Vineri,
28.01.2022
Innorat
Acum
2°C

“Trusou pentru nou-născuţi”, pe modelul Finlandei

“Trusou pentru nou-născuţi”, pe modelul Finlandei

Ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, şi ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, au semnat, marţi, o scrisoare comună adresată ministrului Fondurilor Europene, Dragoş Dinu, prin care propun introducerea unei măsuri noi de susţinere a mamelor aparţinând grupurilor vulnerabile, respectiv “Trusoul pentru nou-născuţi”, în Programul Operaţional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate 2014 - 2020.

Trusoul pentru nou-născuţi se acordă pentru fiecare naştere, în maternitate, pentru mamele cu risc social sau din grupuri vulnerabile, identificate de asistentul social sau persoana cu atribuţii de asistenţă socială din maternitate, potrivit propunerii miniştrilor Sănătăţii şi Muncii, transmite news.ro

În total, 120.000 de mame în situaţii de risc şi excluziune socială ar putea pleca din maternitate, în următorii patru ani, cu un kit care să le permită să aibă o mai bună grijă de bebeluşii lor. Cutia trusoului va putea fi folosită ca pat, iar kit-ul va mai conţine scutece, haine, ghid de informare pentru mame, inclusiv pentru alăptat.

Valoarea estimată a trusoului este de 450 lei, iar lista finală a conţinutului va fi decisă de un grup de experţi de la Institutul Mama şi Copilul, arată un comunicat comun al Ministerului Sănătăţii şi Ministerului Muncii.

Acordarea trusoului pentru nou-născuţi va fi un real sprijin pentru familiile vulnerabile, asigurându-le un minim necesar creşterii şi îngrijirii copilului în primul trimestru de viaţă, igiena, dar şi securitatea acestuia, menţionează iniţiatorii proiectului.

De asemenea, măsura ar putea contribui şi la scăderea numărului de copii abandonaţi în maternitate, precum şi a numărului de decese în primul an de viaţă al copilului, asigurându-se monitorizarea stării de sănătate de către medicul de familie şi de către asistenţii medicali comunitariari, potrivit sursei citate.

În 2015, 1.493 de copii sub vârsta de un an au decedat. Deşi în scădere faţă de anii anteriori, rata mortalităţii în România este cea mai mare din Europa, arată statisticile.

În 2015, numărul de născuţi vii înregistrat a fost de 187.372, iar numărul de copii părăsiţi în maternităţi, pentru care au fost dispuse măsuri de protecţie specială, a fost de 332 din 9.722 de copii intraţi în sistemul de protecţie specială.

În 2015, media anuală a beneficiarilor de alocaţie pentru susţinerea familiei, familie monoparentală cu un venit de până la 200 lei, cu un copil, a fost de 25.392, iar a familiilor biparentale cu un venit de până la 200 de lei pe membru de familie, cu un copil, a fost de 50.095, dintr-un total de 277.916 de beneficiari ai acestui drept social.

Introducerea noii măsuri este argumentată şi prin experienţa Finlandei, ţară care implementează un astfel de program încă din 1938, program care, împreună cu controalele periodice pre şi post-natale, a condus la o rată a mortalităţii infantile în Finlanda de doar 1,8 la mie în 2013 şi care a rămas constantă.

Potrivit ministerelor Muncii şi Sănătăţii, propunerea vizează introducerea măsurii în Programul Operaţional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate 2014 - 2020, a cărui modificare urmează să fie trimisă Comisiei Europene.

Unul din obiectivele acestui program este sprijinirea persoanelor defavorizate prin distribuirea de alimente şi asistenţă materială de bază.

foto

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus