Duminică,
03.03.2024
Cer Senin
Acum
11°C

O filipineză este primul mediator intercultural din Sibiu. ”Scopul meu este să ajut!”

O filipineză este primul mediator intercultural din Sibiu. ”Scopul meu este să ajut!”

Nelyfe Fiedacan are 34 de ani, este din Filipine, și de curând a devenit primul mediator intercultural din Sibiu. Stabilită de mai bine de cinci ani în orașul nostru, Nelyfe ajută străinii care ajung în orașul nostru, îndrumându-i unde pot învăța limba română, le explică tradițiile și obiceiurile noastre, îi însoțește să-și facă acte și să-și plătească documentele necesare.

Conform instituțiilor oficiale, mediatorul intercultural este o persoană străină cu ședere legală în România, care desfăşoară activitatea de mediator între imigranţii domiciliați ”într-un teritoriu de reședință şi instituţiile publice cu scopul de a uşura comunicarea şi inţelegerea reciprocă”.

Primii mediatori interculturali din România au fost cursați la Institutul Intercultural Timișoara, în 2013. Activitatea acestor primi 26 de mediatori s-a dovedit binevenită și proiectele pentru formare mediatori au continuat în până în 2016. Primul mediator din Sibiu a venit din Filipine în 2011, pentru că soțul ei lucrează la o mare companie din Zona Industrială Vest. A făcut cursuri de limba română, s-a acomodat foarte bine în orașul nostru, iar anul trecut a urmat cursurile de mediator.

”Este nevoie foarte mare de aceste servicii la Sibiu. Am avut întâlniri cu reprezentanți ai Prefecturii, ai Inspectoratului Școlar, ai Biroului de Imigrări din Sibiu și cu mulți imigranți ajunși aici. Eu îi ajut să își facă actele, să înțeleagă procedurile, să meargă la cursuri de limbă română cei care doresc”, a declarat pentru Turnul Sfatului Nelyfe Fiedacan.
Până în prezent Nelyfe a avut întâlniri cu străini veniți la Sibiu din Maroc, India, Pakistan, Mauricius, China, Ucraina, Serbia, Republica Moldova, Tunisia, Etiopia și altele.
”Problemele legate de cultură și obiceiuri sunt mai rare, adevărul este că sibienii sunt primitori și nu este foarte greu să se acomodeze aici. Problemele majore sunt cele care se referă la acte, obținerea lor, unde se plătesc anumite taxe sau de unde se obțin anumite documente”, mai spune Nelyfe.
Ca regulă, mediatorii lucrează în calitate de consultanţi. Liga Apărării Drepturilor Omului (LADO) filiala Cluj, în parteneriat cu Direcţia de Asistenţă Socială şi Medicală (DASM) Cluj-Napoca, Asociaţia Profesională Neguvernamentală de Asistenţă Socială (ASSOC) Baia Mare şi Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM)  – Biroul în România, desfăşoară în perioada mai 2016 – mai 2017 proiectul „MigraNet – Reţeaua regională pentru integrarea migranţilor”, finanţat prin Programul Naţional – Fondul pentru Azil, Migraţie şi Integrare (FAMI/15.03.04).

Acest proiect continuă o serie de demersuri privind integrarea migranţilor în România şi are ca obiectiv general îmbunătăţirea procesului de integrare a străinilor aflaţi cu şedere legală în România. Activitățile  proiectului se desfășoară în județele: Maramureș, Satu Mare, Sălaj, Cluj-Napoca, Bistriţa Năsăud, Mureș, Harghita, Alba și Sibiu. Prin acest proiect au fost cursați, la Cluj Napoca în septembrie 2016, zece mediatori interculturali.

În acest proiect Sibiul care are deschis pe str. Constantin Noica nr. 1, în cadrul Asociației de Ajutor Familial Pro Vita, un punct de lucru pentru migranți.

”Rolul acestei mediatoare este de a crea ”o punte” între comunitate, instituțiile publice şi societatea civilă, pe identificarea principalelor probleme întâmpinate în comunitatea străinilor şi metodele de soluţionare. De asemenea sunt importante acțiuni de socializare, de împărtășire a obiceiurilor, culturilor din diferite țări pentru netezirea și întrepătrunderea căilor de adaptare în altă țară decât cea natală”, explică reprezentanții centrului.
Primul mediator intercultural din Sibiu, Nelyfe Fiedacan, poate fi apelată prin mesaj pe pagina facebook a Centrului de Informare Străini Sibiu.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus