Marţi,
25.01.2022
Innorat
Acum
-7°C

Vizitează Sibiul prin ochii localnicilor. Cu ajutorul aplicației Questo

Vizitează Sibiul prin ochii localnicilor. Cu ajutorul aplicației Questo

Sibiul nu înseamnă doar Piața Mare și Turnul Sfatului. Sibiul reprezintă mai mult de atât, multe străduțe lăturalnice, mâncare locală sau povești ale locului. La toate acestea s-au gândit niște tineri care vor să ducă turismul la alt nivel, unul colaborativ, printr-o aplicație. “Questo” prezintă o altă față a orașului, partea mai puțin aglomerată, cea văzută prin ochii localnicilor.

Ai plecat în vacanță într-un oraș nou,  ai o listă de locuri foarte cunoscute pe care vrei să le vezi, muzee, biserici, cafenele. Dar, la un moment dat te saturi de aglomerație, lucruri prea comerciale și vrei să vezi cum arată cu adevărat acel oraș, să îi afli povestea, să vorbești cu localnicii. De aici a plecat și ideea lui Alexandru Govoreanu, unul dintre fondatorii aplicației, aflat într-o călătorie împreună cu alți prieteni.

pasaj-arhive-1

Un altfel de turism

„Vine acum un grup de nemți și în Piața Mare oricum o să ajungă, pe Bălcescu la fel, în Piața Mică la fel. Questo ar trebui să îi ia un pic și să îi ducă pe lângă, prin locurile astea pe care le știm noi ca și localnici. Foarte puțini turiști se lasă “pierduți”. Tu abătându-te și ducându-te pe tot felul de străduțe descoperi locuri foarte frumoase, fie locuri istorice sau o afacere locală, un restaurant micuț de familie. Chiar de aici a pornit ideea aplicație. După o excursie în Roma în care primele zile au fost cu plimbări pe la obiectivele turistice foarte cunoscute pe care, cu siguranță, vrei să le vezi, dar după trei zile de ghiduri turistice și milioane de chinezi care fac poze în jurul tău, te saturi. După, am găsit Italia așa cum ne-am imaginat-o noi”, spune Alexandru.

Pornind de la ideea că este prea impersonal să vizitezi orașul în care te afli alături de alte zeci de persoane, cei patru fondatori ai aplicației au dorit să creeze un “prieten” în fiecare oraș, ceva care să te ghideze să descoperi, să fie ceva interactiv.  Alexandru Govoreanu fiind sibianul care a creat acest traseu în Sibiu și Cisnădioara.

“Questo are două scopuri, unul să îi plimbe pe oameni prin toată lumea, prin ochii localnicilor în momentul în care vizitează orașe. Iar ar doilea este să îi ajute pe localnici să își iubească orașele. Și asta cum se poate face? Dacă îi motivezi pe localnici să adauge în orașele lor questuri. Și de ce ar face asta? Ca să sprijine cauzele locale. Questo îți dă o aplicație pe telefon, unde e ca și cum ai avea un prieten din orașul respectiv care te plimbă. Noi asta vrem să facem, să ai un prieten de genul în fiecare oraș din lume, iar acela să fie Questo. În viitor aplicația va ține foarte bine cont de cine ești tu, de profilul tău, ca să îți găsească un quest cât mai potrivit pentru tine, iar acesta constituie următorul pas”, punctează tânărul.

scari-biserica-evanghelica

Sibiul, plin de ganguri

Traseul din Sibiu pornește din parcul Astra, acolo se primește primul indiciu, afli prima poveste și  începe “aventura” care durează undeva la două ore.  Dacă, la un moment dat, cei care folosesc aplicația s-au blocat pe traseu pot cere un indiciu.

“Traseul din Sibiu e plin de ganguri și trebuie neapărat să te uiți pe sus, la diverse chestii. Acesta este un lucru la care ținem foarte mult, nu vrem să fie o aplicație de GPS, să stai să te uiți pe telefon. Ea funcționează în felul următor. O descarci, alegi orașul, după care te uiți și vezi ce quest-uri sunt disponibile. Alegi ce îți place și o să primești un loc de start, ai chiar și o hartă. Din ceea ce am observat noi, oamenii nu prea vor să ceară hint-uri pentru că sunt destul de competitivi, o iau și ca pe un joc. Cei care au testat deja în Sibiu spun că au descoperit locuri pe care nu le știau până acum”, spune Alexandru.
Pe de altă parte, în Cisnădioara aplicația te duce direct la cetate unde o să afli multe legende spuse de bătrânii din sat. “O să afli ce caută bolovanii ăia foarte mari la cetate, sau o să afli povestea a doi îndrăgostiți. Sunt legende, și astea sunt frumoase. Pentru că tu când te duci într-un oraș străin și ai acolo un prieten el o să îți zică ce bârfe mai știe el despre orașul acela, ce a auzit de la bunici, de la părinți”, povestește Alexandru, care a crescut și copilărit în Cisnădie.

Ce spun oamenii

Până acum aplicația a fost încercată, la nivelul Sibiului, de peste 300 de oameni și, se pare că cel mai bine funcționează la cupluri.  Noi am zis că o să fie pentru grupuri, patru, cinci, grupuri mai mari. Iar apoi au tot început să foloseacă cuplurile Questo. Și i-am întrebat ce le place, ce se întâmplă. Cel mai mult ea vrea să facă Questo, de altfel, publicul nostru de până acum a fost constituit mai mult din femei. Încep jocul amândoi, iar de la primul indiciu începe să fie amuzant și să se contrazică. Este un joc continuu între ei, ai impresia că îi enervezi, că nu e bine, dar la final sunt foarte fericiți și vor să mai facă. E un exercițiu foarte bun pentru cupluri.

Aplicația este funcțională în șase orașe din România, București, Sibiu, Brașov, Craiova, Iași și Cisnădioara. Iar Sibiul a fost primul oraș în care a funcționat. Fondatorii și echipa au lucrat la ea timp de un an, au testat-o, au făcut cercetări, iar în momentul de față încă nu este lansată oficial.  Am lucrat foarte mult la aplicație, iar ea a fost pusă în google play la sfârșitul lui august, iar  acum este încă în beta, lucrăm la jocul din spatele ei care o va completa și care va permite localnicilor să creeze quest-uri. În momentul de față totul este gratuit, dar pentru viitor ne gândim să facem un sistem care, în funcție de câți oameni ajung la tine, ca proprietar de afacere mică, locală, tu va trebui să plătești ceva. Ne concentrăm în momentul de față pe mărirea numărului de quest-uri. Dacă e vreo afacere locală care vrea să apară poate să ne contacteze”, conchide Alexandru.

_mg_5609

Comentarii

2 comentarii

Tu es stultior quam asinus

Acum 5 ani

...si acum toti oltenii si alti frustrati, o sa posteze turismul din Broscarie si alte mici oltenii din zona :) Destept baieti, foarte destept !!!
Raspunde

Pastorel Abagiu

Acum 5 ani

Ia aminte la taicuta Eu in tine vad maimuța Ce a părăsit pomul Însă nu vad încă omul!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus