Vineri,
30.09.2022
Cer Senin
Acum
11°C

Sergent Daniel Roșu, sportivul anului 2016 la AFT: Pentru mine sportul este o religie

Sergent Daniel Roșu, sportivul anului 2016 la AFT: Pentru mine sportul este o religie

Studentul sergent Roşu Daniel, de la Academia Forțelor Terestre ”Nicolae Bălcescu” Sibiu, și-a construit un nume în competițiile sportive naționale și internaționale, militare și civile, dar bucuria lui nu este podiumul, ci posibilitatea de a face ceea ce-i place. Ca urmare a rezultatelor obținute în competițiile sportive și aplicativ-militare la care a participat în anul 2016, comanda academiei l-a declarat Sportivul Anului 2016.

Am stat de vorbă cu el să vedem cum a decurs anul 2017 prin ochii lui.

”Anul 2016 l-am început, bineînţeles, cu antrenamente. Alături de alergători din Sibiu, prin zăpadă, înfruntând temperaturi foarte de scăzute, parcurgeam distanţe destul de mari, între 15 şi 20 de km în fiecare sâmbătă în Parcul Sub Arini. La scurt timp după ce zăpada s-a topit, am început să-mi schimb locul de antrenamente, am început să alerg pe dealurile din mărginimea Sibiului, cum ar fi Răşinari şi Cisnădioara, unde antrenamentele sunt mult mai plăcute şi mai provocatoare. Chiar dacă începusem să alerg pe munte, distanţele mai lungi le parcurgeam tot in Parcul Sub Arini. Alături de un coleg din academie, Păşcănuţ Gabriel, şi un prieten din oraş, Purcar Nicolae, am parcurs pentru prima data 33 km, primul meu antrenament pe o distanţă atât de mare”, spune Daniel Roșu.
Prima competiție din 2016 pentru Daniel Roșu a fost în Bucureşti, un traseu de 9 km, la concursul Crosul Pentru Viaţă, unde a obţinut locul 3. ”Am fost foarte încântat, îi bătusem pe bucureşteni la ei acasă, dar eram încântat si de faptul ca am cunoscut sportivi foarte buni, printre care pe Alexandra Popescu, o fetiţă de 14 ani, un pui de Invictus, amândoi fiind voluntari Invictus”, spune studentul militar.

foto 1

La o săptămâna după această competiţie a urmat alta, un concurs de orientare, Cupa Primăverii, desfăşurată în Pădurea Băneasa. Aici, după o alergare de 55 de minute pe o distanţă de 5 km a reuşit să obțină locul 2.

După cele două saptămâni în Bucureşti tânărul revenit la Sibiu, unde pe lângă antrenamentele obişnuite mai făcea şi acte de voluntariat, unul dintre acestea fiind ”Organizaţia donează 1 leu”. Un alt act de voluntariat a fost acela în care a făcut parte din echipa de organizare a competiției de ciclism, Triada MTB Avrig 2016.

”La jumătatea lunii aprilie am avut prima competiţie militară din anul 2016, Spartachiada de Vară a Jocurilor Aplicativ Militare desfăşurată la Piteşti. Aici am participat la o singură probă, patrula militară, noi fiind doar continuatori ai tradiţiei de ocupare a locului întâi. Nu am auzit pe cineva spunând că echipa AFT-ului nu luase locul întâi. În primul weekend după această competiţie am fugit puţin şi prin Cluj, acasă la mine, un trail de 26 km, din Cluj-Napoca până în Făget şi înapoi, unde am luat locul 10, un rezultat mulţumitor pentru mine”, povestește tânărul.
În luna mai, la Craiova, la Corsul Militar echipa AFT a luat locul 1 la o alergare de 8 km. ”Luna mai a fost plină de competiţii printre care, lângă Sibiu, la Turnul Roşu, o alergare de 14 km cu o diferenţă de nivel de 800 m, marcată prin podium cu locul 2. După 3 zile a început Pentatlonul Militar, 5 probe desfășurate astfel: tragere la 100 m cu pistolul mitralieră, înot 50 m, aruncarea grenadei la precizie şi distanţă, pista C.I.S.M  (500 m cu 20 de obstacole) şi alergare 8 km plat, unde AFT-ul a urcat la individual pe toate treptele podiumului, eu locul 3, Bertescu Cătălin locul 2 şi Pop Andrei locul 1. După o zi de la premiere am luat startul Semimaratonului Sibiului, am tras tare 21 de km, dar competiţiile din luna mai îşi spuneau cuvântul, astfel nu am prins podiumul obţinând locul 6 din aproximativ 600 de participanţi cu un timp de 1 ora si 22 de minute”, își amintește Daniel Roșu.
”Pe parcursul verii am făcut mai multe antrenamente cu diferenţă de nivel, mă pregăteam pentru Maratonul Piatra Craiului, printre care şi o căţărare, în Cheile Turzii, alături de un om foarte priceput la acest capitol şi nu numai, Adrian Vălean, un om care ştie cum să te motiveze să faci mişcare, mai ales pe munte. Aici pregătirea mea a fost superficială, nu știam în ce mă aventurez, știam doar că e greu sa alergi un maraton, dar mai ales unul montan. Grupul din care fac parte, Vertical Sport, s-a adunat în Zărneşti, chiar cu o zi înainte de competiţie, iar cei mai vechi mi-au dat sfaturi despre cum și ce trebuie să fac la competiție, mi-au dat de înțeles ca este una dintre cele mai grele competiţii din ţară, bineînteles că nu i-am ascultat şi am alergat cum am știut eu, astfel că după 20 km din 41 am realizat că nu mai pot, dar nu m-am oprit din alergat, ajuns la sfârşit am terminat al 47-lea concurent din aproximativ 900 de participanţi. O adevărată provocare, totuşi cei 41 de km cu 2250 m diferenţă de nivel nu erau chiar uşor de parcurs, era primul maraton din viaţa mea, dar cu siguranţă vor mai fi şi altele”, mai spune studentul militar.
Pe final de an Daniel Roșu a participat şi la competiţii internaţionale. El şi colegul lui de cameră, Andrei Pop, au fost singurii băieţi din AFT selecţionaţi să reprezinte România în Turcia. La acest concurs au participat 23 de state,  precum Ucraina, Republica Moldova, Spania, Iordania, Turcia, Bangladesh, Coreea de Sud, Brazilia, Portugalia, Algeria, Israel, Rusia, Georgia şi nu numai. S-au format şase echipe, fiecare cu zece sportivi, toţi din ţări diferite. Daniel Roșu a avut noroc de o echipă bună şi a obținut locul I.

”Pentru mine, sportul este ca o religie, el mi-a dăruit atâtea satisfacții, încât nu mă pot despărți de pista de atletism. Desemnarea mea ca Sportivul Anului 2016 este cea mai mare bucurie. Sper că nu va dura mult timp și mă voi întoarce din nou pe aleile din Parcul Sub Arini, alături de alți atleți, să parcurgem împreună alte sute de kilometri. Sub Arinul a devenit, și pentru mine, locul unde se conturează performanțele naționale și internaționale. Sub Arinul este fermecător și dătător de puteri și bucurii”, concluzionează Daniel Roșu.

A consemnat col. (r) Victor Neghină

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

2 comentarii

Mihai

Acum 5 ani

Felicitari tinere. Te cunosc, esti modest. Mult succes in continuare.
Raspunde

da, eu sunt

Acum 5 ani

Felicitări Mr. Red!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus