Vineri,
11.10.2024
Cer Senin
Acum
13°C

Fuziunea PayPoint cu Payzone prinde Primăria Sibiu la mijloc

Fuziunea PayPoint cu Payzone prinde Primăria Sibiu la mijloc

Oricine și-a achitat cel puțin o dată factura de la telefon, gaze ori cablu la chioșcul din colțul străzii știe principiul de funcționare al serviciilor oferite de PayPoint și Payzone. E vorba de un sistem care intermediază relația serviciu – client, pentru un comision, evident. La începutul anului, cele două companii care operează acest sistem pe teritoriul țării au anunțat fuziunea și au depus un raport la Consiliul Concurenței. Nu de alta, dar odată fuzionate, cele două companii acoperă întreaga piață națională. Mai mult decât atât, împreună, cele două companii au acoperi la nivel național cam 35% din piața de încasări facturi în cash, pe fondul inexistentei unei reglementari prevăzute prin acte normative.

Pentru a acoperi acest aspect și pentru a ”fura” ochii Consiliului Concurenței, tot la începutul anului, PayPoint a anunțat că a încheiat un parteneriat cu Primăria Sibiu, prin Direcția Fiscală Locală, prin care se permite încasarea taxelor și impozitelor locale prin rețeaua punctelor de plată PayPoint. Acesta este primul parteneriat încheiat între operatorul de plăți și o direcție fiscală locală pentru încasarea sumelor datorate bugetelor locale de către persoane fizice și juridice. ”Este de fapt un subterfugiu pentru a arăta Consiliului Concurenței că piața în domeniu este mult mai largă, și astfel nu există un pericol în fuziunea celor două companii”, spun specialiști în domeniu.

Cine plătește comisionul?

În urma protocolului, prin intermediul terminalelor instalate în magazinele de proximitate cu sigla galbenă PayPoint, contribuabilii din municipiul Sibiu își pot plăti sumele aferente taxelor locale (impozite şi salubritate), în oricare dintre cele peste 70 magazine partenere PayPoint din municipiul Sibiu. Un lucru extrem de bun pentru cetățeni. Doar că pentru a oferi acest serviciu, PayPoint, o societate privată are nevoie de un profit. Astfel încât, la mijloc există un comision pentru intermedierea plăților. ”De anul acesta Primăria Sibiu și Direcția Fiscală Locală Sibiu introduc o facilitate de plată, tocmai pentru a micșora timpul necesar efectuării plății. Din 2017 taxele și impozitele locale, inclusiv noua taxă de salubrizare se pot achita și prin PayPoint, o modalitate care nu presupune comisioane ce trebuie achitate de plătitor”, se arată într-o informare transmisă de Primăria Sibiu. Întrebată dacă Primăria Sibiu achită acest comision către PayPoint, ea a răspuns afirmativ. ”Da, Primăria plătește acest comision, dar nu știu acum să vă spun exact care este suma sau care este procentul”, a spus Astrid Fodor. Totuși, o solicitare prin care se cerea exact cuantumu comisionului a rămas fără răspuns.

PayPoint anunță că va extinde acest serviciu la nivelul tuturor localităților. „Cercetările realizate pentru noi în 2016 au arătat că peste 70% dintre utilizatorii sistemului PayPoint își doresc să poată plăti şi taxele şi impozitele prin acest sistem; în acest context, parteneriatul cu Direcția Fiscală Locală a Municipiului Sibiu marchează un prim pas întreprins de PayPoint cu scopul de a răspunde acestor nevoi. De acum, locuitorii municipiului Sibiu vor putea rezolva și problema taxelor locale cu un singur drum la magazinul lor PayPoint, magazin aflat mereu la îndemână, cu program prelungit, adesea deschis și în weekend. Avem toată încrederea în succesul acestui parteneriat și îi asigurăm pe consumatorii noștri că ne continuăm eforturile pentru a extinde disponibilitatea acestui tip de plăți pentru cât mai multe instituții de acest gen din țară,” a declarat Mugur Dogariu, Managing Director PayPoint România.

Monopol = tendință de abuz

PayPoint e prezent în 11.000 de magazine din toată țara, sistemul permițându-le să efectueze o gamă variată de plăți, în numerar, prin terminalele PayPoint: plăți facturi, încărcare electronică, transfer de bani, încasare contravaloare rovinietă etc. În prima jumătate a anului financiar 2016-2017, prin PayPoint s-au efectuat 32,6 milioane de tranzacții plăți facturi, cu 11,7% mai multe față de aceeași perioadă a anului precedent. Payzone operează tranzacţii electronice în peste 11.000 de puncte de vânzare prin intermediul a mai mult de 4.500 de Parteneri de Retail. Se proceseaă tranzacţii de încasare de facturi în peste 2000 de puncte de vânzare.

Specialiști în domeniu atrag atenția că fuziunea celor două companii poate produce o serie de efecte negative pentru populație. ”În cazul neefectuării unei analize complexe a tuturor implicațiilor economico-financiare poate fi induce o serie de efecte negative atât la nivel macroeconomic, cât și la nivelul cetățeanului, în special cel din urbanul mic, rural, sate comune sau zone izolate, în care există un punct de acces la servicii electronice furnizate în principal de către firmele specializate Paypoint și Payzone”.

În urma unei solicitări transmise de Turnul Sfatului, Consiliul Concurenței anunță că fuziunea dintre cele două companii poate ajunge inclusiv la CSAT. ”Facem precizarea că autoritatea română de concurenţă informează CSAT în legătura cu tranzacţiile pe care le analizează, având în vedere faptul că unele dintre acestea pot să ridice unele semne privind siguranţa naţională. CSAT poate să ceară Guvernului blocarea unei operaţiuni dacă există vreun risc pentru siguranţa naţională”, scrie în răspunsul primit de la Consiliul Concurenței.

 

Cine sunt PayPoint și Payzone

PayPoint Services SRL este parte a grupului britanic PayPoint, înfiinţat în 1996, fiind deţinută 100% de către PayPoint PLC. PayPoint pic a preluat în 2007 distribuitorul local de produse şi servicii pre-plătite pentru telefonie mobilă Pay Store SRL, redenumit ulterior PayPoint Services SRL. În 2008, societatea a lansat serviciul de încasare sume în numerar. PayPoint PLC este listată ia London Stock Exchange.

Payzone SA oferă pe teritoriul României servicii similare celor oferite de PayPoint Services SRL. Payzone SA a fost înfiinţată în 2004 şi are ca acţionar majoritar societatea Payzone Group, deţinută la rândul ei de un fond de investiţii care operează din Marea Britanie.

 

Consiliul Concurenței:

”Conform Legii concurenţei nr. 21/1996, republicată, trebuie notificate Consiliului Concurenţei pentru analiza compatibilităţii lor cu un mediu concurenţial normal, operaţiunile de concentrare economică ce depăşesc pragurile valorice prevăzute de lege. Acestea sunt îndeplinite atunci când cifra de afaceri cumulată a companiilor implicate în operaţiune depăşeşte echivalentul în lei a 10.000.000 euro şi când cel puţin două dintre companii au realizat pe teritoriul României, fiecare în parte, o cifră de afaceri mai mare decât echivalentul în lei a 4.000.000 euro”.

 

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus