Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
15°C

Istoria sărbătorii de 8 Martie. Mesaje adresate doamnelor

Istoria sărbătorii de 8 Martie. Mesaje adresate doamnelor

8 Martie, Ziua Internațională a Femeilor a luat naștere în urma unui protest al muncitoarelor care au cerut reducerea zilei de muncă, salarii mai mari și condiții mai bune de muncă. Se întâmpla în 8 martie 1857.

Ziua Internațională a Femeii a apărut pe fondul mișcărilor sociale de la începutul secolului XX, în America de Nord și în toată Europa, potrivit Agerpres. Această zi este celebrată în multe țări din întreaga lume. Este o zi în care femeile sunt recunoscute pentru realizările lor fără a ține cont de diferențele naționale, etnice, lingvistice, culturale, economice sau politice.

Prima Zi Națională a Femeii a avut loc în Statele Unite, la 28 februarie 1909. Partidul Socialist a desemnat această zi în amintirea grevei din 1908 a muncitorilor din industria textilă din New York, în care femeile au protestat împotriva condițiilor de muncă.

În anul 1910, Internaționala Socialistă reunită la Copenhaga a hotărât instituirea unei zile dedicate femeii, fără a stabili însă o dată anume, data de 8 martie fiind aleasă abia în 1913

Ca urmare a inițiativei de la Copenhaga, în 19 martie 1911, Ziua Internațională a Femeii a fost marcat pentru prima dată în Austria, Danemarca, Germania și Elveția. La manifestațiile organizate cu acel prilej, s-a cerut, în plus față de dreptul de vot și de a ocupa o funcție publică, dreptul femeilor la locul de muncă, la formarea profesională și de a se pune capăt discriminării la locul de muncă.

Cu prilejul Anului Internațional al Femeii, în 1975, Organizația Națiunilor Unite a sărbătorită pentru prima dată Ziua Internațională a Femeii la 8 martie.

În România, la 3 martie 2016, președintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind promulgarea Legii pentru declararea zilei de 8 martie — Ziua femeii și 19 noiembrie — Ziua bărbatului. Potrivit inițiatorilor, actul normativ are drept scop eliminarea discriminării dintre femei și bărbați și creșterea gradului de conștientizare privind concilierea vieții de familie cu viața profesională.

 

Mesajele de 8 Martie

8 Martie este sărbătoarea feminității. Această zi specială este un prilej în plus pentru a le arăta femeilor din viața noastră cât de mult înseamnă pentru noi şi cât de recunoscători le suntem pentru rolul lor în familie şi în societate. La mulți ani tuturor femeilor!

Klaus Iohannis, președintele României

8 Martie este ziua din calendar în care vorbim despre dragostea și respectul pe care le purtăm femeilor din viața noastră. Vorbim despre sentimente, vorbim despre puterea mamei, despre răbdarea surorilor noastre, despre sensibilitatea soției, despre frumusețea fiicelor noastre, despre curajul colegelor care ne inspiră în carieră. Este frumos să spunem că le iubim și că le respectăm și este frumos să spunem asta de 8 Martie. Fiindcă ne rămân apoi alte 364 de zile în care să demonstrăm iubirea și respectul. La mulți ani ! Și, la fel de important, mulțumim!

Constantin Șovăială, deputat PNL

Mamă, iubită, soție sau fiică, femeia este centrul universului nostru. La mulți ani, stimate doamne!

Ioan Cindrea, PSD Sibiu

Cu ocazia venirii primăverii şi a zilei internaționale a femeii, vă urez o primăvară frumoasă, fericită, plină de împliniri, ghidată de speranță și credință în suflet. Vă doresc să fiți sănătoase, fericite și apreciate.  În același timp, țin să le doresc tărie și curaj femeilor alese să ne conducă: Președinte de Consiliu Județean, Președinte de partid, primari și manageri.

La mulți ani tuturor femeilor!

Nicolae Neagu, deputat PNL

Mă înclin cu respect în fața tuturor femeilor. Astăzi, de ziua dumneavoastră, vă urez, stimate doamne, să aveți parte de iubirea și bucuria pe care ni le oferiți nouă, zi de zi.

La Mulți Ani!

Ovidiu Sitterli, deputat PSD

Cele mai alese sentimente de prețuire pentru dumneavoastră, doamnelor!

La Mulți Ani!

Ioan Terea, deputat PSD

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

Alzara real

Acum 7 ani

Se promovează un fals din L' Humanite - ziarul PCF .ÎN realitate o zi de luptă comunistă pt drepturile femeilor impusă de Clara Zetkin şi Rosa Luxemburg. În lumea occidentală se sărbătoreşe Ziua Mamei în duminica a doua din mai .
Raspunde

rosu

Acum 7 ani

Nu mai spune la nime, Alzara, ca de afla florarii ca in America s-o infiintat, inca de la inceputul sec 19., ziua mamei, ne mai baga inca o sarbatoare unde trebe neaparat sa faci cadouri si sa cumperi flori.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus