Vineri,
29.03.2024
Partial Noros
Acum
15°C

Bursa de Moși. Cât costă 15 minute cu Moș Crăciun, la tine acasă

Bursa de Moși. Cât costă 15 minute cu Moș Crăciun, la tine acasă

Toată lumea știe că în 24 decembrie, Moș Crăciun își pune renii la sanie și cu sacul plin de cadouri se îndreaptă către casele copiilor cuminți. Dar cum drumul de la Polul Nord e lung și obositor, Moșul își trimite cu câteva zile înainte ajutoarele astfel încât fiecare copil să-l întâlnească. La Sibiu, cei mici îi pot spune poezii lui Moș Crăciun la Shopping City Sibiu și pot face o poză cu el în Piața Mare. Cei care vor să-l invite pe Moș acasă, trebuie să știe că el nu vine gratis. Pentru 15 minute, părinții trebuie să scoată din buzunar 150 de lei. 

Chiar dacă cei mici vor găsi cadourile sub brad doar în ziua de Crăciun, ei îl pot convinge pe Moș Crăciun că merită jucăria preferată încă de la începutul lunii decembrie.

Unde îl poți găsi pe Moș Crăciun

Îl pot găsi la Shopping City Sibiu, lângă brad între 15 și 23 decembrie de la ora 16:00 la 20:00. „Toți copiii își doresc să-l întâlnească pe Moș Crăciun, să-i spună care e cadoul lor mult-visat. Tocmai de aceea l-am convins pe Moșu’ să vină să-i cunoască pe toți prichindeii dornici să-l vadă”, este mesajul transmis de reprezentanții Shopping City Sibiu, pe site-ul oficial.

Bătrânelul cu barbă albă este prezent și în Târgul de Crăciun din Piața Mare, unde cei mici își pot face o poză cu el. Sub costumul roșu se ascunde Nicușor, un tânăr de 28 de ani, care a venit împreună cu unchiul și mătușa lui. „Venim tocmai din Ploiești și îmi place să fac copiii să zâmbească”, spune acesta. Pozele se fac și se primesc pe loc, iar contravaloarea acestora este de 15 sau 20 de lei în funcție de mărime. Mai mult decât atât, cei care vor să aibă o amintire de pus pe frigider, trebuie să scoată din buzunare 20 sau 30 de lei. „E un târg frumos, se face foarte mare reclamă, e un oraș turistic și nu e extraordinar de mare, dar e plăcut și toată lumea are unde să vină. De la an la an trebuie să schimbăm ceva. De Anul Nou, moșul se va schimbă într-un costum albastru”, povestește Cătălin, cel care face fotografiile.

200 de lei pentru serbare

Nici serbările organizate în școli și grădinițe nu pot avea loc fără prezența unui Moș Crăciun care să le împartă copiilor cadourile. Călin și Laurențiu sunt doi oameni care, în viața de zi cu zi, au job-uri obișnuite, dar în decembrie preiau din atribuțiile lui Moș Crăciun. Își pun barba și costumul, își dreg vocea de bătrânel și se prezintă la serbări. Încă de la începutul lunii au început să primească solicitări și acum așteaptă să le onoreze cu prezența.

„Eu am anumite tarife pentru grădinițe, în funcție de câți copii sunt și cât vrea doamna învățătoare să stau. La grădinițe eu iau 200 de lei. Uneori mă cheamă la mijlocul serbării și copiii mă colindă, îmi zic poezii și la final îl iau pe fiecare copil și îl întreb dacă a fost cuminte și dacă a făcut prostii”, povestește Laurențiu.

De Crăciun, tot mai mulți copii își doresc dispozitive electronice performante. „Cei mici vor smartwach-uri, tablete și skate-uri electrice, care să meargă singure. Într-o vreme toate fetele își doreau prințese Frozen. Telefoane deja le-au cumpărat părinții”, adaugă Laurențiu.

mos-craciun-1

Călin spune că în acest an a avut o cerere mai mare pentru grădinițele și școlile private față de anul trecut, iar pentru a participa la o serbare ia în jur de 100 de lei. „Nu pot să zic că este o afacere. Pur și simplu trebuie să-ți placă să faci lucrul acesta, e ceva care se întâmplă acum și durează puțin. Eu nu sunt un moș profesionist, ci unul familist”, adaugă el.

Solicitări pentru seara de Ajun

În ultimii ani, tot mai mulți părinți își doresc să-l aducă pe Moș Crăciun în carne și oase acasă, în Ajunul Crăciunului. Și, pentru a face asta, apelează la așa-zișii „moși de închiriat”, care pentru o anumită sumă de bani se dau drept bătrânelul de la Polul Nord. Laurențiu se îmbracă cu haine de Moș încă din 2005 și o face cu mare plăcere.

„Eu la minim doi copii iau 150 de lei și stau maxim un sfert de oră. Am așa de mulți încât fug dintr-o parte în alta. Deja am vreo șapte care s-au anunțat și îi am și pe cei vechi, de anul trecut, care mereu mă sună pe 22 decembrie”, spune Laurențiu.

Și Călin ne spune că a avut multe cereri pentru seara de Ajun, iar telefonul pentru programări a început să-i sune încă de la începutul lunii. „Fac asta de când am devenit tată, adică de 16 ani. Încă nu am ajuns acasă la copii și nu am cum să fac asta. În Ajun eu sunt cu familia și nu mă gândesc ca pentru o 100 de lei să las programul familiei deoparte”, mărturisește acesta.

Crucea Roșie, filiala Sibiu oferă posibilitatea sibienilor închirierii unui Moș Crăciun pentru seara de Ajun. Acesta nu va merge însă singur, ci însoțit de o Crăciuniță. Pentru familii prețul de închiriere este de 100 de lei, pentru grădinițe, creșe, petreceri private, dacă sunt până în 25 de copii, costul este de 200 de lei, iar dacă numărul celor mici trece de 25 prețul este de 250 de lei. Din banii stânși, Crucea Roșie Sibiu dorește să își finanțează activitățile umanitare.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

2 comentarii

rosu

Acum 7 ani

Cand eram io copil, bufonul imbracat in rosu nu aparuse inca in Romania. Pentru noi, erau momente pline de suspans, de mister, de un farmec deosebit, cand asteptam venirea lui Mos Craciun. N-am reusit niciodata sa-l vedem. Venea tocmai cand nu eram atenti, fie pe horn, fie prin fereastra crapata, culmea, in plina iarna. Ziceam poezii si cantam cu voce tare langa bradul impodobit, in speranta ca mosul sa ne auda si sa ne rasplateasca cu cadouri cat mai multe. Atunci, Mosul era unul singur, si inca nu se putea cumpara.....
Raspunde

e-manuela

Acum 7 ani

Buna! Nenea, da' o Baba, pentru toti lipsatii pe care-i stiu eu, nu închiriați?...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus