Sâmbătă,
18.05.2024
Partial Noros
Acum
10°C

Regizorul Radu Gabrea a murit. A dedicat un film Sibiului

Regizorul Radu Gabrea a murit. A dedicat un film Sibiului

Regizorul Radu Gabrea a murit joi seara, la vârsta de 79 de ani. S-a născut la 20 iunie 1937, la București, a absolvit Institutul de Construcții București (1960) și Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică (1968). A semnat filme precum "Dincolo de nisipuri" (1974), "Nu te teme, Iacob!" (1982), "Călătoria lui Gruber" (2009), "Mănuși Roșii (2010), "O poveste de dragoste, Lindenfeld" (2013).

A fost primul președinte al Oficiului Național al Cinematografiei, cu rang de secretar de stat, înființat la 24 octombrie 1997 prin Ordonanță de urgență a Guvernului României. A deținut funcția până în anul 1999. Este membru fondator al Fundației "Filmul românesc". În 2011 a fost distins cu Ordinul Crucea de Cavaler a Ordinului pentru Merite al Republicii Federale Germania.

Radu Gabrea a dedicat filmul său ”Cocoșul decapitat” Sibiului, aici unde s-a născut romanul omonim și unde mai apoi a fost regizat de artist. Scris de Eginald Schlattner, romanul ”Cocoșul decapitat” a fost realizat în 2006 și a fost prezentat un an mai târziu pentru a sărbători anul 2007 în care Sibiul a devenit Capitală Culturală Europeană. „Este un film scump pentru România, dar am ales sa îl facem putin mai scurt, decât sa sacrificam din calitate”, spunea regizorul la începutul filmărilor.

Acțiunea din „Cocosul decapitat” se petrece într-o singură zi, 23 august 1944 și vorbește despre sfârșitului prezenței sașilor în Transilvania. Schlattner, pe atunci un adolescent, dă o petrecere la terminarea gimnaziului, pentru colegii săi de etnii diferite.

Foto: istoriafilmului.ro

Filmul poate fi vizionat aici:

https://youtu.be/Znpwe71w55I

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus