Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
16°C

VIDEO 25 de motive să mergi la vot

VIDEO 25 de motive să mergi la vot

#PrimulVot este modul prin care Turnul Sfatului încearcă să vă transmită de ce e important să mergeți să votați mâine. 25 de tineri din Sibiu și din întreaga țară, care au fost strânși aici datorită Universității Lucian Blaga, au transmis timp de o lună, în fiecare zi, un mesaj în care fiecare vorbește despre importanța votului, fiecare din propria experiență.

Acești tineri născuți după 1989 n-au stat la coadă, n-au fost la cules cartofi ”cu clasa”, nu știu ce-i aia cartelă pentru pâine și au avut de când s-au născut program la televizor ”non-stop”. Ei văd lumea altfel decât ceilalți, mai în vârstă și tocmai din acest motiv poate e bine să ascultăm ce au de spus.

Nu vă cer decât atât: să mai faceți un efort pentru viitorul lor și al copiilor lor.

 

Alexandru Sasha Robu, 21 de ani

Alexandru Sasha Robu are 21 de ani și este student în anul I la Facultatea de Științe Socio-Umane, din cadrul Universității “Lucian Blaga” din Sibiu. Tânărul lansează un mesaj către toți cei care doar se plâng de societatea în care trăiesc și de fapt îi lasă pe alții să le decidă viitorul. “Mii de oameni au murit ca tu astăzi să ai acest drept. Fii un om inteligent și alege-ți tu propriul viitor. Fii tu cel care alege”, spune Alexandru.

https://youtu.be/5sL7t3BwZsU

 

Valentina Nicoleta Istrate, 23 de ani

Valentina Nicoleta Istrate are 23 de ani şi este studentă în anul III la Facultatea de Ştiinţe Economice, din cadrul Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu. Tânăra spune că trebuie ca oamenii să aibă iniţiativă, să se unească şi să meargă la vot, doar aşa pot contribui la schimbare.  ”Şi votul tău este important pentru că astfel contribui la schimbarea în bine a acestei ţări în care au început să se degradeze valorile morale şi spirituale. Cum altfel să schimbăm dacă nu avem iniţiativă, trebuie să ne unim şi să mergem la vot. Împreună o să reuşim”, spune Valentina.

https://youtu.be/U4DeBsL4OQE

 

Laura Denisia Matei, 21 de ani

Laura Denisia Matei are 21 de ani și este studentă în anul III la Facultatea de Științe Socio-Umane în cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu. Tânăra crede în puterea votului și îi roagă pe toți oamenii să-și exercite acest drept. „Pe 11 decembrie nu lăsa vremea rea sau o altă împrejurare să te țină în casă. Vino la vot! Reprezintă-ți drepturile, reprezintă-te pe tine! Votul tău contează”, spune Denisia.

https://youtu.be/7TqRx2rf8PQ

Izabella Nyaradi, 19 ani

Izabella Nyaradi are 19 ani și este studentă în anul I la Facultatea de Științe Socio- Umane, din cadrul Universității “Lucian Blaga” din Sibiu.  Tânăra îi îndeamnă pe toți cei care vor să se producă o schimbare să iasă la vot, să lase comoditate și indiferența și să contribuie la un viitor frumos prin exercitarea dreptului lor.  “Dacă vrem o schimbare, e simplu, votăm. Dacă nu, dacă suntem comozi și tratăm cu indiferență această acțiune nu schimbăm nimic din viitorul nostru.  Schimbarea stă în mâinile noastre, viitorul la fel”, spune Izabella.

https://youtu.be/d2pJ3toGnnE

 

Vlad Filipoiu, 19 ani

Vlad Filipoiu are 19 ani și este student în anul I la Facultatea de Drept din cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu. Tânărul crede că fiecare persoană trebuie să se gândească bine înainte de a pune ștampila pe buletinul de vot, deoarece cei mai mulți vor vota promisiunile și nu persoana. „Ne puteți promite creșterea salariilor, a pensiilor sau a alocațiilor, dar noi dorim ca aceste lucruri să nu fie accesate pe o lungă listă de așteptare. Ne dorim să realizați cel puțin 50% din ceea ce vă propuneți, din ceea ce ne promiteți”, spune Vlad.

https://youtu.be/vin077GKu-w

 

Marian-Nicolae Posea, 20 de ani

Marian-Nicolae Posea are 20 de ani și este student la două facultăți: anul II la Științe Politice și anul I la Facultatea de  Drept. Tânărul, în calitate de student, dar și de cetățean, spune că a venit momentul schimbării și că toată lumea ar trebui să meargă să voteze. “M-am săturat să aud cum toată lumea critică sistemul, cum oameni dragi mie, precum prieteni și familie, să îi vadă la televizor pe cei care ne conduc și cum nu sunt în stare să ne reprezinte. Consider că ar trebui să veniți la vot în data de 11 decembrie”, spune studentul.

https://youtu.be/oDsSpFlRIPw

 

Miruna Ioana Călinoiu, 19 ani

Miruna Ioana Călinoiu are 19 ani și este studentă în anul I la Facultatea de Științe din cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu. Tânăra crede în puterea votului și spune că „dorința de progres și schimbare care înflăcărează inimile oamenilor se materializează în exprimarea dreptului la vot”.

https://youtu.be/WKop5y4rf7g

 

Marina Cioacă, 22 de ani

Marina Cioacă are 22 de ani, a absolvit Facultatea de Științe Socio-Umane din Sibiu, iar în prezent este masterandă la Jurnalism Politic în București. Tânăra remarcă faptul că din ce în ce mai multă lume este confuză în ceea ce privește votul și lansează un îndemn: ca toți să renunțe la comoditate și să acționeze. “Incertitudinea pare să crească de la o zi la alta, însă prea puțini dintre noi suntem conștienți că în curând trebuie să luăm o decizie extrem de dificilă. Dacă Bulgaria, Republica Moldova și chiar America a ales, haideți la vot. Să nu facem și noi aceeași greșeală, să nu împărțim România în două. Vrem salarii mai mari, vreo o țară ca afară, însă prea puțini dintre noi fac ceva concret în direcția asta. Prea puțini dintre noi renunță la comoditatea canapelei și fac ceva, oricât de mic”, spune Marina.

https://youtu.be/I_n5XnqZu8Q

 

Radu Buștiuc, 24 de ani

Radu Buștiuc a absolvita Facultatea de Sport din cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu și se declară un împătimit al sportului. În prezent este agent servicii-vânzări și instructor de snowboard. Tânărul spune că părinții lui au fost nevoiți să plece în străinătate pentru un trai mai bun, însă el vrea să rămână în țară. La alegerile din 11 decembrie, Radu va merge negreșit. „Voi fi prezent. Nu voi sta acasă lăsându-i pe cei de peste 60 de ani să aleagă pentru mine sau să-i las pe cei din mediu rural să aleagă pentru mine pentru simplul fapt că au auzit că vecinul Vasile votează cu x și asta o să facă și ei. De ce să lăsăm 30% din populație să aleagă pentru noi, pentru majoritate?”, se întreabă Radu.

https://youtu.be/d19wl7VfhJY

 

Cătălina Raluca Lazăr, 20 de ani

Cătălina Raluca Lazăr are 20 de ani și este studentă în anul II la Facultatea de Științe Socio-Umane, din cadrul Universității “Lucian Blaga” din Sibiu. Tânăra spune că ei, tinerii, pot contribui la schimbarea istoriei pe care o știu de la părinți, mergând la vot. ”Reprezentăm generația tânără, o generație care cunoaște istoria guvernării în România din vorbele părinților, însă le resimțim pe propria piele. Noi, tinerii, putem schimba această urâtă istorie a vorbelor goale ambalate în intenții bune. Însă, această schimbare se poate realiza doar ieșind la vot”, spune Cătălina.

https://youtu.be/ebdVeB2drM0

 

Diana Mărginean, 23 de ani

Diana Mărginean are 23 de ani și este studentă în anul IV la Facultatea de Drept din cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu. Tânăra își dorește ca viitoarea clasă politică să modifice sistemul de admitere la Institutul Național al Magistraturii, pentru că spune ea, ultima probă este subiectivă. Mai mult decât atât, ea crede că ar trebui introdusă o nouă lege, „prin care magistratul stagiar să intre în instanță atunci când își va exercita funcția alături de un alt magistrat cu o experiență mai îndelungată”.

https://youtu.be/fBy8q_n001g

 

Bianca Ştefana Dumuţa, 21 de ani

Bianca Ştefana Dumuţa are 21 de ani şi este studentă în anul II la Facultatea de Medicină, din cadrul Universităţii ”Lucian Blaga” din Sibiu. Tânăra spune că nu vrea să plece din România şi că ţara natală poate ajunge la aşteptările pe care le au românii, şi tinerii în special. ”Dar cine să crească România dacă nu conducătorii? Zic să gândim când alegem şi să nu votăm doar de dragul de a vota. Noi, generaţia ’90, putem să-i amputăm clasei politice câteva excrescenţe care sunt nefireşti”, spune Bianca.

https://youtu.be/v_tAaxKzv1c

 

Andreea Simona Anghel, 20 de ani

Andreea Simona Anghel are 20 de ani şi este studentă în anul III la Facultatea de Ştiinţe Economice, specializarea management. Tânăra spune că o să meargă la vot și îi îndeamnă și pe ceilalți să se folosească de acest drept. “Consider că suntem un popor dator faţă de aceşti eroi ai neamului românesc. Să păstrăm nealterat tot ceea ce ne-au lăsat drept moştenire. Și cum altfel să ne arătăm respectul faţă de ei dacă nu prin participarea efectivă la viaţa politică, folosindu-ne de un drept care ne aparţine. Nu uita, tu ești schimbarea, ieși la vot, căci unde e unu nu e putere, la nevoi și la durere, unde-s mulți puterea crește și dușmanul nu sporește. Eu ies la vot, tu ce faci, vii?”, spune Andreea.

https://youtu.be/iaq6dfdClsI

 

Diana Opra, 22 de ani

Diana Opra are 22 de ani și este masterandă în anul I la Publicitate și Brand, în cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu. Tânăra crede în schimbare și în puterea votului, spunând că are o datorie morală față de părinți și față de țară pentru a face ca lucrurile să meargă mai bine. Mai mult decât atât, ea menționează că generația din care face parte a fost etichetată drept generația Facebook, care s-a bucurat de libertate. „Cuvintele noastre mereu au avut libertate, gândul nostru mereu a fost liber, nu am fost Șoimi ai patriei și nici nu am fost nevoiți să zicem cu voce înceată Moș Crăciun. Nu am cântat cântece glorioase pentru conducătorul țării”, spune Diana.

https://youtu.be/00wiuZD3bOA

 

Loredana Muntoiu, 21 de ani

Loredana Muntoiu are 21 de ani și este studentă în anul III la Facultatea de Științe Socio-Umane, din cadrul Universității “Lucian Blaga” din Sibiu. Tânăra spune că nu trebui să îi lăsăm pe ceilalți să decidă ce se va întâmpla pe viitor în România și îi îndeamnă pe tineri să își asume dreptul de a vota. “Noi, tinerii, suntem cei care ieșim în stradă pentru anumite lucruri care merg prost în țara noastră. Acum e momentul ca fiecare dintre noi să ieșim și să votăm, pentru că doar asumându-ne acest lucru putem contribui la adevărata schimbare. Nu trebui să îi lăsăm pe ceilalți să decidă soarta țării.Urmăriți cu atenție activitatea celor care vor votul vostru și analizați ce au făcut ei până acum”, spune studenta.

https://youtu.be/9oVIOJpfwiA

 

Andreea Safta, 22 de ani

Andreea Safta a absolvit în această vară Facultatea de Științe Socio-Umane, din cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu și acum este masterandă în anul I, la Institutul Superior de Economie și Management din cadrul Universității „Sophia Antipolis” din Nice (Franța). Tânăra spune că tinerii au destule motive să nu meargă la vot deoarece există o instabilitate politică și o lipsă de informare. Ea crede că prin vot îți arăți credibilitatea față de un anumit partid politic și îi îndeamnă pe tineri să meargă la vot. „Fii remarcabil prin ceea ce ești, prin ceea ce faci și arată că îți pasă. Arată că ești unul dintre studenții căruia îi pasă de ceea ce se întâmplă și de ceea ce va fi în România”, transmite Andreea.

https://youtu.be/fJ92LF4_-NQ

 

Marius Rus, 21 de ani

Marius Rus are 21 de ani și este student în anul II la Facultatea de Medicină, din cadrul Universității “Lucian Blaga” din Sibiu. Tânărul spune că avem o țară puțin bolnavă și lansează un mesaj către cei tineri, și nu numai, să meargă la vot deoarece indiferența face victime.  “Aceasta țară se poate dezvolta doar dacă ne spunem opinia. Mergi la vot și votează pentru noua generație, votează pentru îmbunătățirea sistemului medical, a învățământului, pentru tot ceea ce crezi că este important pentru tine. Ajută la dezvoltarea acestei țări printr-un simplu fapt, mergând la vot. Eu o să merg la vot și o să votez pentru dezvoltarea domeniului medical”, spune Marius.

https://youtu.be/lUj_OFK28Zs

 

Laura Ghindea, 20 de ani

Laura Ghindea are 20 de ani și este studentă în anul III la Facultatea de Științe Socio-Umane în cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu. Tânăra spune că i-ar fi ușor să-și facă o imagine despre politicieni, informațiile fiind la tot pasul, dar nu este sigură dacă aceștia vor acționa în favoarea țării. Mai mult decât atât, ea crede că face parte dintr-o generație marcată de dezamăgirile trecutului. „Pot să spun că m-am născut într-o generație de oameni triști, cu un trai marcat de neajunsuri, de îngrijorările părinților și dezamăgirile lor. Aceste dezamăgiri ni s-au transmis, din păcate, nouă generației tinere”, spune Laura.

https://youtu.be/YeiMddi3Ru4

 

Gabriel Augustin Cristea, 20 de ani

Gabriel Augustin Cristea are 20 de ani și este student în anul II la Facultatea de Inginerie, specializarea Tehnologia Construcțiilor de Mașini. Tânărul spune că nu are silă de politicieni și lansează un îndemn: să meargă toată lumea la vot și să iasă din zona de confort. “Nu îmi este silă de politică, nu îmi este silă de politicieni, orice lucru îngăduit de Dumnezeu fiind de folos, atâta timp cât scopurile sunt drepte. În schimb, îmi e silă de caracterele oamenilor de pretutindeni care cad în robia banului, sunt încătușați de patima avuției și uită adevărata menire a vieții. Vă îndemn să mergem cu toții la vot, să arătăm că ne pasă, că suntem stăpâni în țara noastră, că nu renunțăm la idealurile noastre, că suntem plini de dragoste pentru ce a fost și ce este acest popor. Să ieșim din zona de confort și să muncim la prosperitatea neamului”, spune Gabriel.

https://youtu.be/2PXnRo1_dBg

 

Cristian Buzea, 25 de ani

Cristian Buzea este absolvent al Facultății de Inginerie din cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, iar în prezent este web developer. În timpul facultății s-a implicat în multe activități și până anul trecut a fost reprezentantul studenților din Sibiu. Dezamăgirea tânărului vizavi de politicieni pleacă de la educație, când, în urmă cu câțiva ani, aceștia au prevăzut în lege că îi vor acorda 6% din PIB, lucru care, spune el,  nu s-a întâmplat. Tânărul atrage atenția că simplul vot nu este suficient. „Cel mai important lucru pe care trebuie să-l facem noi, tinerii, este să ne asumăm ceea ce votăm. De multe ori, votăm și după o lună – două deja ne plângem că nu este bine. Dacă doar ne plângem și alegem calea ușoară nu o să se întâmple nimic” , spune Cristian.

https://youtu.be/UtGyZ6r5_r8

 

Monica Mihalcea, 21 de ani

Monica Mihalcea are 21 de ani și este studentă în anul III, la Asistență Socială, în cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu. Ea crede că legile nu sunt gândite pe termen lung și se pliază perfect pe interesele personale ale politicienilor. Mai mult decât atât, tânăra este nemulțumită de lipsa de comunicare a autorităților și totodată de modulu în care aceștia acționează. ,,S-a văzut în nenumărate rânduri cât de nepregătiți suntem când vine vorba de intervenție, și, aici pot aminti de tragedia din Colectiv, dar și de evenimentul mult mediatizat cu ursul din Sibiu. S-a văzut câte probleme ascunde sistemul medical, dar și cât de defectuoasă este comunicare dintre autorități”, spune Monica.

https://youtu.be/1Iz38izWz4k

 

Sînziana Staicu, 23 de ani

Sînziana Staicu are 23 de ani și este la master în anul II la Facultatea de Științe Socio-Umane, din cadrul Universității “Lucian Blaga” din Sibiu. Tânăra lansează un mesaj către cei care se vor afla la putere, rugându-i să nu ignore tinerii și să le dea motive să iasă la vot. “Se spune că noi, tinerii, nu mergem la vot. Îi rugăm pe cei care doresc să ajungă la conducere să ne dea motive să ieșim la vot, să nu rămânem și noi o generație deziluzionată care își pierde încet încrederea în democrație. Voi vota pentru un viitor mai bun al unei țări care merită și are nevoie de seriozitate și fapte, pentru că vorbele le știm cu toții”, spune studenta.

https://youtu.be/xzxsyHK5XtM

 

Ionuț Sebastian Alex Codiță, 21 de ani

Ionuț Sebastian Alex Codiță este student în anul III la Facultatea de Medicină, din cadrul Universității “Lucian Blaga” din Sibiu. Tânărul crede că un program electoral ideal, al unui partid propus pentru guvernare, ar trebui să se bazeze pe trei mari domenii: sănătate, educație și cultură.  “Fără o educație nu o să avem o forță de muncă calificată și pliată pe nevoile țării. Fără sănătate nu o să avem o forță de muncă aptă pentru activitățile desfășurate. Iar dacă nu avem cultură putem să ne considerăm un popor fără o identitate națională”, spune Ionuț Codiță.

https://youtu.be/BmJaSvVrrQg

 

Mariana Schuller, 21 de ani

Mariana Schuller este studentă în anul III la Facultatea de Științe Socio-Umane, la Universitatea ,,Lucian Blaga” din Sibiu. Tânăra consideră că primul pas spre o Românie normală ar fi reducerea numărului parlamentarilor, iar sănătatea și educația sunt doar două dintre domeniile asupra cărora ,,mai marii” ar trebui să-și îndrepte atenția. Proiectul prin care se dorește introducerea tabletelor în școli, când unii elevi nici nu primesc manuale, spune ea, este sortit eșecului. ,,Cred că e mai bine, întâi, să știm că fiecare elev are manual la începutul anului și apoi să trecem la lucrurile pe care le vedem la celelalte țări mai dezvoltate, să o luăm pas cu pas”, spune Mariana.

https://youtu.be/DfAzL7d-QF8

 

Gabriel Barbu, 22 de ani

Gabriel Barbu are 22 de ani și este la master în anul I, la Facultatea de Științe Socio-Umane, la Universitatea ,,Lucian Blaga” din Sibiu. El crede că doar prin vot se pot schimba lucrurile în România și consideră că fiecare cetățean în parte este responsabil pentru o țară mai bună. Este dezamăgit și totodată indignat de faptul că, de zeci de ani, pe scena politică, își fac apariția aceleași fețe.

Tânărul s-a săturat să primească lecții de morală cu privire la binele țării de la oameni corupți, care intră în politică cu un cont de 5000 de euro și în patru sau opt ani ajung să aibă sute de milioane de euro. Chiar dacă oferta politică de astăzi nu-l convinge, Gabriel nu-și dorește să plece din țară și sfătuiește tinerii să iasă din case și să meargă la vot. ,,Doar noi suntem cei care putem schimba ceva în țara aceasta, de aceea îi sfătuiesc pe tineri să meargă la vot. Haideți să nu mai lăsăm să ni se anuleze votul de tot felul de oameni sau de tot felul de morți”, spune masterandul.

https://youtu.be/0cVu_owg8l0

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Excalibur

Acum 7 ani

Motivul nr.26 :Pentru ca,in sfarsit nu avem cu cine...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus