Joi,
28.03.2024
Innorat
Acum
11°C

Iepurașul de pluș

Aseară am ieșit din nou la protest. De data asta le-am luat și pe fetițele mele. În ciuda multor opinii că protestul de stradă nu este un loc pentru copii cred că e foarte important ca ei să înțeleagă, cât pot la vârstele astea, ce se întâmplă acolo în stradă. Ca să poată lua și ei parte la bucuria pe care am trăit-o când ordonanța a fost retrasă dar și la cele ce vor urma. E important să simtă că micul lor efort a dus la un rezultat, chiar dacă n-or pricepe ei chiar acum contextul geo-politico-istoric al momentului. Vor înțelege când cresc mai mari și vor realiza că au avut șansa să participe activ la scrierea istoriei.

Am pornit în coloană din Piața Mare cu un copil în cârcă și unul de mână și cu câte o jucărie de pluș în fiecare buzunar al gecii. Da, au venit însoțite, una de un raton alta de un iepuraș. Prin apropiere de Ibis am scos ceva din buzunar și îmi aduc aminte clar că am îndesat iepurașul la loc. Cam în capăt la Dumbrăvii pipăi buzunarul, iepurașul ia-l de unde nu-i. Mă întorc împotriva valului de oameni și o iau la pas înapoi scotocind fiecare centimetru, privind sub fiecare bocanc, poate-poate am noroc. Închipuiți-vă, peste 30.000 de oameni mergând într-o direcție, unul singur în direcția opusă. Ajung la coada coloanei, aproape de giratoriul cu Milea, nici vorbă de iepuraș. În giratoriu tocmai se dădea drumul traficului așa că am renunțat, am făcut jur-împrejur și am pornit înapoi, ca închizător de coloană. Nimic. Nici vorbă de iepuraș. Evident, pe Mihai Viteazu mă aștepta o tragedie națională, ochi umflați de plâns și muci făcuți cravată. Las tot, ciuma roșie, DNA-ul, protestul, prietenii, țara va trebui să se descurce jumătate de oră fără mine, trebuie să fac rost de un iepuraș nou. E jucăria lângă care adoarme în fiecare seară. Mergem la H&M, locul nașterii iepurașului. Nici pe raft, nici în depozit. Comand, din magazin, de pe site, un iepuraș foarte, foarte asemănător cu gândul că scot pe undeva cămașa când vine coletul. În drum spre centru zic hai să trec și cu mașina pe traseu, poate, cine știe, avem noroc. Fetița, lipită cu nasul de geam, cântărea fiecare centimetru de șosea. Când, în giratoriu la Ibis, se aude un urlet de bucurie: uiteeeee-l. Opresc mașina în mijlocul giratoriului, pun pe avarii, sar în rondou și recuperez un pluș boțit, plin de noroi și zloată. Iepurașul nostru.

Ce au schimbat protestele? Ne-au schimbat pe noi. Mai degrabă decât ordinea socială, coduri penale, corupție și politicieni aroganți, protestele ne-au schimbat pe fiecare dintre noi. Am găsit în noi resurse latente, criogenate, ce acum au prins viață. Ne-au dat un alt avânt în felul nostru de-a fi. Cineva a găsit aseară, sub 60.000 de bocanci, un iepuraș de pluș. În loc să îi dea un șut mai la o parte sau să treacă peste sau pe lângă el, l-a ridicat și l-a pus în rondoul de flori, suficient de departe încât să nu se piardă din nou, suficient de aproape încât potențialul proprietar să îl găsească. Omul acela s-a gândit atunci la aproapele lui. S-a gândit că un copil o să plângă și un tată va bate disperat magazinele ca pruncul lui să nu adoarmă plâns că și-a pierdut prietenul imaginar.

Știți cu toții teoria puterii unui simbol. Pentru mine, simbolul acestor zile este iepurașul de pluș. E tot ce am văzut mai bun în sufletul oamenilor din stradă. Mulțumesc.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 4359

Bogdan Brylynski

de Bogdan Brylynski

Editor
Telefon:
0722 227 297

Comentarii

12 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

ion din alamor

Acum 7 ani

nu ai gresit cu absolut nimic. si eu mi-am dus fetita la protest. are un 1 an si 6 luni, nu a inteles mai nimic de acolo. In schim atmosfera de protest sigur s-a tiparit in subconstient ! Asta este esenta! Copiii trebuie expusi la astfel de manifestari ca sa fie imunizati anti psd!
Raspunde

Marius M

Acum 7 ani

La asa proteste, asa editorial. Chapeau, Brylu.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Gaby

Acum 7 ani

Exact despre asta este vorba..dorinta de a fi mai buni, mai uniti! Aceste proteste au reusit sa scoata parca ce e mai bun din noi si sa ne faca sa privim realitatea altfel..asa cu ochii unui copil blajin tanjind dupa jucaria preferata..si plangand de bucurie ca a gasit-o. Sper ca acest sentiment la dureze la nesfarsit!
Raspunde

e-manuela

Acum 7 ani

Buna! Nenea, "mai buni" in ce?...Cum poate fi catalogat cel ce obtine ce-a cerut, pentru ca apoi sa vina si sa ceara din ce-in-ce mai mult...si mai mult... fara a-i respecta pe ceilalti si "dorintele" acestora?...
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Bogdan Brylynski

Acum 7 ani

În conștiință. Nu știi, nu ai, nici n-o să mă chinui să îți explic. Articolul ăsta nu are nicio legătură cu politica înspre care vrei tu neapărat să duci discuția.
Raspunde

rosu

Acum 7 ani

Poate gresesc, dar formatorii de opinie de la TS nu erau aceia care scriau, inainte de alegeri, ca nu are rost sa mergi la vot? Mai important este sa inveti copilul ca are dreptul sa-si exprime convingerea politica prin vot. Tata, in ziua votului, se barbierea, se imbraca in costum si merea la vot. Nu era pe lista decat candidatul comunist, al PCR-ului. Ce facea, nu stiu. Lasa vre-un mesaj cum ca-si baga ceva in ea politica, doar stergea candidatul sau chiar il vota. In ziua de astazi, in ziua votului, ma barbieresc si merg la vot. Ce fac acolo, nu este important. Iar fiul meu, in ziua votului se barbiereste..... Ce vreu sa zic: degeaba iasa lumea in strada, da jos guvernul (ex. dupa "Colectiv"), si dupa urmatorele alegeri te pomenesti cu alti infractori la guvernare. Din nou iesi in strada, dai jos guvernul etc. Pana cand?
Raspunde

zzz

Acum 7 ani

corect punctat, s-a pierdut un pas prin prezenta penibila la votul din nov. In acelasi timp, nu are rost sa ne ascundem dupa deget si sa lasam un Guvern sa "lucreze" atata timp cat acel grup lucreaza vadit si sustinut impotriva proriului popor, (fie ca au votat cu ei sau nu). In nici un caz cu violenta insa acesti pacalici care ne mint in fata nu trebuie sa traiasca cu impresia ca sunt singuri pe lume si e liber la jaf. de neacceptat!
Raspunde

Mihăiță Conservă

Acum 7 ani

Bravooooooo !!!
Raspunde

Teo

Acum 7 ani

Dezavuez decizia parintilor de a-si duce copii minori la demonstratii, din cauza posibilelor traume la care sunt supusi(cel mai bine un psiholog isi poate spune opinia).Profita de naivitatea acestora, punandu-i sa poarte pancarte sau sa strige sloganuri de cele mai multe ori jignitoare.Cum se simt acestia in mijlocul multimii care tipa,face zgomot de tobe si vuvuzele, sa nu mai spunem despre riscurile unei eventuale busculade.Zilele trecute am vazut in parcul Tineretului 4-5 copii antrenandu-se pentru demonstratie, supravegheati de un adult ,strigand in gura mare:"rusine sa va fie".Probabil la inceperea scolii, invatatoarea nu le va da ca tema o compunere cu titlul "o zi la sanius" ci cu titlul "o zi la demonstratie" cu discutii libere si schimb de idei sau sloganuri.
Raspunde

Olingpia Gafosdea

Acum 7 ani

...pi cuopchiii aia di lucrau si infulecau la kinder, o vinit Pruotectia Copchilului, sa-i decaza din drepturi pi parintz, iar estia is' fac un titlu' di gluorie din trauma copchilului pruopriu!?...
Raspunde

EU

Acum 7 ani

Vedeti Legea privind “protectia si promovarea drepturilor copilului” 272/2004 art.27 alin 4.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus