Joi,
01.12.2022
Partial Noros
Acum
4°C

Atentat terorist la Istanbul: Bilanţul exploziilor a crescut la 29 de morţi şi 166 de răniţi

Atentat terorist la Istanbul: Bilanţul exploziilor a crescut la 29 de morţi şi 166 de răniţi

Actualizare Bilanţul dublului atentat de sâmbătă, din Istanbul, a crescut la 29 de morţi şi 166 de răniţi, relatează news.ro.

Două dintre victime sunt civili, ceilalţi 27 sunt ofiţeri de poliţie, inclusiv un comandant.

Şaptesprezece dintre răniţi au avut nevoie de intervenţii chirurgicale, iar alţi şase sunt la terapie intensivă.

Un fotograf Reuters a constatat că mulţi poliţişti au fost răniţi grav.

Cele două explozii au avut loc la mai puţin de un minut una de cealaltă, iar autorităţile vorbesc de un atac coordonat vizând forţele de ordine.

Mai întâi, o maşină-capcană a explodat în apropiere de stadionul Vodafone Arena, unde joacă echipa de fotbal Beşiktaş. Explozia a vizat locul unde se adunau ofiţerii care asiguraseră paza meciului Beşiktaş- Bursaspor.

Patruzeci şi cinci de secunde mai târziu, un kamikaze s-a detonat, în timp ce era înconjurat de poliţişti, în parcul Macka, din apropiere, a declarat vicepremierul Numan Kurtulmus într-o conferinţă de presă.

Ministrul turc de Interne, Suleyman Soylu, a declarat că 10 oameni au fost reţinuţi în urma dovezilor obţinute din maşina detonată, dar nu a oferit indicii privind cine ar putea fi în spatele atacurilor.

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a descris exploziile drept un atac terorist asupra poliţiei şi civililor. Potrivit lui, scopul atentatelor, comise la două ore după încheierea unui meci de fotbal la care au luat parte mii de oameni, a fost să maximizeze numărul de victime.

“Nimeni nu trebuie să se îndoiască de faptul că noi, ca ţară şi ca naţiune, cu voia Domnului, vom învinge teroarea, organizaţiile teroriste (…) şi forţele din spatele lor”, a spus el într-un comunicat.

Nimeni nu a revendicat atacul, însă exploziile au avut loc la mai puţin de o săptămână după ce organizaţia teroristă Statul Islamic şi-a îndemnat susţinătorii să vizeze “instituţiile de securitate, militare, economice şi de presă” din Turcia.

Pe de altă parte, militanţii kurzi din PKK au, de regulă, ca ţină forţele de ordine.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a condamnat “actul îngrozitor de terorism”, în timp ce liderii europeni au transmis de asemenea mesaje de solidaritate. Statele au condamnat la rândul lor atacul şi au dat asigurări că sunt alături de aliatul lor din NATO.

Știrea inițială

Potrivit ministrului turc de Interne, Suleyman Soylu, două maşini-capcană au fost detonate în apropiere de Vodafone Arena, după încheierea unui meci între echipa Beşiktaş şi Bursaspor, transmite news.ro

https://youtu.be/leOCTIkLNak

Cel puţin 20 de persoane, membri ai forţelor de ordine, au fost rănite. Martori au declarat că au auzit focuri de armă după cele două deflagraţii, dar informaţia nu a fost confirmată oficială.

bekistas2

Circulaţia în zonă este închisă, iar la faţa locului se află numeroşi poliţişti, precum şi ambulanţe.

istanbul-2-tw

Deocamdată nimeni nu a revendicat atacul.

besiktas1

Explozia s-a auzit în direct în timp ce în studioul Beşiktaş TV era analizat meciul dintre echipa din Istanbul şi Bursaspor. Studioul a fost evacuat imediat.

https://youtu.be/SlNPst5cMz0

Mai multe atacuri cu bombă au afectat Turcia în ultimele luni, unele comise de PKK, iar alte de ISIS. Unul dintre cele mai sângeroase atacuri a avut loc pe 28 iunie, când trei terorişti au comis atentate la Aeroportul Ataturk din Istanbul. 45 de persoane au fost ucise, iar 230 au fost rănite în masacru. Autorităţile turce au acuzat Statul Islamic pentru atac.

foto Twitter

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus