Vineri,
09.12.2022
Ceata
Acum
1°C

Eșec răsunător al DNA în dosarul Afacerea Goscom: toți cei 23 de aleși trimiși în judecată au fost achitați

Eșec răsunător al DNA în dosarul Afacerea Goscom: toți cei 23 de aleși trimiși în judecată au fost achitați

Tribunalul Sibiu i-a achitat pe toți cei 23 de aleși ai municipiului Mediaș - printre care și Teodor Neamțu, fostul primar, și George Petrescu, fostul viceprimar – trimiși în judecată de DNA Alba Iulia, acum doi ani, pentru infracțiuni de corupție. Hotărârea nu este definitivă.

Tribunalul Sibiu a pronunțat vineri, 2 decembrie 2016, hotărârea prin care i-a achitat pe toți cei 23 de aleși, acuzați de procurorii DNA Alba Iulia de faptul că – în calitate de consilieri locali sau, în cazul lui Neamțu, primar – au decis achiziționarea pachetului minoritar de acțiuni al societății Gospodărie Comunală SA. Cei de la DNA au calculat prejudicii de peste 4,4 milioane de lei, pentru acoperirea cărora a fost pus sechestru pe bunurile celor 23 de aleși. Toți cei 23 erau acuzați de procurorii DNA de ”două infracțiuni concurente de abuz în serviciu, dintre care una cu consecințe deosebit de grave”. Hotărârea nu este definitivă și poate fi atacată cu apel în termen de zece zile de la comunicare, competența soluționării apelului revenind Curții de Apel Alba Iulia, după cum se arată într-un comunicat al Tribunalului Sibiu, remis la solicitarea Turnul Sfatului.

Dosarul Goscom a fost instrumentat de DNA ca urmare a faptului că, într-o ședință extraordinară din noiembrie 2013, consilierii locali ai Mediașului au decis (cu un singur vot împotrivă) să cumpere cu 696.034 de lei 19,22% din acțiunile SC Gospodăria Comunală SA (societatea care întreținea drumurilor municipiului). Asta în condițiile în care restul de 80,78% din acțiuni erau deținute tot de Consiliul local Mediaș, care astfel era acționar majoritar. Pachetul de acțiuni cumpărat în urma votului din noiembrie era deținut de Asociația Goscom, asociație în cadrul căreia – susține DNA – erau prezenți și fostul primar al Mediașului, Teodor Plopeanu, și cetățeanul de onoare al orașului, Ilie Lața, ambii consilieri locali la vremea votului. În urma acestei tranzacții, președintele Asociației Goscom, Ioan Șerban (fost director al societății Gospodăria Comunală SA), a virat 104.000 lei în contul lui Ilie Lața și 52.000 de lei, în contul lui Plopeanu. În instanță, cei doi au arătat că sumele respective reprezentau returnarea unor împrumuturi luate de Șerban în urmă cu mulți ani.
Dacă nu ar fi fost acest dosar aș fi candidat

Una din figurile centrale ale acestui dosar a fost Teodor Neamțu, cel care a fost primar al Mediașului până în vara acestui an, când a decis să nu mai candideze pentru un nou mandat. Teodor Neamțu este acuzat de DNA că ar fi convins consilierii locali să voteze hotărârea de achiziție a pachetului minoritar de acțiuni, în condițiile în care la sediul Primăriei ar fi fost depusă o adresă prin care administratorul SC Gospodăria Comunală SA indica starea precară a societății și chiar iminența falimentului.

Scenariul celor DNA nu a fost acceptat, însă, de judecătoarea Tribunalului Sibiu care a judecat pe fond acest dosar. Dosar care, spune fostul primar, l-a afectat atât profesional, cât și în plan personal. ”Tot ceea ce am făcut am făcut cu bună credință și în interesul municipiului. Nu am luat un ban acasă, consilierii la fel. Tot ceea ce s-a făcut a fost în spiritul și litera legii. Iar eu îmi mențin ceea ce am declarat și la finalul acestui dosar: că dacă nu aș fi fost eu primar, nu s-ar fi ajuns aici. Acest dosar m-a afectat în primul rând moral: după 12 ani de administrație, în care chiar am vrut să fac ceva pentru Mediaș, să ajung în situația aceasta nu mi-a căzut bine, vă dați seama. Și în viața de zi cu zi e o presiune”, declară Teodor Neamțu pentru Turnul Sfatului.

Neamțu nu a mai candidat pentru funcția de primar, dar spune că ar fi fost interesat de o candidatură la alegerile parlamentare din această iarnă. ”De candidat la Primărie nu aș mai fi candidat. Dar aș fi candidat pentru Parlament, în mod cert, căci au fost destule oferte. Dar am considerat că e normal până se clarifică situația să fac pasul în spate, ceea ce alții nu fac”, mai arată fostul primar. El consideră că, în cazul – extrem de probabil – în care DNA va ataca hotărârea Tribunalului, Curtea de Apel va menține soluția de la Sibiu.

Alături de Teodor Neamțu și George Petrescu, Tribunalul Sibiu i-a mai achitat pe fostul viceprimar actual consilier Floarea Taropa, pe Ioan Șerban – președintele și acționarul majoritar al Asociației Goscom, precum și pe Ilie Lața și Teodor Plopeanu (și acesta din urmă, fost primar al orașului). Ceilalți aleși achitați sunt Balazs Bela Atila, Ciulea Ioan Vasile, Grozav Eugen, Knall Helmuth Iulius, Lăzăroiu Ioan, Manta Anca Maria, Moraru Eugen, Neag Florin, Nicorici Constantin Gheorghe, Popa Ioan, Sas Ilarie, Toma Cosmin Lucian, Ciolpan Vasile, Nagy Pavel și Pătrui Eleonora.

De unde s-a ajuns la 4,4 milioane de lei?

Pe lângă prejudiciul de aproximativ 700.000 de lei pe care DNA l-a imputat aleșilor din Mediaș, procurorii anticorupție au mai pus în sarcina celor 23 și sumele cheltuite anterior în această direcție. Căci achiziția pachetului minoritar de acțiuni a avut loc în condițiile în care, în 2012, Consiliul local Mediaș a aprobat o majorare de capital la Gospodăria Comunală de trei milioane de lei. Înainte de acea majorare de capital, acționarul majoritar al societății era Asociația Goscom (cu 52% din acțiuni). Dar în urma majorării de capital din 2012, cum asociația nu a participat la aceasta, Consiliul local Mediaș este cel care a devenit acționarul majoritar. Cele aproximativ 3,7 milioane de lei astfel cheltuite din bugetul local au fost imputate de DNA celor 23 de aleși, alături de cele aproape 700.000 de lei plătite pentru pachetul minoritar de acțiuni.

Cum hotărârea nu este definitivă, Tribunalul Sibiu a decis menținerea sechestrelor asigurătorii, instituite de procurorii DNA.

”Emigrez!”

Ultima înfățișare în fața instanței sibiene în acest dosar a avut loc în a doua parte a lunii octombrie a acestui an. În fața judecătoarei, cei trimiși în judecată de DNA au vorbit și despre felul în care dosarul procurorilor anticorupție le-a afectat viața. ”De meserie, sunt profesor de istorie. Puțină lume știe faptul că Gospodări Comunală s-a înființat în 1905. Și noi, ce făceam? Desființam o societate care a trecut prin toate regimurile și prin două războaie mondiale? Noi am încercat să schimbăm ceva, nu să demolăm. Vreau să vă mai spun că în 1990 am avut posibilitatea să emigrez. Îmi pare rău că nu am făcut-o. Dar vreau să vă anunț – și îmi pare rău că o fac în acest cadru – că atunci când se va termina procesul – dacă va fi să fiu condamnat, după pedeapsă – voi emigra cu toată familia în Germania”, a povestit, de exemplu, fostul consilier local Helmuth Iulius Knall.

Eleonora Pătrui a devenit consilier local la 26 de ani, în februarie 2005. ”Eram cel mai tânăr consilier local pe care l-a avut Mediașul. Timp de opt ani, cât am fost consilier local, am avut numai bune intenții. Dar viața mea personală a fost profund marcată de acest proces”, a declarat în fața instanței. Aflată în căutarea unui loc de muncă, Eleonora Pătrui spune că a întâlnit dificultăți. ”Cu toate că am un CV foarte bogat, în timpul interviurilor de angajare m-am simțit umilită, deoarece deși mi s-a spus că sunt foarte bine pregătită, nu pot fi angajată deoarece e trecut faptul că sunt urmărită penal în cazierul judiciar”.

Și George Petrescu, viceprimarul Mediașului la momentul cumpărării acțiunilor de la Goscom, spune că a rămas șomer. ”Datorită DNA sunt afectat și de probleme personale. Nu am mai putut candida la noile alegeri din cauza acestui dosar, pe deasupra mai sunt și șomer. Dar, nu e asta neapărat o problemă, mă descurc. Trebuie să spun că nu îmi pare rău de votul dat: am votat din convingere. În momentul în care am fost pus în fața votului respectiv se discuta că sunt interese să se cumpere această societate pe bucăți: stația de asfalt, cumpărată cu 1,6 milioane de euro, și niște utilaje. Nu intru în detalii, dar dacă apărea un operator privat, am fi plătit lucrările de întreținere a drumurilor mult mai scump. Vă dau un exemplu: la Sibiu, unde aveți operator privat, plătiți gunoiul mult mai scump decât la Mediaș, unde operatorul este o societate a Consiliului local”, a spus Petrescu.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

13 comentarii

Eugen

Acum 6 ani

Nu dati si numele procurorilor si al judecatorului?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Gligor

Acum 6 ani

Felicitari justitiei romane! Eram convins ca un militar de talia Domnului colonel Neamtu nu poate fi corupt.
Raspunde

Claudiu

Acum 5 ani

Pisamas pe tine Gligore si pe neamu tau de smintiti . Militari de cacat , un pluton de puscasi americani cucereste Romania in 30 de minute . Paraziti analfabeti cu chipiu . Cum a venit Roman -sa reparat drumul .
Raspunde

mda

Acum 6 ani

scapa cam multi anchetati de dna alba iulia, ceva pute...
Raspunde

Dac-trac

Acum 6 ani

Mafia din justitie ii scăpa .... saepele de tigan Iliescu a dat drumul la cutia pandorei ...acestea sunt consecintele.Din păcate justiție o sa fie când o sa fie schimbata constituția cu una noua
Raspunde

ion

Acum 6 ani

datorita acestor indivizi, mediasul a devenit un oras plictisitor ,murdar, corupt ,oameni inteligenti care l au parasit sau tind sa l paraseasca ,case si apartamente abandonate,furturi ,talharii multe ,justitie oarba.felicitari dna.mult succes la alba iulia.
Raspunde

rem

Acum 6 ani

Pai nu mai avem incredere in nimeni si nimic, atata timp cat mascarada asta cu hoti e de poza. Vom fi un popor bolnav si suferind alaturi de averile smecherilor sustinuti de partide.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Liviu

Acum 6 ani

Bravo Justitie, nu te desminti, asta nu este un act de dreptate ci o lupta intre fractiuni securistice. Jigodile astea PDL-iste au ingropat Mediasul, o tagma de oportunisti, abonati la bugetul local, cu tupeu de viitori candidati...
Raspunde

un sas

Acum 6 ani

D-ul I.H Knall stie de ce nu a emigrat in 1990 in Germania .Aici nu merge cu linsul in stanga si dreapta si schimbam partidele inainte de alegeri in interesul personal cum a facut gasca din forumul german Medias .Sa emigrese o sa vada ce il asteapta aici.Il asteptam cu draccc....
Raspunde

Nelu

Acum 6 ani

Cred ca in sfarsit sa facut dreptate, dupa 3 ani, ! Cine va despagubii, pierderile morale, materiale, jignirile, aduse de toti cei care au bacalarit si sau erijat in lupi moralisti, si au aruncat primii cu piatra...? Acuzatorii sant din Alba sper ca justitia sa ramana corecta si la ea Acasa.
Raspunde

Claudiu

Acum 5 ani

Ca sa fim realisti : baietii astia care put de la o posta a penal ( Neamtu , Lata , Plopeanu ,.... ) au furat suficient de la bugetul orasului astfel incat sa mituiasca procurorii ca sa faca un dosar de rahat ( sa nu bage probe , sa nu investigheze , etc ) si care poate fi neutralizat si de catre un avocat de nota 2 in doau miscari . Pe urma , daca cumva procurorii fac un dosar care ar constitui un cat de mic pericol , se gasesc avocatii care sunt dealeri ai judecatorilor , adica care impart onorariul gras cerut de la clienti cu judecatorii . Pe urma , Codruta Kovesi este din Medias , cativa din baietii astia au fost prieteni intimi ai familiei , o mangaiau pe Codruta pe capsor cand era zburdalnica . Credeti ca nu conteaza ??? Codruta a ajuns sefa DNA la recomandarea lui Munteanu de la gaz care este prieten la catarama cu Blaga . Asa ca ..... nu va mirati ca i-au prins cu rata-n gura si ii achita . Votai PSD , PNL si alte asociatii de hoti ca mergem inainte romanasilor .
Raspunde

o sibianca

Acum 4 ani

Asa se va intampla si cu dosarul Maricuta daca se va judeca la Sibiu.Aici e lumea lor, si DNA pe mana cu ei!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus