare în fața instanței sibiene în acest dosar a avut loc în a doua parte a lunii octombrie a acestui an. În fața judecătoarei, cei trimiși în judecată de DNA au vorbit și despre felul în care dosarul procurorilor anticorupție le-a afectat viața. ”De meserie, sunt profesor de istorie. Puțină lume știe faptul că Gospodări Comunală s-a înființat în 1905. Și noi, ce făceam? Desființam o societate care a trecut prin toate regimurile și prin două războaie mondiale? Noi am încercat să schimbăm ceva, nu să demolăm. Vreau să vă mai spun că în 1990 am avut posibilitatea să emigrez. Îmi pare rău că nu am făcut-o. Dar vreau să vă anunț – și îmi pare rău că o fac în acest cadru – că atunci când se va termina procesul – dacă va fi să fiu condamnat, după pedeapsă – voi emigra cu toată familia în Germania”, a povestit, de exemplu, fostul consilier local Helmuth Iulius Knall.
Eleonora Pătrui a devenit consilier local la 26 de ani, în februarie 2005. ”Eram cel mai tânăr consilier local pe care l-a avut Mediașul. Timp de opt ani, cât am fost consilier local, am avut numai bune intenții. Dar viața mea personală a fost profund marcată de acest proces”, a declarat în fața instanței. Aflată în căutarea unui loc de muncă, Eleonora Pătrui spune că a întâlnit dificultăți. ”Cu toate că am un CV foarte bogat, în timpul interviurilor de angajare m-am simțit umilită, deoarece deși mi s-a spus că sunt foarte bine pregătită, nu pot fi angajată deoarece e trecut faptul că sunt urmărită penal în cazierul judiciar”.
Și George Petrescu, viceprimarul Mediașului la momentul cumpărării acțiunilor de la Goscom, spune că a rămas șomer. ”Datorită DNA sunt afectat și de probleme personale. Nu am mai putut candida la noile alegeri din cauza acestui dosar, pe deasupra mai sunt și șomer. Dar, nu e asta neapărat o problemă, mă descurc. Trebuie să spun că nu îmi pare rău de votul dat: am votat din convingere. În momentul în care am fost pus în fața votului respectiv se discuta că sunt interese să se cumpere această societate pe bucăți: stația de asfalt, cumpărată cu 1,6 milioane de euro, și niște utilaje. Nu intru în detalii, dar dacă apărea un operator privat, am fi plătit lucrările de întreținere a drumurilor mult mai scump. Vă dau un exemplu: la Sibiu, unde aveți operator privat, plătiți gunoiul mult mai scump decât la Mediaș, unde operatorul este o societate a Consiliului local”, a spus Petrescu.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: Floarea Taropa , DNA , Gospodărie Comunală , Tribunalului Sibiu , Alba Iulia , Teodor Neamtu , Gospodăria Comunală , Popa Ioan , Turnul Sfatului , Dosarul GosCom , Ilie Lața , Apel Alba Iulia , George Petrescu , Balazs Bela Atila , Tribunalul Sibiu , Ciulea Ioan Vasile , Afacerea GosCom , Grozav Eugen , Knall Helmuth Iulius , Neag Florin , Lăzăroiu Ioan , Pentru Sibiu , Manta Anca Maria , Teodor Plopeanu , Moraru Eugen , Și George Petrescu , Nicorici Constantin Gheorghe , Ioan Șerban , Sas Ilarie , Ciolpan Vasile , Nagy Pavel , Pătrui Eleonora , Eleonora Pătrui , Gospodări Comunală , decizie , Helmuth Iulius Knall , Asociația Goscom , Asociației Goscom , Toma Cosmin Lucian , achitati
Vizualizari: 9888
Ultimele comentarii
Acum 26 minute
Vlad
Acum 1 oră
Elen
Acum 1 oră
AndreiM
Acum 2 ore
Clotlida Menestrel_Prajeala
Acum 2 ore
Romania ca o prada