Duminică,
14.08.2022
Partial Noros
Acum
23°C

Arcaș: Avem o nouă filosofie de administrare a banilor publici

Arcaș: Avem o nouă filosofie de administrare a banilor publici

Președintele Comisiei de Buget Finanțe a Senatului, social-democratul Viorel Arcaș, a declarat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă pe care a susținut-o la Mediaș, că actualul guvern are o nouă filozofie de administrare a banilor publici de pe urma căreia toți românii se vor putea bucura. ”Trebuie să se înțeleagă faptul că este o nouă filosofie de administrare a banilor publici, în special a banilor destinați investițiilor. Alocarea se face direct, de la bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale, în funcție de ordinea în care s-au depus proiectele. Bugetul alocat investițiilor a fost suplimentat în acest an cu 10 miliarde”, a declarat Viorel Arcaș.

Legat de amendamentele înaintate de liberali, respinse de majoritatea PSD, Arcaș a explicat că vina pentru neînceperea lucrărilor la centura ocolitoare a Mediașului o poartă fosta guvernare tehnocrată, dar și ex-ministrul PD, Radu Berceanu. ”Amendamentul referitor la centura ocolitoare  a fost respins fiindcă nu avea nicio bază legală. Alocarea fondurilor nu se poate face fără documentație tehnică și fără să existe un studiu de fezabilitate. Reamintesc faptul că în timpul ministrului PD al Transporturilor, Radu Berceanu, s-a pierdut finanțarea Băncii Mondiale pentru acest obiectiv de investiții, dar și că Guvernul Cioloş a refuzat să semneze atribuirea studiului de fezabilitate (noiembrie 2015), iar apoi a anulat licitația (iunie 2016). Pentru locuințele ANL, documentația este depusă la Minister de vechea administrație locală, fiind stabilită și locația, cu probabilitate mare de a începe construcția locuințelor în anul 2017”, a spus Arcaș.

Arcaș îi acuză pe liberali că prin amendamentele depuse la legea bugetului nu au țintit decât un avantaj electoral. ”Nu în ultimul rând, țin să amintesc faptul că stimații colegi din PNL care au depus amendamente la legea bugetului nu au binevoit să se prezinte la Comisiile reunite de Buget Finanțe pentru a și le susține, ceea ce mă duce cu gândul că acțiunea lor nu avea decât un obiectiv de imagine”, a mai spus senatorul PSD.

Cred că ceea ce Parlamentul României a aprobat în această săptămână reprezintă o șansă reală pentru toți românii de a avea o viață mai bună, inclusiv pentru medieşeni.

 

Bugetul pe anul 2017 este configurat pe un cadru economic ce prevede o creștere economică de 5,2% pentru anul 2017 și de peste 5% pe întreg orizontul 2018-2020, semnificativ mai mare comparativ cu cea estimată a fi înregistrată la nivelul țărilor UE (1,5% la nivelul zonei euro și 1,6% pe total UE estimată pentru anul 2017).

Direcțiile majore de acțiune prevăzute în legea bugetului vizează:   creșterea veniturilor populației, investiții sporite în infrastructură  și reducerea taxelor.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

19 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Petre

Acum 5 ani

Felicitari!!!! Un senator de care toti sibienii ar trebui sa fie mandri, chiar daca in psd sunt oameni care nu au ce cauta intr-un partid politic, gen Siterli sau seful primarilor Suditu. Oare tineri nu aveti in partid?!?
Raspunde

Another question

Acum 5 ani

Ce sa-ti spun!!! A venit un taran din Alamor care nu poate sa lege 3 cuvinte , sa ne vorbeasca despre buget/ finante!!! Asta promoveaza PSD , non valori,e si bosorogul asta de vreo 15 ani tot prin functii de conducere, sa se mai duca dreq...
Raspunde

un sibian

Acum 5 ani

ce gusturi ciudate ai!! iti place chiar asa de mult rahatul unui mincinos ordinar incat trebuie sa-ti versi ineptiile prin presa?
Raspunde

@

Acum 5 ani

Viorele, Dragnea cu ai lui se folosesc de tine ... și tu crezi ca ești cel mai bun în ceea ce faci; nu faci altceva decât să devi părtaș la bătăi de joc direcționată de la centru catre sibienii care te-au votat .
Raspunde

socrate

Acum 5 ani

La o filosofie noua, nu ar fi trebuit si oameni noi???
Raspunde

ppp

Acum 5 ani

Bate campii, dar de ce nu incepe cu renuntarea la veniturile politicienilor !!!care sunt, din analizele media , de cca 25ooo ron pe luna ..........fara ssssssssssssssssss Ca sa nu mai discutam despre lacomia penalilor ajunsi sus.
Raspunde

Eugen

Acum 5 ani

Mari filozofi in PSD! Socrate de Teleorman si invataceii lui.
Raspunde

Volkischer Beobachter

Acum 5 ani

Du-te-n pula mea de PSD-ist corupt! Te-am vazut la tv cum ai părăsit sala de plen în timpul cuvântării preşedintelui. Eşti un kkt.
Raspunde

Solomon

Acum 5 ani

Arcas comunist nesimtit si parsiv ! Jos ciuma rosie !
Raspunde

Magda

Acum 5 ani

Arcas = neocomunist nesimtit si parsiv ! Jos ciuma rosie !
Raspunde

contribuabil

Acum 5 ani

Da-o incolo nea Arcas, nu faceti nimic pt. Medias si Sibiu si e de vina oricine numai PSD-ul nu. Acesta este politica PSD pentru judetele slab pesedizate. Macar aveti curajul si recunoasteti. Oricum ceva votanti tot veti mai avea ...
Raspunde

dragnea

Acum 5 ani

Probabil, nu se va finanta NIMIC la Medias. Si bineinteles, vina apartine lui Ciolos si PNL..... Da unde **** mea sunt realizarile psd-ului? De ce **** mea nu vorbesti de realizarile tale stimabile senator?... Probabil, nu ai ce spune... Auzi la el, ”o nouă filosofie de administrare a banilor publici”..... in scopuri private...
Raspunde

zzz

Acum 5 ani

cum nu ati inteles noua "filosofie"? Banii la mine (dragnea via seyedeh prin min dezvoltarii). Banii vor curge de la Nord la Sud si la de Vest la Est. Banii se vor suplimenta cum are chef pana mea. Pentru alocarea deficitara a fondurilor nu se va mai plati penal de catre ordonatorii de credite si/sau leguitor. Simplu, filosofia Ali Baba. Cine nu e cu noi, e impotriva noastra (judetele din Ardeal care nu i-au votat dar cotizeaza din greu la bugetul de stat). Cine nu fura e un fraier, cine mai si munceste e un fraier si mai mare, filosofia PSD. Apropo, bai Arcas, vorbesti mai linistit la telefon in ultima vreme?
Raspunde

Magda

Acum 5 ani

Pt. Arcas- un nou mod de distragere a banilor publici,pentru ca apoi cetatenii sa ramina cu buza umflata iar ei sa se prapadeasca de ris .pe seama celor care muncesc. Asta-i ideologia comunista, afara cu voi ciumatilor rosii !
Raspunde

donco

Acum 5 ani

Terea .Arcas si Avram au votat impotriva sibiului ca sa nu se primeasca bani pt autostrada deja daramata si rerereparata de cateva ori ....asta avem trei feti frumosi ....bravo voua ca iati trimis la bucuresti acum va dau bani sa cumparati picatura.
Raspunde

Alina

Acum 5 ani

Rusine sa-ti fie Arcas. Ai ajuns sluga unui penal din Teleorman. Ai strans in jurul tau toate nulitatile care in afara sa dea like&share manipularilor neocomuniste nu sunt in stare sa-si exprime propria opinie. Exista si PSD-isti cu caracter, din pacate tu nu esti unul dintre ei. Nu faci cinste orasului. E timpul sa dispari cu filosofia ta cu tot.
Raspunde

Magda

Acum 5 ani

Cu un guvern care minte N-o sa mergem inainte, Dragnea si Grindeanu Au sucit planul; Niste lichele Ce vor sa ne-nsele. Cerem demisia Sau azil in Rusia ! La Jilava sub zavor Acolo e locul lor ! Acolo e locul lor !
Raspunde

Magda

Acum 5 ani

Cu guvern MINCIUNA Nu o vad "a buna "!
Raspunde

Georg

Acum 5 ani

Dragnea, Sevil Shhaideh si Darius Valcov au spart conducta cu bani pentru clientela de partid de Cristian Pantazi HotNews.ro Vineri, 3 februarie 2017 Strategia lui Liviu Dragnea pentru a-si conserva puterea in partid si influenta asupra guvernului are doua dimensiuni: sprijin pentru liderii PSD cu probleme penale si fonduri cit mai mari de cheltuit pentru liderii din teritoriu. OUG pentru modificarea Codului Penal in folosul politicienilor cu dosare e arhicunoscuta, dar ea e insotita de masuri luate discret care dau drumul la bani cheltuiti fara discernamint in teritoriu. Cu ajutorul lui Sevil Shhaideh si al lui Darius Valcov (surpriza), Liviu Dragnea a pus la punct o strategie devastatoare pentru finantele Romaniei. Cum s-a ajuns in aceasta situatie? Dragnea stie, din experienta de baron local de Teleorman si din cea de ministru al Dezvoltarii, ca puterea unui lider PSD sta in banii pe care ii poate trimite in teritoriu. Asa isi cumpara sustinerea in partid. Asa a cunoscut-o si a legat o prietenie si relatie strinsa de afaceri cu Sevil Shhaideh, fosta mina dreapta a lui Nicusor Constantinescu, singura persoana de a carei loialitate Dragnea nu se indoieste. Dupa esecul propunerii ei ca premier, Dragnea a impus-o ca ministru al Dezvoltarii, Administratiei si Fondurilor Europene, adica i-a dat pe mina un buget ametitor. In scena a intrat anul trecut si Darius Valcov, fostul primar de Slatina si ministru de Finante in guvernul Ponta, urmarit penal in trei dosare de coruptie. Dragnea i-a dat lui Valcov sa scrie partea economica din programul de guvernare. I-a dat si un birou in sediul PSD, spre uimirea si nemultumirea multor PSD-isti vechi, care nu vad cu ochi buni influenta uriasa a lui Valcov in chestiunile economice. Si o picanterie: Valcov este autorul noului proiect de buget, dupa ce proiectul initial, gindit de ministrul Viorel Stefan, a fost considerat de Dragnea prea permisiv cu institutiile detestate de Dragnea (servicii secrete, Administratia Prezidentiala). Diavolul ascuns in detaliile bugetului Revenim la strategia lui Dragnea/Shhaideh/Valcov de devalizare a bugetului national. Strategia e demonstrata de prevederile prinse intr-o ordonanta de urgenta si in proiectul legii bugetului. Prevederi ascunse bine in ambele acte normative au consecinte majore asupra modului in care vor fi cheltuiti banii publici in acest an. In proiectul legii bugetului, discutat acum in Parlament, guvernul a introdus citeva prevederi scandaloase, gandite de trio-ul Liviu Dragnea - Sevil Shhaideh - Darius Valcov si destinate loializarii sefilor din teritoriu. Astfel, Articolul 26 din proiectul legii bugetului stipuleaza ca Ministerul Dezvoltarii (Shhaideh) poate primi bani de la Fondul de rezerva al Guvernului pentru rau-famatul Program National de Dezvoltare Locala. PNDL e un sac fara fund pentru primari si sefii de Consilii Judetene, care cheltuiesc fara norme si standarde de costuri banii din bugetul national pentru investitii precum podete, parcuri in sate, terenuri de fotbal in padure si alte traznai. Un alt lucru important despre PNDL: nu exista nici acum norme de prioritizare a investitiilor aprobate din acest program urias, finantarea fiind data cel mai des prin decizie politica. Guvernul a alocat pentru acest program 30 de miliarde de lei, adică aprox. 6,6 miliarde de euro, în intervalul 2017-2020, atentiona acum o saptamana Vlad Petreanu, care anunta ca aceasta e miza dezincriminarii abuzului in serviciu. Inca o prevedere: Articolul 4, alineatul 1, litera c) arata ca 400 de milioane de lei pentru repararea drumurilor judetene si comunale vor fi impartiti de sefii de consilii judeten catre primari cu un singur criteriu: consultarea primarilor. Va las pe dvs. sa ghiciti citi primari din Opozitie vor primi bani. Si mai e ceva: saracia devine atu in lupta pentru banii din buget. Astfel, la Articolul 4, alineatul 2, litera b3), se arata ca 60% din banii alocati din buget comunelor, oraselor si municipiilor se vor duce la acele localitati care au o medie a impozitului pe venit pe locuitor mai mică decât media pe județ. Nu exista criterii de performanta, ierarhizare a nevoilor de investitii sau de functionare curenta. Nimic. Doar saracia. OUG-ul care deface baierile pungii Ordonanta de urgenta 9/2017, adoptata de guvernul - marioneta Grindeanu in 25 ianuarie, darima doua bariere in calea praduirii banilor publici. OUG 9 abroga citeva articole din legea finantelor publice (Legea 500/2002). Pe scurt, OUG suspenda timp de un an, pina la 1 ianuarie 2018, limitarea cheltuielilor ce pot fi angajate în timpul exerciţiului bugetar. Cu alte cuvinte, ordonatorii de credite (a se citi liderii locali) vor putea angaja cheltuieli practic nelimitate, fara a mai da socoteala in fata legii. E adevarat ca aceasta suspendare a functionat si anul trecut. Dar anul trecut existau doua bariere in calea praduirii banului public: incriminarea abuzului in serviciu (tocmai dezincriminat prin OUG 13) si existenta unui Guvern care a fost mai atent cu banul public decit majoritatea guvernelor anterioare. Mai mult: ordonanta data de guvernul Grindeanu suspenda formal timp de un an si raspunderea legala pentru angajarea cheltuielilor peste creditele de angajament şi utilizarea creditelor bugetare în alte scopuri decât cele aprobate. Adica daca un primar vrea sa puna panselute in loc sa construiasca un drum si muta banii dintr-un capitol bugetar in altul, nu va avea de suferit nici o repercursiune legala. Dan Tapalaga a explicat aici cum e legata aceasta ordonanta de urgenta de modificarile la Codul Penal atit de blamate de opinia publica si partenerii externi ai Romaniei: Nimeni nu-i va putea ancheta pe baronii si primarii care incep sa cheltuie nesabuit deoarece Guvernul Grindeanu tocmai a dezincriminat infractiunile de abuz in serviciu si favorizarea infractorului prin emiterea de acte normative (ordine de ministru, hotarari de consiliu local sau judetean, ordine de primar etc.). http://www.hotnews.ro/stiri-opinii-21581681-dragnea-sevil-shhaideh-darius-valcov-spart-conducta-bani-pentru-clientela-partid.htm
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus