Miercuri,
18.09.2024
Innorat
Acum
14°C

Cel mai mare proiect de restaurare din activitatea Muzeului Brukenthal s-a finalizat

Cel mai mare proiect de restaurare din activitatea Muzeului Brukenthal s-a finalizat

Un an de muncă și aproximativ un miliard de lei vechi.  Atât a fost nevoie pentru finalizarea celui mai mare proiect de restaurare-pictare din activitatea laboratoarelor Muzeului Național Brukenthal. Două arce și trei panouri realizate de francezul Pierre Auguste Bellet în anul 1920 pentru Sala Mare a Unirii din Alba Iulia au fost readuse la viață.

Pe arce sunt reprezentați domnitori și personalități marcante pentru istoria poporului român, iar pe cele trei lucrări sunt întruchipați Avram Iancu, Traian și Decebal, Cloșca și Crișan. Din pictura originală cu lățimea de 158 cm, lungimea de 864 cm și înălțimea de 432 cm, au mai fost păstrate doar câteva bucăți.

Restaurare și pictare

„Vremurile au făcut ca trecerea comunismului și a uitării peste aceste locuri să distrugă o parte din mobilierul cu care se punea în valoare acea clădire și am răspuns prin laboratorul de restaurare al muzeului la o provocare, provocare lansată de domnul director și de cei care administrează județul”, spune Sabin Luca, directorul Muzeului Național Brukenthal.

Realizarea proiectului a avut două caractere diferite de intervenție, de restaurare și de pictare. Operațiunile distincte ale celor două componente s-au întrepătruns, legat și condiționat reciproc.

„Totul a fost captivant și interesant”

Pictura a fost realizată după Mare Unire, când se pregătea sala pentru marea încoronare din 1922. „Din 1948 această pictură a fost tăiată și aruncată jos, plăcile din marmură de carrara din latura de vest au fost sparte cu ciocanele, practic sala a fost devastată. Pictura a fost ascunsă în depozitul de arheologie împreună cu vase, tablouri regale, și acum vreo patru ani a fost redescoperită. A fost realmente o provocare pentru colegii de la Brukenthal pentru că erau doar fâșii mici, singura documentare foto era alb negru, dar pe baza studiului s-a reușit să aducă această pictură la forma și culorile inițiale”, spune Gabriel Tiberiu Rustoiu, directorul Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia.

brukenthal-2

O echipă formată din cinci oameni au reușit să readucă proiectul la viață, fiecare etapă de lucru fiind destul de dificilă. „A fost un proiect inedit și care depășește ușor tiparele restaurării. Nu ține doar de restaurare, ține și de abilități de creație și de a intra în stilul de lucru al unui pictor care lucra acum 100 de ani. Totul a fost captivant și interesant”, spune Ioan Muntean, unul dintre membrii echipei.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus