Vineri,
03.02.2023
Ninsori Usoare
Acum
1°C

Cămătarii din Dosarul Mărginean: sunt liberi, divorțează și lasă soțiilor 95% din averi

Cămătarii din Dosarul Mărginean: sunt liberi, divorțează și lasă soțiilor 95% din averi

Trimiși de patru ani în judecată pentru constituirea de grup infracțional organizat – care, în urma cămătăriei, înșelăciunii, șantajului, amenințărilor și bătăilor, ar fi obținut bunuri de milioane de euro - toți cei din Dosarul Mărginean sunt acum liberi. Chiar și de măsura controlului judiciar. În aceste condiții, unele dintre părțile vătămate au plecat din țară, lăsând în plata Domnului recuperarea oricărui prejudiciu. În același timp, printre cămătarii trimiși în judecată a apărut o ”modă”: divorțează, iar la partaj mai toate bunurile sunt lăsate pe numele soțiilor.

În aprilie 2013, când pe rolul Curții de Apel Alba Iulia se judeca primul termen din Dosarul Mărginean (numit așa după numele notarului Răzvan Mărginean, pe care procurorii DIICOT îl acuză de complicitate și sprijin al grupului infracțional organizat), nu mai puțin de 12 din cei 14 inculpați erau arestați preventiv (majoritatea arestați încă din noiembrie 2012, în urma descinderilor). Măsură luată ca urmare a detaliilor din rechizitoriul întocmit de procurorii DIICOT, document în care sunt descrise fapte greu de digerat pentru locuitorii unui oraș precum Sibiu, considerat ”liniștit”. Spre exemplu, proprietarul unei firme de confecții metalice – având poprire pe conturi – a împrumutat 2.000 de euro, în 2008, de la unul din cămătarii trimiși în judecată (Dumitru Daniel Damian). Cu o dobândă de 10% pe săptămână, respectivul antreprenor a ajuns de la acest împrumut să dea rețelei bani, mașini și să presteze servicii în valoare totală de 120.000 de euro. Asta după ce a fost și bătut bine, după cum descriu procurorii DIICOT.  Acum, respectivul păgubit a plecat din țară, definitiv. Două milioane de euro este valoarea cu care 17 dintre părțile vătămate s-au constituit parte civilă.

camatarii

 Liberi 

La un an după începerea procesului, măsura arestului preventiv pentru cămătari a fost înlocuită cu măsura arestului la domiciliu. Ulterior, către finalul lui 2014, acestora li se permite să iasă din casă, fiind puși sub control judiciar. Iar la termenul din 21 octombrie 2016, judecătorul Curții de Apel Alba decide să ridice și această măsură preventivă, în ceea ce îi privește pe inculpaţii Cornea Mihai, Cornea Constantin, Damian Dumitru Daniel, Haiduc Cătălin Marian, Filimon Flaviu Ioan şi Jucan Bogdan Florin.

Notarului Răzvan Mărginean i-a fost îngăduit să se întoarcă acasă din septembrie 2013.

Divorțul

Una din principalele figuri ale dosarului este Daniel Dumitru Damian. Potrivit rechizitoriului DIICOT, în perioada 2008 – 2011, acesta a participat la acțiuni de șantaj și înșelăciune, dar și la activități de cămătărie. ”Pe parcursul executării contractelor de împrumut a majorat nejustificat și unilateral dobânzile, pretinzând dobândă la dobândă, prejudiciind persoanele vătămate cu o sumă ce depășește 200.000 de lei”, susțin procurorii. Pe lângă bani, Damian ar mai fi pus mâna și pe bunuri imobiliare, valoarea acestora fiind estimată de părțile vătămate la sute de mii de euro. Procurorii au pus sechestru pe mai multe bunuri ale lui Damian (mașini, terenuri).

În 2014, la un an după începerea procesului de la Alba Iulia, Daniel Damian a divorțat, la notar, de soția sa. În aprilie 2015, soția lui Damian deschide proces de partaj la Judecătoria Sibiu. Bunurile supuse partajului sunt de estimate la valoarea de 211.000 de lei (taxa de timbru, de 3%, a fost stabilită la aproximativ 6.330 de lei, de plătit în zece tranșe). În cadrul acestui proces, soția susține că a contribuit în proporție de 95% la obținerea acestor bunuri, procent care i s-ar cuveni în urma divorțului. Mai mult, cel trimis de DIICOT în judecată, Daniel Dumitru Damian, depune la Judecătoria Sibiu o întâmpinare în care arată că este de acord ca fosta sa soție să ia cele 95% din bunuri. ”Cum poate justifica soția lui Damian că a contribuit în proporție de 95%, din moment ce singurii bani pe care îi câștiga sunt cei din salariul de învățătoare? Cu atât mai mult cu cât înainte de căsătorie ea nu avea bunuri în proprietate? Aici este vorba, cu siguranță, de protejarea unei cât mai mari părți din avere în urma procesului pe care îl vor pierde. Noi, cei care sperăm la recuperarea prejudiciilor, ne vom trezi că nu mai există ce să se execute”, declară o parte din victimele lui Damian, pentru Turnul Sfatului.

Surprizele judecătorilor sibieni și ale procurorilor din Alba

În cazul acestui partaj, primii care s-au sesizat au fost procurorii DIICOT Sibiu. Aceștia cer, în toamna lui 2015, suspendarea procesului de partaj până la finalizarea procesului de la Curtea de Apel Alba Iulia, în care este judecat și Daniel Damian. Judecătoria Sibiu admite, în ianuarie anul trecut, cererea DIICOT și suspendă procesul. Surpriză, însă: cinci luni mai târziu, în urma unui recurs al Roxanei Damian, Tribunalul Sibiu decide că procesul de partaj poate continua. Ceea ce se și întâmplă: în prima zi a lunii februarie este programat un nou termen în acest proces.

Cum demersul procurorilor DIICOT a fost anulat de judecătorii Tribunalului Sibiu, o parte din părțile vătămate au cerut intervenția procurorilor Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia. Aceștia deschid urmărirea penală ”in rem” pentru infracțiunea de constituire de grup infracțional organizat, dar, la fel de repede, dispun clasarea dosarului. ”Din dosarul de divorț notarial și din declarația de martor a notarului public Tolciu Flaviu Ioan nu rezultă caracterul formal al divorțului”, susține procurorul Mugurel Pamfil, în ordonanța de clasare, dată pe 19 decembrie anul trecut. Mai mult, procurorul susține că ”prin introducerea acțiunii de partaj, numita Damian Roxana Maria și-a urmărit un interes propriu. Prin introducerea acestei acțiuni nu poate fi înlăturat sechestrul asigurător”. În fine, același procuror decide să claseze cazul și pentru că, potrivit lui, procesul de partaj ar fi oricum suspendat până la soluționarea dosarului în care este judecat Daniel Damian. Fapt care este în mod evident nereal încă din 22 iunie 2016 (când Tribunalul a respins, la recurs, cererea DIICOT de suspendare a partajului).

Daniel Dumitru Damian nu a putut fi contactat de Turnul Sfatului pentru a da declarații pe acest subiect. În rechizitoriul DIICOT, în dreptul numelui său, însă, sunt enumerate mai multe SMS-uri pe care acesta le-a transmis uneia dintre persoanele vătămate. ”Bă nenorocitule unde ești”, ”Dane firar pielea ta adracu sunămă și lasă vrăjeala cu mine” sau ”Răsp mă la tel te mînca iar spinarea” sunt câteva din aceste SMS-uri.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

16 comentarii

unu-doi

Acum 6 ani

în țara asta există justiție? Oamenii ăștia sunt liber?! Sigur o să spuneți că cei vătămați nu trebuia să se împrumute. Dacă nu există justiție pe pământ, cum îi rabdă Dumnezeu?!
Raspunde

Sibianca

Acum 6 ani

Romania e adevaaratul paradis fiscal. Furi cat mai mult si platesti vat mai putin. Ala care ia o gaina primeste 8 ani cu executare. Atia...
Raspunde

M

Acum 6 ani

Tara de hoti....si victime...unii mari ...șefi...alți mici si slugi... Hai sa emigram cu toții....cine stinge lumina?
Raspunde

e-manuela

Acum 5 ani

Buna! Nenea, alea cinstite, n-are noroc!....
Raspunde

alzara

Acum 6 ani

Desigur avem încredere în justiția romana.
Raspunde

Sb

Acum 6 ani

Dar cel din Alba de ce claseaza dosarul ?nici macar nu a verificat datele...ar fi interesant punctul lui de vedere , cum justifica fapta ...spaga sau lipsa profesionalism
Raspunde

BEN

Acum 5 ani

DE MULTE ORI IN CIRCUIT ERAU SI BANI DE LA JUDECATORI,PROCURORI,POLITISTI,ASA CA NU-I DE MIRARE
Raspunde

Geoni

Acum 5 ani

baietii sunt inapoi la treaba...in cazino la Bulevard..Masinile, ostentativ parcate neregulamentar in drum.. Le pasa de justitie ca mie de mama Omida!!
Raspunde

...

Acum 5 ani

La cate personaje dubioase se invart prin partea asta de tara, si nu de ieri de azi, mi se pare firesc ca mecanismele justitiei de pe aici sa fie deja bine "unse" si sa functioneze exact cum "trebuie" pentru cei ce le-au uns... Cei care ii prind fac munca de Sisif.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus