Mai bine de opt luni de zile i-a luat primăriei Sibiu să traseze câteva dungi de vopsea albă pe un loc de parcare din cartierul Vasile Aaron. Chiar și în aceste condiții rezultatul este unul de mântuială, care nu va rezista mai mult de câteva săptămâni. Și totul după o lungă perioadă marcată de birocrație excesivă, umilințe greu de imaginat într-un oraș european și informații false transmise de reprezentanții municipalității sibiene.
Doamna Mihaela Faghi locuiește pe strada Iezer din Vasile Aaron și este mama unui băiat de 16 ani, Alexandru Gabriel, care suferă de tetrapareză spastică. Boala este încadrată la handicap grav și Alexandru se poate deplasa numai într-un scaun cu rotile. Motiv pentru care mama a obținut de la primărie, în anul 2009, conform legislației în vigoare, un loc de parcare pentru persoanele cu dizabilități, în fața blocului.
Locul de parcare este semnalizat printr-un indicator – ”Parcare pentru persoane cu dizabilități” din 2013, însă este foarte important ca el să fie corect marcat pe asfalt întrucât locurile de parcare în zonă sunt insuficiente și mulți vecini își lasă mașinile pe el motivând că nu se vede marcajul și nu știe exact care este locul respectiv. Mulți spun că liniile hașurate ar reprezenta locul de parcare semnalizat de indicator.
În vara anului trecut municipalitatea a refăcut marcajele rutiere și locurile de parcare în tot cartierul. Doamna Faghi a vorbit direct cu cei implicați în proces și le-a explicat necesitatea marcării locului de parcare cu vopsea, direct pe stradă.
”Mi-au spus că în trei zile revin și rezolvă problema. Mi-au mai spus că nu mai au vopsea. Pe cuvânt că m-am oferit eu să le cumpăr vopsea albă numai să rezolve odată”.

Au trecut trei luni și nu s-a întâmplat nimic.
”În data de 15 septembrie am depus o nouă serie de documente la Domeniul Public, unde un domn Stoiță, cred că așa îl cheamă, mi-a spus: Lasă că ninge și nu mai marcăm nimic! Nu mi-a venit să cred ce atitudine poate să aibă”, povestește Mihaela Faghi.Au mai trecut trei luni și nimeni de la primărie nu a venit să marcheze locul de parcare. În data de 15 decembrie doamna Faghi a mers în audiență la viceprimarul Corina Bokor, căreia i-a explicat, în detaliu și cu documente, situația în care se află. În urma audienței, au fost solicitate, din nou, acte doveditoare. ”Vă rugăm să dispuneți cât mai urgent refacerea marcajului locului de parcare menționat. În caz contrar ne vedem nevoiți a apela la instanța de judecată”, se arată în solicitarea depusă în 22 decembrie la primărie.
”La începutul lunii ianuarie am primit un răspuns de la doamna viceprimar, datat 22 decembrie, în care mi se spunea că situația s-a rezolvat. Am zis că poate nu văd eu bine și m-am dus jos să verific încă o dată. Nu era nici un marcaj. Am fotografii care dovedesc asta. M-am înscris din nou în audiență și în 20 februarie i-am arătat pozele. Nu i-a venit să creadă. Se uita la mine și nu mai știa ce să facă. Mi-a spus că pe ea așa au informat-o oamenii din subordinea ei. În 22 februarie iar am depus hârtii și le-am spus clar că ajungem să ne judecăm pentru o problemă cât se poate de banală. Nu cer nimic mai mult decât mi se cuvine și este legal”, a declarat pentru Turnul Sfatului Mihaela Faghi.


În ultima săptămână a lunii februarie cineva din partea primăriei a reușit, în sfârșit, să realizeze din vopsea marcajul care indică un loc de parcare pentru persoanele cu dizabilități. După cum puteți vedea în imaginile de mai jos, marcajul este unul de calitate slabă, vopseaua deja începând să fie spălată de ploaie.
Actualizare 21:20 Solicitată să expună un punct de vedere referitor la cele opt luni necesare pentru marcarea unui loc de parcare, viceprimarul Corina Bokor s-a ferit să comenteze acest aspect. Într-un răspuns transmis redacției „Turnul Sfatului“, viceprimarul Sibiului a arătat că parcarea respectivă este dificil de marcat. ”Realizarea marcajului este dificilă în locul respectiv pavat cu dale înierbate (dale de beton perforate în centru), vopseaua neavând suficientă suprafață aderentă. Plăcuța amplasată pe indicatorul de parcare aflat chiar lângă spațiul alocat persoanei cu handicap în cauză marchează corespunzător destinația specială acestui loc de parcare. Direcția Tehnică va încerca să identifice o altă posibilitate de realizare a marcajului pentru a rezista mai mult”, se arată în răspunsul transmis prin intermediul Biroului de presă al Primăriei Sibiu.
”Mi-e teamă ca peste o lună să nu fiu nevoită s-o iau de la început. Nu fac altceva decât să cer respectarea legii, în definitiv este vorba despre un minim respect. Atât. Fac eforturi foarte mari pentru copilul meu. Psihic el este sănătos și puternic. Mă întreabă uneori de ce mă zbat atâta. Zice că oricum nu are prea multe șanse în viață și că își va depune dosarul de asistat social, să primească bani acasă și gata. Eu lupt pentru ca fiul meu să nu ajungă încă un asistat social. Vreau să aibă un viitor, aici, în Sibiu. Și uitați de ce mă lovesc…”.Reporterul Turnul Sfatului a contactat și câțiva dintre vecinii doamnei Faghi. Într-un bloc precum cele din Vasile Aaron aproape toată lumea de pe scară cunoaște pe toată lumea. Și cu toate acestea, nu de puține ori, doamna Faghi a trebuit să meargă să le bată la ușă și să-i roage să mute mașina pentru că ea nu are altă soluție decât să-și care băiatul în spate. La întrebările Turnul Sfatului niciun locatar nu a recunoscut că ar fi ocupat vreodată locul, însă au privit rușinați în jos. În imaginile de mai jos persoanele respective își pot recunoaște singure mașinile.


Tag-uri: vasile aaron , Primăria Sibiu , parcare , Turnul Sfatului , Direcția Tehnică , Primăriei Sibiu , Corina Bokor , Domeniul Public , Reporterul Turnul Sfatului , Muzeul Civilizației Populare T , Handicap Cisnădie , Pentru Sibiu , bun simt , loc de parcare , Alexandru Gabriel , Doamna Faghi , respect , Doamna Mihaela Faghi , Turnul Sfatului Mihaela Faghi , corin bokor
Vizualizari: 5402
Ultimele comentarii
Acum 8 ore
Johny Balamuc
Acum 9 ore
Argumentare .
Acum 12 ore
Lulica Birtu
Acum 12 ore
Radu Vartolomei
Acum 13 ore
Traian Mircea