Duminică,
29.11.2020
Innorat
Acum
0°C

Ministrul Mediului, la Sibiu. Cum vede el chestiunea colectării selective

14 Martie 2017 16:21

Ministrul Mediului, la Sibiu. Cum vede el chestiunea colectării selective

Pe lângă cei 60,79 de lei pe fiecare tonă de deșeu depozitat în groapa de la Cristian, sibienii plătesc de la începutul acestui an – indirect – încă 80 de lei pe fiecare tonă de deșeu depozitat, taxă pentru Fondul de mediu. Taxa va fi menținută, a anunțat ministrul Mediului, Daniel Constantin, dar va scădea pentru cei care ating anumite praguri de reciclare.

Pentru a înțelege chestiunea taxei pentru fondul de mediu, trebuie arătat că cei 80 de lei care sunt plătiți în plus pentru fiecare tonă de deșeu depozitat sunt achitați, în primă fază, de operatorul de salubritate SC Soma SRL (care depozitează la Cristian deșeurile reziduale) și de firmele care administrează stațiile de sortare și compost (Schuster & co Ecologic și Brantner, care depozitează la Cristian deșeurile reziduale rezultate în urma sortării deșeurilor reciclabile). Mai apoi, cei 80 de lei sunt refacturați de firmele mai sus amintite unităților teritorial-administrative (primăriilor) de pe raza cărora au fost colectate aceste deșeuri. La rândul lor, primăriile colectează banii necesari pentru acoperirea acestor costuri de la sibieni. Deocamdată, introducerea acestei taxe de la 1 ianuarie nu a determinat o creștere a taxei de salubrizare aplicată sibienilor, deși o astfel de intenție a fost anunțată. Tracon, firma care încasează cei 80 de lei și cea care administrează groapa de deșeuri de la Cristian, transferă aceste sume în conturile deschise pentru constituirea Fondului de mediu.

Ministrul: penalități graduale

Aflat în vizită la Sibiu, ministrul Mediului, Daniel Constantin, a arătat că această taxă va fi menținută, dar modul de calculare a cuantumului acesteia va fi modificat. ”Avem un grad de reciclare de 4,5%, suntem pe ultimul loc în Uniunea Europeană. Vom introduce în legislație instrumente care să asigure un grad de reciclare mai mare”, promite Constantin. Potrivit lui, gradul de reciclare pe care România și-l asumă până în 2020 este de 50%. Acest grad va fi impus anual și autorităților locale: 25% în 2017, 30% în 2018 și, respectiv, 40% în 2019. Aceste praguri ar urma adoptate prin ordonanță de urgență și au rolul de a determina autoritățile locale să eficientizeze procesul de reciclare. ”Taxa pentru fondul de mediu va fi plătită pe diferența între ceea ce s-a realizat și ceea ce s-a planificat. Dacă se ating țintele de colectare selectivă, taxa nu va mai trebui plătită”, anunță Constantin.

La Sibiu nu se ating țintele

Dacă ținta de 25% reciclare pentru 2017 propusă de ministrul Mediului se va regăsi și în legislație, situația Sibiului va fi mai bună decât a celorlalte zone din țară care nu au implementat procesul de colectare selectivă. Dar nu va fi una cu mult mai fericită. Din datele generate de colectarea selectivă pe primele două luni, cantitatea de deșeuri reciclabile (hârtie, plastic, sticlă și metal) precolectată de sibieni este de aproximativ 5% din totalul deșeurilor generate lunar. Și, oricum, din aceste cinci procente cantitatea de deșeuri efectiv reciclată scade și mai mult în urma proceselor de sortare.

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

ra

Acum 3 ani

de ce nu se fac campanii de controale, la locurile de colectare? de ce nu se dau amenzi populatiei?
Raspunde

Pur si simplu

Acum 3 ani

Toti vorbesc de - tona deseu - dar nimeni nu cantareste. Noaptea mintii, oameni buni.... Cum putem asista la atatea tampenii fara ca nimeni sa nu vada esenta. Maine poimaine va fi un target minim de produs gunoi/ cap persoana, banuiesc. Pioni? Cred ca asta suntem sau platitori de bir, cum vreti voi.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus